Borsa
Turk Telekom hissesi için AL önerisi
Ertelenmiş vergi gelirinin etkisiyle beklentimizi aşan net kar Yılın ilk çeyreğinde Türk Telekom’un net karı yıllık bazda %58,6 düşüşle…
Ertelenmiş vergi gelirinin etkisiyle beklentimizi aşan net kar
Yılın ilk çeyreğinde Türk Telekom’un net karı yıllık bazda %58,6 düşüşle 561 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle net kar marjı da, önceki yılın aynı dönemindeki %17,87 seviyesinden %5,92 seviyesine geriledi. Net kardaki görünümde, operasyonel karlılıktaki ılımlılaşmanın beraberinde piyasalarda devam eden volatilite sonucu şirketin döviz hareketlerine hassasiyetinin net karı baskılaması etkili oldu.
Açıklanan rakam kurum beklentimizi %15 aşarken, piyasa beklentisine paralel gerçekleşti. Net kar tahminimizdeki farklılık, bu dönemde kaydedilen ertelenmiş vergi gelirinden kaynaklandı. Net finansal giderler bu dönemde önceki yılın aynı dönemindeki 893 milyon TL’den 2 milyar TL’ye yükseldi. Alt kalemlerine baktığımızda, 1Ç22’de net kur farkı gideri yıllık bazda %204 artışla 1,43 milyar TL seviyesine yükseldi. Net faiz giderleri de, şirketin düzeltilmemiş net borç/FAVÖK rasyosunun önceki yılın aynı dönemindeki 1,31x seviyesinden 1,49x seviyesine yükselmesinin etkisiyle yıllık bazda %38 artışla 565 milyon TL’ye yükseldi.
Diğer yandan, geçen yılın aynı döneminde 249,86 milyon TL seviyesinde ertelenmiş vergi gideri yazan şirket, bu dönemde 421 milyon TL ertelenmiş vergi geliri kaydetti. Bu arada ertelenmiş vergi gelirinden arındırılmış net kar rakamının yılık bazda %90 düşüşle 140 milyon TL seviyesine işaret ettiğini belirtmek isteriz.
Beklentileri karşılayan ilk çeyrek sonuçlarının hisse performansına yansımasını ‘nötr’ olarak değerlendiriyoruz.
Beklentilerle uyumlu satış gelirleri
1Ç22’de Türk Telekom’un konsolide satış gelirleri yıllık bazda %24,8 artışla 9,47 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan rakam kurum beklentimizin %2 üzerinde, piyasa beklentisinin ise %2 altında gerçekleşti (Kurum beklentimiz: 9,29 milyar TL, piyasa beklentisi: 9,63 milyar TL).
Gelirlerdeki yükselişte, sabit genişbant ve mobil segment gelirlerine ek olarak diğer gelir kalemlerindeki artış eğiliminin öne çıkması etkili oldu. Sabit genişbant gelirleri yılın ilk çeyreğinde beklentinin hafif altında kalan abone kazanımları karşısında, güçlü ARPU performansının etkisiyle yıllık bazda %22,3 yükseliş kaydetti. Mobil segment tarafında ise, sektördeki rasyonel rekabet koşullarının desteğinde olumlu görünüm devam etti. Özellikle operatörler tarafından uygulanan fiyat artışlarına eşlik edilmesi gelirler tarafındaki yükselişte önemli rol oynadı.
Ayrıca, faturalı abone artışı da segment gelirlerini destekleyen bir diğer unsır olarak öne çıktı. Bu çerçevede mobil segment gelirleri önceki yılın aynı dönemine göre %23,4 artış kaydetti. Öte yandan, düşük kar marjına sahip olan gelir kalemlerinde de artışlar görüldü.
4Ç21’de kurumsal data kalemi yıllık bazda %18 yükselirken, uluslararası gelirler %59,3 arttı.
Beklentilere paralel FAVÖK görünümü
1Ç22’de şirketin FAVÖK’ü yıllık bazda %8,2 artışla 4,12 milyar TL seviyesinde, kurum beklentimize ve piyasa beklentisine paralel gerçekleşti (Kurum beklentimiz: 4,15 milyar TL, piyasa beklentisi: 4,07 milyar TL). Ancak, enerji ve personel giderlerindeki artışın maliyetler cephesinde yarattığı yukarı yönlü baskı nedeniyle, FAVÖK marjı yıllık bazda 6,68 puan düşüşle %43,45 olarak gerçekleşti.
TTKOM için 13,29 TL seviyesinde bulunan 12 aylık hedef fiyatımızı 16,48 TL olarak revize ediyor ve ‘AL’ tavsiyemizi sürdürüyoruz
Personel giderlerindeki artış ve enerji maliyetlerindeki yükselişin negatif yansımaları hem de küresel piyasalarda öne çıkan volatilitenin hissedildiği 1Ç22 finansalları sonrası 2022 yılı tahminlerimizde temkinli yaklaşımımızı sürdürüyoruz. Özellikle küresel çapta fiyat baskılarının öne çıktığı ortamda Fed’in sıkılaştırmacı patikaya geçişinin yansımalarının mikro çerçevede faaliyet giderleri ve yatırım harcamaları tarafında etkilerinin görüleceğini düşünüyoruz. Ancak, bu dönemde yapılan fiyat revizyonlarının ciro performansı üzerindeki yansımalarının yıl geneline yayılacağı görüşündeyiz. Öte yandan, bu dönemde şirketin döviz uzun pozisyonunun yıllık bazda 100 milyon dolar seviyesinden 389 milyon dolar seviyesine yükselmesini de pozitif bir katalist olarak görüyoruz. Bu çerçevede 2022 yılında Türk Telekom’un FAVÖK’ünün 18,36 milyar TL seviyesinde, net karının da 5,58 milyar TL seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Net borç ve benzer şirket çarpanları modelimizi de güncellememiz neticesinde TTKOM için 13,29 TL seviyesinde bulunan 12 aylık hedef fiyatımızı 16,48 TL olarak revize ediyor ve ‘AL’ tavsiyemizi sürdürüyoruz.
Halk Yatırım şirket değerlendirme raporu
Dr. Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada piyasa yorumu: Bize her gün bayram
ANALİZ: ‘Bankacılık Sektör Raporu sonuçları, banka hisseleri için pozitif…’