Borsa
Sabah RAPORU: Risk iştahı acı gerçeklere toslayınca…
ABD Doları, şahin bir Federal Rezerv yetkilisinin daha fazla faiz artırımı önermesiyle kazanca yönelirken, Avustralya doları Çin’deki COVID kısıtlamalarına ilişkin…
ABD Doları, şahin bir Federal Rezerv yetkilisinin daha fazla faiz artırımı önermesiyle kazanca yönelirken, Avustralya doları Çin’deki COVID kısıtlamalarına ilişkin huzursuzlukla ilgili endişelerle düştü.
Dolar, erken ABD işlemlerinde toparlandı ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın ABD merkez bankasının enflasyonu baskılamak için faiz oranlarını biraz daha artırması ve ardından gelecek yıl boyunca ve 2024’e kadar faiz oranlarını orada tutması gerektiğini söylemesinin ardından kazançlarını artırdı.
Fed Başkanı Jerome Powell’ın Çarşamba günü yapacağı açıklamalar, yine Cuma günü açıklanacak ABD’nin Kasım ayına ilişkin tarım-dışı istihdam verileriyle, daha fazla sıkılaşmaya ilişkin yeni sinyaller için izlenecek. ABD merkez bankasının 13-14 Aralık tarihlerinde yapacağı toplantıda faiz oranlarını 50 baz puan daha artırması bekleniyor.
“Piyasalar, beklentiler konusunda bir miktar abarttı” diyen FXStreet.com kıdemli analisti Joseph Trevisani, “Fed’in oranları artıracağını biliyorlar ve her şeyin arkasında bu var, ancak ne kadar ve ne zamana kadar olduğundan emin değiller” dedi.
Dolar endeksi, 28 Eylül’de 20 yılın en yüksek seviyesi olan 114,78’den 106,67’ye düştü.
Trevisani, son düşüşün bir kısmının yatırımcıların ve traderların yıl sonundan önce kâr realizasyonundan kaynaklandığını belirterek, bir çok trading masasının Aralık ayında faaliyetlerini kıstığını belirtti.
Çin’in katı COVID kısıtlamalarına yönelik protestolar üçüncü gününde alevlenirken ve ülkenin uzak batısındaki ölümcül bir yangının ardından birkaç şehre yayılırken, Pazar gecesi Şanghay’da yüzlerce gösterici ve polis çatıştı.
Toronto’daki Scotiabank’ın baş döviz stratejisti Shaun Osborne, kötüleşen risk iştahına rağmen dolardaki kıpırdanmanın, piyasa duyarlılığının ABD para birimine doğru kaymasını yansıtabileceğini, ancak kesin olmak için çok erken olduğunu kaydetti.
Amerikan doları en son %0.14 düşüşle 138.90 Japon yeni oldu. Euro %0.55 düşerek 1.0338$ oldu.
Çin büyümesine güçlü bir şekilde bağlı olan riske duyarlı Avustralya doları, en son %1,48 düşüşle 0,6649 dolara gerileyerek en kötü performans gösteren majör para birimi oldu. Para birimi, Avustralya perakende satışlarının Ekim ayında 2022’deki ilk düşüşünü yaşadığını gösteren verilerle de değer kaybetti, çünkü artan fiyatlar ve daha yüksek faiz oranları nihayet harcamaları etkilemeye başladı.
Offshore yuan dolar karşısında 7.2467’ye geriledi.
Hong Kong hisse senetleri, yatırımcıların Çin’in Covid kısıtlamalarına ilişkin huzursuzluktaki gelişmeleri izlemesiyle haftaya olumsuz bir başlangıç yapmasının ardından Salı günü karışık Asya-Pasifik seansında kazançlara öncülük etti. Pazartesi gecesi başlıca ABD endekslerinin her biri yaklaşık %1,5 kaybetti.
Hong Kong’un Hang Seng endeksi ilk işlem saatlerinde %3 arttı. Hang Seng Tech endeksi %5,3 arttı. Anakara Çin’de, Şanghay Bileşik %0,6 ve Shenzhen Bileşeni %1,03 arttı.
Bu arada, perakende satış verilerinin beklentileri karşılamaması ve ülkedeki işsizlik oranının Eylül ayına göre değişmemesi nedeniyle Japonya’da Nikkei 225 %0,53 ve Topix %0,52 düştü.
Ham petrol Pazartesi günü, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’deki katı COVID-19 kısıtlamalarına ilişkin endişeleri gideren OPEC+ üretim kesintisi duyumnlarıyla yaklaşık bir yılın en düşük seviyelerinden yukarı hareketlendi.
Kpler’in baş petrol analisti Matt Smith, “Piyasada, OPEC+’ın Pazar günü üretim kesintisi fikrini şimdiden yaymaya başladığına dair söylentiler var” dedi. “Bu, Çin protestolarının bir gecede neden olduğu kayıpları tersine çevirmeye yardımcı oldu.”
Eurasia Group analistleri Pazartesi günü yayımladıkları bir notta, Çin’den gelen zayıflayan talebin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nü ve Rusya dahil müttefiklerini Ekim ardından Kasım-Aralık döneminde de üretimi kısmaya sevk edebileceğini ileri sürdüler.
Grup notunda, “Karar, OPEC+ bir araya geldiğinde petrol fiyatının gidişatına ve AB yaptırımları nedeniyle piyasalarda ne kadar bozulma olduğuna bağlı olacak” dedi.
Yediler Grubu (G7) ve Avrupa Birliği diplomatları, Moskova’nın Ukrayna’daki saldırısına küresel petrol piyasalarını bozmadan tepki vermek için gelirini sınırlamak amacıyla Rus petrolünün varil başına 65 ila 70 ABD Doları arasında bir fiyat sınırını tartışıyorlar ve tekrar bir araya gelecekler.
Bununla birlikte, AB hükümetleri, Rusya petrol fiyatlarını sınırlayacak düzeyde bölünmüştü.
Tavan fiyat, AB’nin Rus ham petrolüne yönelik yasağının da yürürlüğe girdiği 5 Aralık’ta yürürlüğe girecek.
Bloomberg Anketi: Stagflasyon başlıyor, riskli varlıklarda prim zor
Müthiş İddia: Altılı Masa iktidara gelirse, dolar hızla düşecek..!
Kripto para piyasası nereye gidiyor?