Sosyal Medya

Borsa

Kripto para piyasaları nereye gidiyor?

Kripto para piyasalarında zaman zaman ‘deprem etkisi’ yaratan sert hareketler yaşanırken; bunlardan birine de geçtiğimiz haftalarda şahit olduk. Şimdi yatırımcıların…

Kripto para piyasaları nereye gidiyor?

Kripto para piyasalarında zaman zaman ‘deprem etkisi’ yaratan sert hareketler yaşanırken; bunlardan birine de geçtiğimiz haftalarda şahit olduk. Şimdi yatırımcıların aklında tek soru: ‘Peki, en kötüsü geride kaldı mı?’ Bybit Turkiye Araştırma Müdürü Beste Nas Süllü ve Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Kadir Kurtuluş hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.

Şenay Zeren&Burak Taşçı

Kripto para piyasaları toparlanmadan uzak seyre yöneldi. Geçtiğimiz Kasım ayında ralli yaşayan ancak sonrasında düşüş grafiğini değiştiremeyen kripto paralar gerilemesini sürdürüyor. Lider kripto para birimi Bitcoin’in 69 bin dolardan 29 bin dolara gerilemesiyle birlikte tarihi zirvesinden uzaklığı yüzde 58 oldu.

Hiçbir otorite ve regülasyona tabi olmayan, açılan internet siteleri üzerinden garanti sunulmadan alınıp satılan kripto paralara güven ortadan kalkıyor. İşlemlerde marj aralığı olmadığı için bir anda sert yükseliş yaşanırken bir anda da tüm para kaybolabiliyor. Herhangi bir teknik ya da temel analizin çalışmadığı sistemde mağdurların sayısı her geçen gün artıyor. Milyarlarca dolar bir anda silinirken düşüşlerden nasibini alan yatırımların yeniden piyasaya adım atması da zor görünüyor.

Küresel çapta enflasyonun yükselmesi tüm ülkelerin merkez bankalarını harekete geçirdi. Küresel piyasaların dikkat kesildiği ABD Merkez Bankası Fed de enflasyonla mücadele etmek için faiz artırımına gitti. Doları piyasada azaltmak için de Fed bilanço daraltma operasyonuna Haziran ayı itibarıyla başlayacağı öngörülüyor.

Fed’in faiz artırım hamlesiyle dolar güç kazanırken diğer para birimleri ise kayba yöneldi. Ayrıca altın fiyatları da faiz artırımından dolayı geriledi ve alım fırsatı olduğunu düşünen kişiler tarafından tercih edilmeye başlandı. Rusya-Ukrayna arasındaki savaş altın üzerinde etkili oluyor. Artan enerji maliyetleri nedeniyle kripto para madenciliği de yara aldı. Elektrik maliyetinin yükselmesinden kaynaklı olarak kripto para madenciliği faaliyetlerinde gerileme yaşanıyor.

Terra ekosistemi içinde bulunan UST’nin dolara olan eşitliğini kaybetmesi ve milyarlarca doların buharlaşmasıyla kripto para piyasaları son darbeyi almış oldu. UST ile doların eşit fiyatlamada bulunmasının bozulmasıyla birlikte karşılık olarak elde tutulan binlerce Bitcoin satılmış ve UST yine de dolara denkliğini yakalayamamıştı. Dolar karşısında değerini neredeyse sıfırlayan UST ile birlikte LUNA da çöküş yaşadı ve değersiz hale geldi. Bu durum milyarderleri de etkiledi. Binance’ın CEO’su Zhao’nun servetinin büyük kısmı eridi. Bir anda parası pula dönenler intihara yöneldi, evsiz kalanlar da ortaya çıktı.

Kripto para piyasalarında 1.2 trilyon dolar hacim bulunuyor. Bitcoin ve Ethereum için kısa vadede afaki tahminlerde bulunan ve 100 bin dolar, 250 bin dolar gibi yönlendirme yapan kişiler nedeniyle yatırımcıların algılarının değiştirilmeye çalışılıyor. Hiçbir şekilde belge ve lisansı olmayan, sadece manipülatif açıklamalarda bulunup yatırımcıları etkilemeye çalışan kişiler nedeniyle mağduriyetler ortaya çıkıyor. Bitcoin için ortaya atılan hedeflere ulaşılması için hacmin 4-5 kat artması gerekiyor. Yıllardır toplamda 1.2 trilyon dolara ulaşan kripto para sisteminde afaki tahminlerin altının ne kadar boş olduğunun gerçeği de bu şekilde ortaya çıkmış oluyor.

 

 

 

bigpara.hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler