Borsa
IIF: Ekimde sıcak para Gelişen Piyasalara yöneldi
ABD Ekim tarım-dışı istihdam raporunda işsizlik oranının yükselmesinden sonra, global fonların risk iştahı yerine geldi. Fed’in 2023’de faiz artırımlarını sonlandıracağı…
ABD Ekim tarım-dışı istihdam raporunda işsizlik oranının yükselmesinden sonra, global fonların risk iştahı yerine geldi. Fed’in 2023’de faiz artırımlarını sonlandıracağı beklentisi yanında, Çin’in yakında ekonominin geniş kesimlerinde üretim kaybına neden olan “Sıfır Covid-19 Vakası” politikasını esneteceği haberleri iyimserliği besliyor.
Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalarda (GOP, Ülkeler = GOÜ) hareket Wall Street’ten önce başladı. Bir çok uzman, yaklaşmakta olan global resesyonun büyük ölçüde Gelişmiş Ülkelerin sorunu olduğunu iddia ediyor. GOÜ’de parasal sıkılaştırma Fed ve AMB’dan takriben bir yıl önce başladı, yani yakında faiz artırımları sona erecek.
International Institute for Finance’e göre, Ekim’de GOP’a net $9.2 milyar sıcak para girdi. Çin’den ise yüklü miktarda (aylık $18 milyar) para çıkışı devam etti. Yılbaşından bu yana Çin’den büyük kısmı bono-tahvil pazarından olmak üzere $100 milyardan fazla yatırım kaçarken, yuan dolara karşı %12 değer kaybetti. Çin borsaları GOP içinde performans bazında en diplerde seyrediyor.
Ekim’de Çin hariç Asya $5.6 milyar, Latin Amerika $2.6 milyar, bizim bölgemiz sayılan Orta ve Doğu Avrupa ise $2.3 milyar sıcak para cezbetti. Afrika ve Orta Doğu mali piyasalarından para kaçarken, Türkiye’de artık çıkacak sıcak para kalmadı. Hükümet ve TCMB tarafından izlenen akla ziyan ekonomi politikaları devam ettikçe de, taze para girişi imkansız.
Öte yanda, ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu Londra’da $5 trilyon yöneten fonlarla görüştü. Kılıçdaroğlu kendisi ve Altılı Masa iktidara gelirse, Türkiye’ye yüksek miktarda uzun vadeli ve çevreye saygılı finansal yatırım akacağını savunuyor.
Ekim’de en fazla sıcak para cezbeden ülke ise sıkı para politikası ile tanınan ve yüksek seyreden emtia fiyatları sayesinde ihracatı patlayan Brezilya oldu.
Uzmanlar GOP’a akımların devam edip etmeyeceği konusunda fikir ayrılığı içinde. Bir kısım, çok ucuz kalan değerlemeler ve 2023 yılında GOÜ’in Gelişmiş Ülkelere nazaran daha hızlı toparlanacağı tezine güvenerek, GOP’ta ek pozisyon alınmasını öneriyor. Karşı kamp ise dolar ve ABD tahvil faizleri yükseldiği sürece, GOP’da yatırımı riskli buluyor.
Morgan Stanley: 2023 Çin varlıklarının yılı olacak
Enflasyon seçim kaybettirir! Döviz kredisi bulamayabiliriz & ABD seçimleri | Atilla Yeşilada
SP Global – JP Morgan: Dünya ekonomisi resesyon çıkmazında