Borsa
Gedik Yatırım: BIST-100 Endeksi yükseliş trendini kırdı
Ana risk başlıkları varlığını koruyor Son dönemde sıkça konuştuğumuz ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olan merkez bankalarının sıkılaşma adımları ana risk…
Ana risk başlıkları varlığını koruyor
Son dönemde sıkça konuştuğumuz ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olan merkez bankalarının sıkılaşma adımları ana risk başlıkları içerisinde ilk sırada yer alıyor. Küresel çapta gözlenen enflasyonist ortam nedeniyle Fed başta olmak üzere merkez bankalarının son dönemde daha agresif ve şahin bir tavır ortaya koydukları görülüyor. Şahin tondaki açıklamalar agresif bir sıkılaşma olacağı yönünde beklentileri artırırken, sıkılaşma beklentileri risk iştahı ve piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor. Mart ayından itibaren ABD tahvil faizleri başta olmak üzere küresel tahvil faizlerindeki artış eğilimi ile doların küresel çaptaki değer kazanımı dikkat çekiyor.
İzlenecek diğer bir önemli risk başlığı da küresel ekonomik görünümde endişe edilen bozulma ve artış kaydeden resesyon endişeleri olarak öne çıkıyor. 2022 yılında küresel çapta ekonomik toparlanmanın ivme kaybetmesi öngörülürken, Rusya – Ukrayna savaşının olumsuz etkileri ile merkez bankalarının atacakları sıkılaşma adımlarının baskılayıcı etkisini dikkate aldığımızda küresel büyümeye ilişkin aşağı yönlü revizyonların geldiği görülüyor.
Son dönemdeki gelişmelerle resesyon endişeleri artış kaydederken, büyümenin yavaşladığı aynı zamanda enflasyonun artış kaydettiği durumu ifade eden stagflasyon beklentilerinin de güç kazandığı görülüyor. Mayıs ayında ve yılın kalanında risk iştahı ve fiyatlamalar merkez bankalarının sıkılaşma kararları ile küresel ekonomik görünümün ortaya koyacağı performans özelinde şekillenecektir. Rusya ve Ukrayna arasında süregelen savaş ortamı ve emtialardaki yaşanabilecek yeni bir yükseliş eğilimi de piyasalar açısından risk oluşturmaktadır.
BİST-100 görünüm
Şubat ayının son bölümünden itibaren etkili olan pozitif havanın katkısıyla nisan ayı içerisinde BIST-100 Endeksi’nde yukarı yönlü eğilim devam etti. Küresel çaptaki ana risk başlıklarına karşın ay içerisinde yükseliş eğilimini sürdüren endekste tarihi zirve de yenilendi. Yurt dışı piyasalarda zayıflayan risk iştahına rağmen yerli yatırımcının desteği, iskontolu ve cazip çarpanlar ile finansal sonuçlara dair beklentiler Borsa İstanbul’u destekleyen ana etmenler oldu. Bununla birlikte nisan ayının son bölümünde etkili olan satışlarla BIST-100 Endeks şubat ayı sonundan itibaren süregelen yükseliş trendini kırarken, son dönemde teknik görünümün zayıflama kaydettiği görülüyor.
BIST-100 Endeksi nisan ayını %8,83 oranında yükselişle 2.430,55 puandan tamamlarken, Dolar/TL kuru nisan ayını %1,21 oranında yükselişle 14,8517 seviyesinden kapattı. Dolar bazlı BIST-100 Endeksi endeksteki yükselişin katkısıyla nisan ayını %7,54 oranında yükselişle 163,66 seviyesinden tamamladı. 2020 başından itibaren düşüş kaydeden yabancı takas oranı, nisan ayında da aşağı yönlü eğilimi sürdürdü ve ayı 0,43 puan düşüşle 36,92 oranından tamamladı.
BIST-100 Endeksi yükseliş trendini kırdı
22 Nisan Cuma günü yaşanan sert satışlarla teknik görünümün bir miktar zayıflama kaydettiği BIST-100 Endeksi’nde nisan ayının son haftasında teknik görünümdeki zayıflama ve satıcılı seyir etkisini sürdürdü. BIST-100 Endeksi nisan ayının son haftasında şubat sonundan itibaren süregelen yükseliş trendini kırdı. Mevcut durumda endekse karşı temkinli yaklaşılması gerektiğini değerlendiriyoruz. Bununla birlikte finansal sonuç açıklama dönemine bağlı olarak hisse bazlı ayrışmaların yaşandığı da takip ediliyor. 2 – 3 ve 4 Mayıs tarihlerinde Ramazan Bayramı nedeniyle kapalı olan Borsa İstanbul’un açılışında Fed toplantısı ve nisan ayı enflasyon verisi etkili olacaktır.
Fed sonrasında hisse piyasalarında yaşanan toparlanma eğilimine bağlı olarak yükselişlerin görülebileceği endekste ilk olarak 2.450 seviyesi direnç olarak takip edilecek olup, 2.450 seviyesi üzerindeki tutunmalarda 2.500 seviyesi önem kazanacaktır. 2.500’ün aşılması halinde toparlanmanın güç kazanabileceğini değerlendiriyoruz. 2.500 üzerinde endekste tarihi zirvenin bulunduğu 2.562 seviyesinin aşılıp aşılamadığı ve orta vadeli yükseliş kanalı içerisinde dönüşün gerçekleşip gerçekleşmediği izlenecektir. Endekste 2.435 seviyesi altında fiyatlamanın sürmesi ve satıcılı seyrin devam etmesi halinde kısa vadede 2.400 seviyesi ilk destek noktası olarak izlenecek olup, 2.400 altında 2.348 seviyesi takip edilecektir. 2.400 ve devamında 2.348 seviyesinin kırılması halinde satışların hız kazanabileceği ve teknik görünümdeki bozulmanın derinleşeceği endekste 2.261 ve 2.203 seviyeleri gündeme gelebilir.
S&P500 ANALİZ: Satışların sonu geldi mi?
Ak Yatırım: Yapı Kredi Bankası 1Ç22 Bilanço Değerlendirmesi
Dr. Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada: Hokkabazlık çözüm değil