Borsa
Garanti Yatırım BBVA Strateji: Dünya borsaları ve Borsa İstanbul’da 1ci çeyrek kapanırken
Global – İlk çeyrek tamamlanırken Yılın ilk çeyreğinin son işlem haftasına girilirken geride kalan yaklaşık 3 aylık dönemde küresel gündemin…
Global – İlk çeyrek tamamlanırken
Yılın ilk çeyreğinin son işlem haftasına girilirken geride kalan yaklaşık 3 aylık dönemde küresel gündemin baş döndüren hızla değişmesine uyum sağlamaya çalışan piyasa ortamı görmekteyiz. Jeopolitik risklerdeki artışla birlikte yükselen petrol fiyatları son bir ayda bu eğilimini korurken, son haftalarda bu eğilime diğer emtialarında katılması enflasyon ve para politikaları konusunda endişeleri gündemde tutmakta.
Yükselen emtia fiyatları ve Rusya’nın MSCI gelişen ülke endekslerinden çıkarılması ile birlikte ağırlığın özellikle körfez ülkelerine kaydırılması, yılın başından bu yana olduğu gibi son bir ayda da Körfez ülkeleri ve Latin Amerika ülke borsalarını destekliyor. Genel performanslarda ise 2022 yılında MSCI Dünya endeksi %5.6, MSCI GOP endeksi %8.6 değer kaybı yaşadı. Rusya-Ukrayna görüşmeleri ve Çin’de artan vaka sayıları haber akışına hassasiyetin sürmesine neden olacaktır.
Borsa İstanbul– Değişen fiyatlama temaları
Küresel tarafta yılın başından bu yana Körfez ülkeleri ve Latin Amerika hisse piyasaları ile olumlu ayrışma sürecini koruyan Türk hisse piyasasında son fiyatlama temalarında kısmen değişiklikler görülmekte. Yıla BİST-30 hisselerindeki olumlu performansla başlanmasına karşın son bir aylık periyotta BİST 100-30 hisselerinde olumlu ayrışma görmekteyiz. Aynı dönemde dikkat çeken bir başka endeks ise temettü verimliliği yüksek hisselere artan ilgiyle BİST Temettü endeksi oldu.
BİST’e dair genel görüşlerimizde değişiklik bulunmuyor
Yıla başlarken yayımladığımız ‘’2022: Her Şeyin Olabileceği Bir Yıl’’ başlıklı strateji raporumuzda yer alan görüşlerimiz olan i)2022 yılının ilk çeyreğinde ön planda kalmasını beklediğimiz negatif reel faiz ortamı, ii)şirket hisse geri alımları, iii)enflasyon bazında BİST fiyatlaması, iv)Rusya’nın küresel endekslerden çıkarılması nedeniyle sınırlı da olsa BİST adına oluşan potansiyel, v)düşük yabancı yatırımcı katılımı, vi)gelişen piyasalara göre ıskontonun korunduğu ve söz konusu ıskontonun şirket karlılıklarıyla desteklenmesi başlıklarında şimdilik kayda değer bir değişim olmaması dalgalı eğilim içinde görüşümüzü korumamızı sağlamakta.
Ramazan yaklaşırken Borsa beklentileri
Haftalık bazda ise küresel taraftaki gelişmelerin yanı sıra BİST’te yurt içi tarafta bankacılık sektörüne ilişkin haber akışının yansımaları ve yaklaşan Ramazan ayı paralelinde perakende ve gıda şirketlerindeki olası hareketliliğin ön planda olmasını bekleriz.
Genel teknik görünümde 1700-1900 bölgesi üzerinde sırasıyla 2150-2500-2900 direnç bölgelerine yönelik potansiyelin öne çıktığını öngördüğümüz endekste, ilk çeyrekte ilk direnç bölge test edildi. Yeni haftada 2195-2200 bölgesinin aşılması 2230-2250 aralığına yönelik fiyatlamaları gündeme getirebilirse de söz konusu direnç bölgede trade amaçlı pozisyon azaltılabilir. 2200 bölgesinin aşılamadığı görünümde ise hafta içerisinde 2170-2140 ve 2110 desteklerine yönelik sınırlı düzeltme eğiliminin gündemde kalmasını bekleriz.
BİST’te 2021 yılı günlük ortalama hacim 29.7 milyar₺ olarak gerçekleşmişti. 2022 yılı günlük ortalama hacim 37,1 milyar₺ seviyesinde bulunuyor.
Sektörel performanslarda Mart ayının geride kalan döneminde gelişmekte olan hisse piyasalarında Demir Çelik ve Telekom olurken, BİST’te olumlu ayrışan sektör endeksleri Madencilik ve GMYO olarak öne çıkıyor.
Garanti Yatırım BBVA “Glokal” Raporundan alıntıdır
Ekonomide “OYUN BİTTİ” & Borsada patlama göreceğiz! | Atilla Yeşilada
‘Japonya Merkez Bankasından Müdahale’
International Institute of Finance’ten yeni dolar/TL tahmini