Sosyal Medya

Borsa

Borsa’da enflasyon rallisi rekoru yeniletti: Faiz indirimi beklentisi banka hisselerine yansıdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez bankası (TCMB) faiz indirdikçe mevcut yüksek enflasyon ortamında bu faiz indirimlerinden en çok fayda sağlayan, karını artıran…

Borsa’da enflasyon rallisi rekoru yeniletti: Faiz indirimi beklentisi banka hisselerine yansıdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez bankası (TCMB) faiz indirdikçe mevcut yüksek enflasyon ortamında bu faiz indirimlerinden en çok fayda sağlayan, karını artıran sektör kuşkusuz bankacılık sektörü. Sene sonuna kadar tek haneli politika faizi hedefini veren Cumhurbaşkanı olunca faiz indirimleri de kesin yapılacağından Borsa İstanbul haftaya bankacılık hisseleri eşliğinde hızla yükselerek başladı.  TCMB’nin perşembe günkü toplantıda politika faizini 100 baz puan indirerek, yüzde 11’e çekmesi bekleniyor.

Diğer yandan Aralık 2022-Nisan 2023 arası baz etkisiyle yıllık enflasyonun düşecek olması ve aynı dönemde faiz indirimlerinin sona ermiş olması endeksin olası seyri konusunda önemli risklerden bir tanesi. Seçim sonrasının faiz artışı getireceği beklentileri de BIST tarafında, özellikle bankacılık sektörü hisselerinde risklerin artığına işaret ediyor. Yine de kısa vadede, mevcut anormal/politik faiz indirimleri  döneminde BIST’in bankalarla hareketli kalması doğal beklenti.

Bilançolar öncesi, bankacılık endeksinde yüzde 10’a yakın yükseliş yaşanırken, BIST 100 endeksi, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 3.818 puana taşıdı.

Bilançolar da fiyatlanmaya başladı

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, BIST cephesinde 3700 seviyesi üzerine kadar taşınan ralli sonrası bankalar öncülüğünde başlayan düzeltme sürecinin yeni vade ile birlikte yerini hızlı bir toparlanma sürecine bıraktığını kaydeden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.700 puanın destek, 3.820 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu söyledi. Borsada bilanço beklentileriyle hisse bazında hareketlerin de ön planda olmayı sürdürmesi bekleniyor. Bazı analistler, aşırı iyimser fiyatlamalar olduğuna dikkat çekerek “Köpük var” değerlendirmesi de yaptı.

Analistler, haftanın veri gündeminde ise yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı, yurt dışında ise ABD’de sanayi üretimi, Euro Bölgesi ve İngiltere’de enflasyonun öne çıktığını belirterek, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) aralık toplantısına ilişkin 75 baz puanlık faiz artırımı beklentilerinin güçlenip güçlenmeyeceğinin de fiyatlamalar açısından önemli olacağını vurguladı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler