Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ:  Wall Street’in ardından, Asya da günü satışlarla kapatıyor

ABD piyasalarında görülen ekonomik aktiviteye dair tedirginlik bu sabah Asya piyasalarında da etkili bu piyasalar genel olarak düşüyor. S&P 500…

ANALİZ:  Wall Street’in ardından, Asya da günü satışlarla kapatıyor

ABD piyasalarında görülen ekonomik aktiviteye dair tedirginlik bu sabah Asya piyasalarında da etkili bu piyasalar genel olarak düşüyor. S&P 500 vadeli endeks kontratı ise dünkü düşüş sonrasında %0.2 civarında yükseliyor.

Bloomberg haberine göre, “Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine ilişkin gerçekleştirilen dörtlü zirvede anlaşma çıktı. Piyasa oyuncularının Türkiye’nin net rezerv seviyelerine odaklandığı bir süreçte bu haberin Türkiye piyasaları üzerinde önemli bir etkisi olmasını beklemiyoruz.

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO zirvesinde ABD Başkanı Biden ile görüşmesi bekleniyor. BDDK Mayıs ayı için bankacılık sektörünün karlılık verilerini açıklayacak.

Yurtdışında Fed, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları Başkanları TSİ 16:30’da para politikaları konulu bir panelde konuşacak. Almanya’da TÜFE enflasyonu, ABD’de büyüme verileri bugün yurtdışında izlenecek veriler olacak.

 

ABD’de Conference Board tarafından açıklanan tüketici güven endeksi Haziran için 100.0 seviyesindeki piyasa beklentisinin altında 98.7 olarak açıklandı. Mayıs rakamı ise 106.4’ten 103.2’ye aşağı yönde revize edildi. Anket sonuçlarına göre gelecek 12-ay için tüketici enflasyonu beklentisi ise rekor bir seviye olan %8’e yükseldi. Diğer yandan, endeksin alt endeksi olan beklentiler endeksi tüketicilerin ekonomi ve istihdam piyasasına dair gelecek beklentilerinin son 10 yılın en olumsuz seviyelerinde olduğunu gösterdi.

Çin’in ülkeye girenlerin karantina süresini azalttığı haberlerinin ABD hisse endeksleri üzerindeki olumlu etkisi ekonomik aktiviteye dair endişeler nedeniyle kalıcı olamadı. Tüketici güven endeksi ve detaylarda verdiği mesajlar ABD hisse senedi piyasaları tarafında olumsuz karşılandı. S&P 500 ve Nasdaq bileşik endeksleri dün sırasıyla %2 ve %3 düştü. Dolar küresel çapta riskten kaçınma eğilimiyle değer kazanırken Euro/dolar paritesi günü %0.6 kayıpla 1.0520 civarında bitirdi. ABD 10-yıllık tahvil faizi ise yine güvenli liman talebiyle 3 baz puan düşerek günü %3.17’de tamamladı.

Ağustos vadeli Brent petrol kontratı dün G7 ülkelerinin Rusya’dan ithal edilen petrole tavan fiyat getireceği haberleriyle, olumsuz ekonomik verilere rağmen %2.5 yükselerek günü 118 dolar civarında bitirdi. Kontrat fiyatı bu sabah 117 dolara gerilemiş durumda.

ABD piyasalarında görülen ekonomik aktiviteye dair tedirginlik bu sabah Asya piyasalarında da etkili bu piyasalar genel olarak düşüyor. S&P 500 vadeli endeks kontratı ise dünkü düşüş sonrasında %0.2 civarında yükseliyor. Dolar bu sabah genel olarak gelişmiş piyasa para birimleri karşısında değer kaybederken dolar endeksi 104.5 civarında işlem görüyor. Euro/dolar paritesi ise 1.0520 civarında görece yatay bir seyir izliyor.

Bloomberg haberine göre, “Salı günü konuşan iki önemli Fed üyesi ABD ekonomisinin faiz artışları sonucu resesyona girmeyeceğini öngördü. San Fransisco Fed Başkanı Mary Daly, faiz artışıyla birlikte büyümenin %2 altına doğru yavaşlayacağını belirtse de ekonominin uzun bir zaman sürecinde küçülme yaşamayacağını tahmin etti. Daly “Resesyona girecek şekilde frene sert bir şekilde basmak yerinde daha sürdürülebilir bir hıza düşmek için frenlere dokunuyoruz” değerlendirmesini yaptı. New York Fed Başkanı John Williams da faiz artışını 50 baz puandan 75 baz puana çıkarmanın önümüzdeki toplantıda tartışılacağını belirtirken 2023 için piyasalarda fiyatlanan %3,5-%4 Fed faizi için “mantıklı bir projeksiyon” yorumunu yaptı ve ekonomide yumuşak inişin halen mümkün olduğunu söyledi.”

Fed yetkilileri Haziran toplantısı sonrasında yayınlanan projeksiyonlara göre bu yıl sonunda politika faizinin %3.4, 2023 sonunda %3.8, 2024 sonunda ise %3.4 seviyesinde olmasını öngörüyor. Diğer yandan, yetkililerin nötr faiz oranı olarak da değerlendirilebilecek uzun vadeli faiz tahmini ise %2.5 seviyesinde bulunuyor. Diğer bir ifadeyle Fed yetkililerin sıkılaştırmanın 2023’te de bir süre devam etmesini öngörüyor.

Küresel risk alma iştahında dün görülen düşüş Türkiye piyasalarına da olumsuz yansıdı. Gelişmekte olan piyasalar ortalama 5-yıllık CDS’i dün 13 baz puan artarak 337 baz puana çıktı. Türkiye’nin CDS’i günü 35 baz puan artışla 807 baz puanda bitirdi. CDS’te artış ve riskten kaçınma eğilimiyle 2043 vadeli dolar cinsi Eurobond fiyatı %3.5 civarında düştü. BİST 100 endeksi 2500 puanın altına gerilerken günü %1.5 kayıpla 2490 puanda bitirdi. Diğer yandan, dolar/TL günü %0.7 artışla 16.67 civarında tamamlarken bu sabah yatay bir seyir izliyor.

Bloomberg haberine göre, “Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine ilişkin gerçekleştirilen dörtlü zirvede anlaşma çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le dörtlü görüşmesinin sonucunu Bloomberg’e paylaşan üst düzey yetkili, zirvede Finlandiya ve İsveç’in Türkiye’nin güvenlik kaygılarını giderdiğini bildirdi. Yetkiliye göre iki ülke PKK ve ilişkili gruplarla mücadelede Türkiye ile tam işbirliği gerçekleştirme taahhüdü verdi. Yetkilinin verdiği bilgiye göre, savunma sanayii alanında ambargo kısıtlamalara gidilmemesi, işbirliğini artırmanın yanı sıra iki ülke terörizmle mücadele ve savunma sanayii konularındaki ulusal mevzuatlarını ve uygulamalarını tadil etme taahhüdünde de bulundu. Sürecin izlenmesi için ortak mekanizma da kurulacak.”

Piyasa oyuncularının Türkiye’nin net rezerv seviyelerine odaklandığı bir süreçte bu haberin Türkiye piyasaları üzerinde önemli bir etkisi olmasını beklemiyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ekonomi yönetimi tarafından atılan son adımlarla ilgili açıklamalarda bulundu. BloombergHT’de yer alan habere göre Bakan Nebati “BDDK tarafından açıklanan türev işlem, konut kredileri ve nakit döviz pozisyonu yüksek şirketlere TL kredi sınırlandırılması kararları için Bloomberg’e “Önemli olan bu kararların verdiği mesajlar. Biz diyoruz ki, paralarını alıp gidip bu parayla döviz alma ve aldığımız kararların hepsi geçici” ifadelerini kullandı. Bakan ayrıca enflasyona endeksli tahvil konusunda şu an için yeni bir adım planlamadıklarını da belirtti.

Döviz mevduat seviyeleri limitin üzerinde bulunan şirketlerin sattığı dövizlerin diğer şirketler tarafından satın alındığına dair haberler ve şirketlerin limit üzerindeki dövizlerinin bir kısmını ithal girdi alımında kullanma ihtimali döviz kurunda son günlerde görülen düşüşün kalıcı olup olmayacağı açısından kritik önemde olacak görünüyor.

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO zirvesinde ABD Başkanı Biden ile görüşmesi bekleniyor. BDDK Mayıs ayı için bankacılık sektörünün karlılık verilerini açıklayacak.

Yurtdışında Fed, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları Başkanları TSİ 16:30’da para politikaları konulu bir panelde konuşacak. Almanya’da TÜFE enflasyonu, ABD’de büyüme verileri bugün yurtdışında izlenecek veriler olacak.

 

İbrahim Aksoy, HSBC Portföy Baş Ekonomisti

 

SABAH BÜLTENİ:  Global siyaset ve dış piyasaları gözden uzak tutmayalım

 

Dr Cüneyt Akman:  Dolar ne kadar artacak | Ekonomik kriz nasıl olacak

 

Beste Naz Süllü: Bitcoin Fonundan Büyük Çıkış!

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler