Borsa
ANALİZ: Piyasalar Fed sonrasına hazır mı?
Çarşamba seansında, Stoxx600 günü ufak bir kayıpla kapatırken, Wall Street’in 3 hisse endeksi de kazanç yazdı. Bu sabah da…
Çarşamba seansında, Stoxx600 günü ufak bir kayıpla kapatırken, Wall Street’in 3 hisse endeksi de kazanç yazdı. Bu sabah da Asya borsalarında dünkü çöküşün ardından toparlanma çabaları var. Hisse senetlerindeki dirilme tahvil tarafına yansımadı. Fed FOMC faiz kararı öncesi, dünya için gösterge kabul edilen 10 yıl vadeli ABD devlet tahvilinin getirisi %2.14’le 4 yıllık zirvesinde. Dün ABD ÜFE %10 olarak gerçekleşerek, enflasyon baskılarının süreceğini sinyalledi.
Hisse senetlerindeki toparlanmanın temel nedeni Rusya-Ukrayna savaşında ateşkes görüşmelerinin olgunlaşması. Bir çok yorumcuya göre Fed’in faiz artırımları fiyatlandı. Bunun üzerine Ukrayna’da ateşkes ilan edilirse, riskli varlıklar alıma geçebilir mi?
Vadeli işlemler piyasaları Fed’den bu sene 7 kez 25 baz puan faiz artırımı fiyatlıyor. Fed’in Mart’tan itibaren 3 toplantıda faiz artırımı yapması nerdeyse kesin. Fakat, Fed’in parasal sıkılaştırma adımı Ukrayna Savaşı’nın yankılarının dünya ekonomisini yavaşlattığı döneme denk geldi. Fed’in görevi artık sadece enflasyonla mücadele değil, ekonomiyi yumuşak inişe geçirmek olacak. Geçmiş dönemlerde Merkez Bankaları resesyonu önleyemediler.
Fed’in Ukrayna Savaşı’ndan hiç çekinmediğinin göstergesi ise FOMC açıklamasında bilanço daraltmaya dair paragrafta gizlenecek. Fed’in Haziran gibi tahvil alımlarını kesmesi bekleniyor. Tahvil satışları gibi radikal bir adım açıklamak, hisse senetlerini hırpalar.
Riskli varlıklar açısından bir diğer önemli gösterge ise 10 yıl vadeli ABD tahvil faizleri. Bu faizin %2.14’ten %3’e yükselmesi, borsalarda çöküş getirebilir.
Dünyanın diğer Borsaları için, Dolar Endeksi’nin yükselişi bir başka risk. Bazı uzmanlara göre, Fed’in FOMC toplantısında 25 baz puan faiz artırımı ötesinde olumsuz sürpriz çıkmazsa, Dolar Endeksi’nin rallisi sona erebilir.
Bu yoruma katılmak mümkün değil. Avrupa ekonomisi resesyonun eşiğinde. Japonya’da ise parasal genişlemenin yavaşlayacağına dair kanıt veri yok. Dolar ABD ekonomisinin dünyaya kıyasla daha hızlı büyümesi ve daha yüksek faiz sunması nedeniyle uzun süre yükselebilir.
Ukrayna Savaşı sona erse dahi, yaptırımların hemen kaldırılmayacağını hatırlatalım. Petrol ve doğal gaz pazarında yüksek fiyatlar arz darlığından kaynaklanıyor. Yüksek fiyat ortamı 2024-2025’e kadar sürebilir.
Hisse senetleri, Ukrayna Savaşı ve Fed badirelerini atlatsa da, Doğu’dan yeni tehlike yükseliyor: Çin’de ilk Omicron dalgası patlak verdi. Çin’in dünya tedarik merkezi niteliğindeki kentleri tam kapanmaya girerken, tedarik zincirlerinde aksamanın yeni enflasyon dalgası tetiklemesi olasılığı güçleniyor.
Özetle, hisse senetleri için çetin günler sona ermedi. Ayı piyasası yaza kadar devam edebilir.
Çin’de Covid-19 salgını global resesyon kaygısı yaratıyor
Fed faiz artırdığında hisse senetleri ne olur: Tarihsel bir rehber
Güldem Atabay: Ukrayna’da barış imzası yarın atılsa petrol fiyatı neden hemen düşmez?