Borsa
AK Yatırım’dan taze hisse önerileri
Aralık ayının ardından… Aralık ayında kurdaki oynaklık, CDS oranının bir miktar artarak 600 baz puanın üzerine çıkması, 10 yıllık tahvil…
Aralık ayının ardından…
Aralık ayında kurdaki oynaklık, CDS oranının bir miktar artarak 600 baz puanın üzerine çıkması, 10 yıllık tahvil faizinin yükselmesi öne çıkan gelişmeler arasındaydı. BIST-100’de ay içerisinde 2.400’e kadar yükseldikten sonra gelen satışlarla 1.750’ye geriledi ve sonrasında yeniden hafif bir toparlanma eğilimi gösterdi.
2021 aslında gelişmiş piyasaların yılı oldu. Aralık ayındaki dalgalanmanın ardından BIST-100’ün aylık getirisi %2,7 (dolar bazında %5) oldu. Aralık ayında düşen Çin ve Rusya hisseleri nedeniyle MSCI-GOÜ endeksi de sadece %2 arttı. Böylece BIST-100 yılbaşına göre dolar bazında %27 kayıpla GOÜ’ler arasında en sert düşenlerden biri oldu.
2021 %5 gerileyen MSCI-GOÜ endeksi dikkate alındığında genel olarak GOÜ’ler için de kuvvetli geçmedi. Bu dönemde SP500 endeksi %30 kazançla dikkat çekti.
Enflasyon ve faiz gelişmeleri yakından izlenmeli. Yeni yılda da dövizdeki dengelenme ve enflasyonun seyri yakından takip edilecek. Yurtiçi dinamiklere ek olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinin yeniden 1.70’e dayanmasıyla FED’den gelecek para politikası adımları da piyasaların dikkate alacağı konular arasında olacak. ABD işgücü piyasanın enflasyonist eğilime işaret eden sinyaller vermesi ve FED’in yılın ilk çeyreğinde faiz artırımına başlaması varlık sınıflarında fiyat düzeltmelerini gündeme getirebilir ve BIST’inde bundan etkilenmesi olasılığı var.
Sert dalgalanmaların ardından daha dengeli bir piyasa yapısı bekliyoruz
Önümüzdeki süreçte özellikle mevduat faizlerini yakından takip edeceğiz. Enflasyonun Aralık sonunda ulaştığı %36 seviyesinden güçlü bir gerileme zamana yayılacak gibi görünüyor. Buna karşılık mevduat faizleri Kasım ayına göre artış gösterse de oranlar %20’nin hafif üzerinde kalmayı başardı. Kur korumalı mevduatların ve TCMB fonlamasının mevduat faizlerinin bu seviyelerde istikrar kazanmasına katkısı yüksek görünüyor. Bu denge durumunun yurtiçi ve yurtdışı şoklarla bozulmayacağı varsayımıyla önümüzdeki iki üç ayın daha sakin geçmesini bekliyoruz.
Piyasada yerli ağırlığı artmaya devam ediyor
TCMB’ye göre yabancı yatırımcılar Aralık’ın ilk üç haftasında Türk hisselerindeki yatırımlarını 0.6 milyar dolar kadar azalttılar. Böylece yıl başından bu yana yabancı pozisyonlarındaki azalma 0,7 milyar dolar oldu. Borsa işlem hacmi Aralık ayında günlük ortalama 48 milyar TL’ye ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırdı, 2021 yılı günlük işlem hacmi ortalaması da önceki yıla göre %12 artarak 33,5 milyar TL oldu.
Bu artışta kuşkusuz halka arzların önemli etkisi vardı. 2021 yılında üçü Aralık ayında olmak üzere toplam 53 halka arz yapıldı ve bu halka arzlar ile piyasadan 23 milyar TL’yi aşan bir fonlanma sağlandı. Bu tutar aynı zamanda 2020-2020 yılları arasındaki toplam halka arz büyüklüğünün 1,5 katı düzeyinde bulunuyor.
Geride bıraktığımız yıl ihracatçı şirketlerin yılıydı
2021 yılının başında ihracatçı şirketlerin ön planda olacağı konusunda geniş bir konsensüs vardı. TL’nin hızlanan değer kaybı ile birlikte bu eğilim beklentinin de üzerinde bir ivme kazandı. Aralık ayında TL’deki değer kaybına karşın döviz bazlı gelirleri nedeniyle demir/çelik, petrokimya, altın sektörü hisseleri öne çıkarken, iç piyasa dinamiklerinin daha çok etkilediği gıda, gıda perakendeciliği, Telekom gibi sektör hisseleri geride kaldı. Bankalar ise düşen fonlama maliyetleri ve görece ucuz kalmış fiyatları nedeniyle önceki aylara kıyasla Aralık ayı performanslarında nispeten üstte kalan sektörler arasındaydı.
Yatırım teması yılın başlarında aynı kalacak
Son dönemdeki getiriler ihracatçı sektörlerdeki rallinin ivme kaybedebileceğini düşündürtüyor. Ancak güçlü seyredecek dış ticaret ivmesi (nakliye ücretlerindeki katılık ve Avrupa pazarının alternatif üretim merkezleri arayışı ile birlikte reel efektif döviz kurunun tarihsel düşük seviyesinde olması) bu temanın halen güçlü kalmasını sağlayacaktır.
Kur seviyesi 2022’de ayrıca kuvvetli bir turizm sektörü dolayısıyla havacılık hisselerinde cazip getiri fırsatları vaat ediyor. Gıda perakende hisseleri bankalar ile birlikte 2021’de hayal kırıklığı yarattı. Asgari ücretin olası maliyet etkisi ve şirketlere dönük rekabet incelemeleri yatırımcının bu sektöre dönük risk algısını açıklıyor. Diğer taraftan bu endişelerin fiyatlandığı ve enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde gıda perakendecilerinin yüksek kârlar elde ettiği gerçeği bizi bu hisselerde de olumlu olmaya yöneltiyor.
Son olarak bankalarda uzun süredir gerileyen performansın 2021 kârları ile birlikte yerini tedrici bir toparlanmaya bırakacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle portföyümüzde banka ağırlığını da koruyoruz.
TL’deki değer kaybı sonrası hisse senetlerinde getiri arayışı sürecek
Kasım ve Aralık ayları TL’deki değer kaybının gelecek döneme ilişkin projeksiyon ve fiyatlama yapmayı zorlaştırdığı bir dönem oldu. Kur korumalı mevduat ürününün sunulmasıyla TL istikrar sağlamış görünüyor.
Ancak bir süre daha piyasanın temkinli davranacağını ve yurtiçi dalgalanmalara nispeten daha dirençli ve döviz bazlı kazanç sağlayan şirketlerin ivme azalsa da birkaç ay daha ön planda olacağını düşünüyoruz.
Yeni portföy
Portföye Kardemir D ve Şişecam eklendi. Ereğli Demir Çelik’ten çıkıp yerine Kardemir D hissesini yerleştiriyoruz. Ereğli Demir Çelik hisse performansı ile hedef fiyatımıza yaklaştı. Kardemir D hissesinde daha fazla yukarı potansiyel görüyoruz. 4Ç21 faaliyet performansı ve 2022 yılına yönelik projeksiyonlarımızda yukarı revizeler yaptık. Şişecam’ı 2022’deki güçlü büyüme dinamikleri ve orta-uzun vadeli yatırımlarının yaratmasını beklediğimiz olumlu katkı nedeniyle portföyümüze ekledik.
– Portföyden EreğliDemir Çelik çıkıyor. EreğliDemir Çelik hisse performansı ile hedef fiyatımıza yaklaştı.
Yapı Kredi Yatırım: BIST-100’de 2,000 seviyesi ilk önemli destek
Borsalarda yükseliş 2022’de de devam eder mi?
BIST-100 Şirketleri Olası Kur Etkisi