Borsa
ABD’de banka CEO’ları resesyona işaret etti; piyasaların keyfi topyekûn kaçtı!
Halbûki hafta olumlu başlamıştı. Çin’in Covid önlemlerini gevşetme haberleri ile risk iştahında yaşanan iyileşme, doların elini zayıflatmış, kıymetli madenler ve…
Halbûki hafta olumlu başlamıştı. Çin’in Covid önlemlerini gevşetme haberleri ile risk iştahında yaşanan iyileşme, doların elini zayıflatmış, kıymetli madenler ve bununla birlikte hisse fiyatları yükselmişti.
Lâkin, ABD’de açıklanan hizmet sektörü ISM/PMI verilerinin beklentilerin ötesinde kuvvetli sonuçlanması ve bunun da ABD ekonomisinin zayıflamadığı algısını güçlendirmesi sonrasında FED’in daha fazla faiz artırımına gidebileceği ilişkin beklentiler, iyimser başlayan haftanın görünümünü hızla değiştirdi.
Dün, en büyük ABD banka CEO’larının ekonomiye ilişkin endişe verici açıklamaları da resesyon kaygıları daha da şiddetlendirdi. JP Morgan CEO’su Jamie Dimon, CNBC’ye tüketicilerin ve şirketlerin iyi durumda olduğunu, ancak ekonominin yavaşlaması ve enflasyonun tüketici harcama gücünü aşındırması nedeniyle bunun daha uzun sürmeyebileceğini belirtti.
Dimon gibi, diğer CEO’lar da ağız birliği yaparcasına resesyona işaret ederek işten çıkarmaları da gündeme taşıması, küresel mali piyasaların keyfini kaçırdı. Riskten kaçınma isteğinin artması ile bu sefer intikam vakti dolara işaret ederken, riskli varlıklar sert satış baskısına boyun eğdi.
Güvenli limana sığınma isteğinin artması ile doların piyasa kuru olan DXY 105,6 seviyesine yükselirken, hafta başı 1,06 seviyesini test eden EUR yeniden 1,0450’ye ; benzer bir şekilde 1,23 seviyesini aşan Sterlin ise dolar karşısında 1,21 seviyesininn diplerine kadar gevşedi. ABD’de en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksi, hatırlanacağı üzere 200 günlük ortalamasını aşması ile teknik mânâda iyimser sinyaller üretmeye başlaması ardından kazanımlarını koruyamayarak risk iştahının da bozulmasına neden oldu.
Hûlasa, ABD doları güvenli liman ihtiyacının artması ile değer kazanırken, altın ve gümüş ons bazında kazanımlarının büyük bir kısmını geri vererek sırası ile 1,770 ve 22,25 dolar seviyesine ger çekildi. Gümüş cephesinde 22 dolar seviyesi üzerinde olası bir haftalık kapanışı hâlen daha önemli bir sinyal olarak okumaya devam edeceğiz.
Elbette, resesyon kaygılarının artmasından siyah inci de nasibini fazlasıyla aldı. Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı dün akşam sert iniş (hard-landing) kaygılarının artması ile 80 doların altına test etti. Bu seviye son 11 ayın dibi! Yaklaşık olarak 2 hafta önce yazdığımız raporumuzda, petrol cephesinde aşağıda 77 dolar seviyesine dikkat çekmiştik. Petrol piyasasında dinamikler de her geçen gün bozulmaya devam ediyor. Türk Boğazları’nın girişinde bekleyen ve sigorta mektubu olmayan Rus petrolünü taşıyan onlarca geminin önümüzdeki günlerde sayısının daha da artacağı düşünülüyor. Petrol piyasasında G7’nin fiyat tavanı uygulamasına göre, Batılı sigorta şirketlerinin Rus petrolü yüklü gemileri sigortalamasına ancak petrolün satış fiyatı varil başına 60 doların altında ise izin verilecek.
Türkiye cephesinde ise Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, TRT Haber’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Faiz indirimleri, enflasyon ve kredilere ilişkin açıklamalarda bulunan Kavcıoğlu, “Dünyada 2022 yılının başından beri rezervi artan tek merkez bankası Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası” olduğunu söyleyerek 125 milyar dolar rezerv seviyesine dikkat çekti. Kavcıoğlu, enflasyonun kısa sürede düşüşe geçeceğinin de altını çizdi. Yaşasın baz etkisi!
USDTRY kuru 18,62 – 18,64 seviyelerinde ve dar alanda kısa paslaşmaya devam ederken, hisse senetleri olumlu anlamda ayrışmaya dün de devam etti. EUR, GBP ve ons altının dün günü olumsuz havaya paralel dolar karşısında satış baskısı ile tamamlaması ardından, EURTRY ve GBPTRY kurları sırası ile 19,50 ve 22,50 seviyesine geri çekilerek TL’nin sepet bazında âdeta ‘yara sarmasına’ yardımcı olurken ; gram altın da benzer bir şekilde 1,080 TL ile zirve yapması ardından 1,060 TL seviyesine geri çekildi.
ABD Doları değer kazanırken, riskli görülen tüm varlıkların satış baskısı ile karşı karşıya kalması ardından bu sabah Asya piyasalarında da hava ‘limoni’. Gösterge endeks Tokyo ve Şangay borsaları %0,5 aşağıda işlem görürken, Hang Seng yatay; ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise dün geceki sert satışlar ardından hafif de olsa tepki yükselişleri görüyoruz.
Demokrat ABD’li Senatör Raphael Warnock, Georgia eyaletinde yapılan zorlu bir ikinci tur seçimlerinde yeniden seçilmeyi kazanırken, Demokratlar Senato’da durumu 51-49’a getirmiş oldular.
Mali piyasaların gündeminde bugün içeride hazine nakit dengesi, dışarıda ise Almanya sanayi üretimi takip edilebilir.
iktisatbank.com