Sosyal Medya

Ekonomi

Tarım sektörü 3. çeyrekte yıllık bazda %5,9 daraldı

Tarım sektörü 2021 yılının 3. çeyreğinde yıllık bazda %5,9 oranında daraldı. İlk çeyrekteki %8,3’lük güçlü performansın ardından ikinci çeyrekte sınırlı…

Tarım sektörü 3. çeyrekte yıllık bazda %5,9 daraldı

Tarım sektörü 2021 yılının 3. çeyreğinde yıllık bazda %5,9 oranında daraldı. İlk çeyrekteki %8,3’lük güçlü performansın ardından ikinci çeyrekte sınırlı bir büyüme kaydeden tarım sektörü, son çeyrekteki daralmayla birlikte, ilk 9 aylık dönemde yıllık bazda %2,8 küçüldü.

TÜİK, bu yılın bitkisel üretimine ilişkin ikinci tahminini açıkladı. Buna göre, 2021 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde üretimin %12, sebzelerde %0,2 düşeceği öngörüldü. Meyveler,
içecek ve baharat bitkilerin üretiminde ise %4,6 oranında artış yaşanacağı tahmin edildi. İkinci dönem tahminlerinin, Mayıs ayında yayımlanan birinci dönem tahminlerine kıyasla tarım sektöründe daha derin bir daralmaya işaret ettiği görülüyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan Gıda Görünümü raporunda, Türkiye’de tahıl üretiminin 2021’de bir önceki yıla göre %15 civarında gerileyeceği ve tahıl ithalatının %35 oranında artarak 15 milyon tona ulaşacağı tahmin edildi.

Küresel ölçekte etkili olan iklim koşullarının tarımsal üretimi sekteye uğratması başta olmak üzere, lojistik süreçlerde yaşanan problemler, artan enerji maliyetleri, hızlı yükselen gübre fiyatları
ve güçlü görünümünü koruyan talep koşulları, dünya genelinde gıda enflasyonu üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor. Tarımsal emtia fiyatları yükselmeye devam ederken, FAO Gıda Fiyat Endeksi Ekim ayı itibarıyla tarihi yüksek seviyelerde seyrediyor.

Önümüzdeki döneme ilişkin tahminler, özellikle tahıllarda yüksek fiyat seviyesinin küresel ölçekte 2022’nin 2. çeyreğine kadar süreceğine işaret ediyor. Ekim ayı itibarıyla buğday fiyatlarının
2012’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı dikkat çekiyor. Bu durum, toplam tahıl tüketiminin yaklaşık %30’unu ithal eden Türkiye açısından önemli bir risk oluşturuyor.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler