Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), özelleştirme kapsamına alındı

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketinin (TEİAŞ), özelleştirme kapsamına alınmasına ve halka arza yönelik olarak özelleştirmeye tabi tutulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı…

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), özelleştirme kapsamına alındı

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketinin (TEİAŞ), özelleştirme kapsamına alınmasına ve halka arza yönelik olarak özelleştirmeye tabi tutulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de haftasonunda yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) kararına göre, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketinin özelleştirme kapsamına alınması ve halka arza yönelik olarak özelleştirmeye tabi tutulmasının hazırlık işlemleri, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı ile ÖİB tarafından yürütülecek.

Aktif büyüklüğü 27 milyar TL’yi aşan TEİAŞ’ın kârlılığı son bir yılda üçe katlayarak 1,6 milyar TL’den 4,84 milyar TL’ye çıktı. 8 binden fazla personelin çalıştığı TEİAŞ aynı zamanda Türkiye’nin en büyük şirketleri sıralamasında TÜPRAŞ’ı zirveden indiren Enerji Piyasaları İşletmeleri’nin de %30 ortağı.

Karara göre, özelleştirme hazırlık işlemleri 31 Aralık 2022 tarihine kadar tamamlanacak. Resmi Gazete’de yer alan kararın, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 3’üncü ve geçici 29’uncu maddeleri ile 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 8’inci maddesi gereğince alındığı kaydedildi.

2001 yılında TEİAŞ’ın yeniden yapılandırılması sonrasında oluşan 3 kamu iktisadi teşekkülünden biri olan TEİAŞ’in başlıca faaliyet alanı elektrik santrallerinde üretilen enerjiyi yüksek gerilim hatlarıyla şehirlerdeki trafo merkezlerine iletmek yani Türkiye’de üretilen elektriğin tüketiciye dağıtımını sağlayan ve dağıtım şebekesine aktarımından sorumlu başlıca kurum TEİAŞ.

Elektriğin ana omurgası konumundaki TEİAŞ’ın faaliyetleri arasında yeni iletim tesislerinin etüt ve planlaması, mevcut ve yeni kurulacak tesisleri işletmek, illetim şebekesi kayıplarını karşılamak üzere gerek duyulursa elektrik enerjisi satın almak ve enerji iletim hatları kapsamındaki fiber optik kablo projeleri de bulunuyor.

Açıklanan son faaliyet raporuna göre TEİAŞ, 68 bin 204 km uzunluğunda enerji iletim hattına, 26 bin 765 km fiber optik altyapıya, 736 trafo merkezine ve yaklaşık 305 bin GWh elektrik enerjisi üretimine sahip.

Habertürk

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler