Raporlar
Sektörel Güncel Gelişmeler: Demir Çelik
Dünya Çelik Birliği’nin (Worldsteel) verilerine göre, Ağustos 2020’den itibaren artış gösteren dünya ham çelik üretimi Aralık ayında da %5,8 oranında…
Dünya Çelik Birliği’nin (Worldsteel) verilerine göre, Ağustos 2020’den itibaren artış gösteren dünya ham çelik üretimi Aralık ayında da %5,8 oranında yükseldi. 2020 yılı genelinde ise, dünya ham çelik üretiminde %0,9 oranında düşüş yaşandı. Çelik üretiminde lider ülke olan Çin’in üretimi ise geçen sene %5,2 arttı. Böylece, Çin’in dünya çelik üretimindeki payı %56,5’e ulaştı.
Haziran ayından itibaren olumlu bir görünüm sergileyen Türkiye’nin ham çelik üretimi Aralık ayında yıllık bazda %17,7 artış gösterdi. Böylece, 2020 yılında Türkiye’nin ham çelik üretimi yıllık bazda %6 büyüme kaydederek 35,8 milyon ton oldu. Yurt içinde nihai çelik mamul tüketimindeki artış ise Ocak-Kasım 2020 döneminde %16 seviyesinde gerçekleşti.
Çelik ürünleri ihracatı Kasım 2020’de miktar bazında bir önceki yıla göre %25 artış gösterdi. Bu gelişmede, önceki dönemlerde ertelenen siparişlerin devreye girmesi etkili oldu. 2020 yılının ilk 11 aylık döneminde ise ihracat miktar bazında %7,8 azaldı. Sektörün en önemli ihraç pazarı olan AB, Türkiye’den ithal edilen sıcak haddelenmiş demir, alaşımlı ve alaşımsız çelik ürünlerine 7 Ocak 2021 itibarıyla geçici anti-damping vergisi uygulanmasına karar verdi. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı da, AB ve Güney Kore’den yapılan bazı çelik ürünlerinin ithalatına söz konusuithalatın yurt içi pazara zarar verdiği gerekçesiyle anti-damping vergi soruşturması başlattı. Diğer taraftan, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, haddecilerin ve kaynaklı boru üreticilerinin sıcak sac ithalatına uygulanan vergi oranı%8’den %6’ya; beyaz eşya üreticilerinin soğuk sac ithalatına uygulanan vergi oranı da %9’dan %7’ye indirildi.
Sektörde yurt içi reel ciro Kasım 2020’de yıllık bazda %16,3 ile artışını sürdürdü. Yurt dışı reel ciro ise, %5,6 ile Ağustos 2019’dan bu yana ilk kez artış kaydederek yurt dışı satışlarda iyileşme kaydedildiğine işaret etti. Ocak-Kasım 2020 döneminde, yurt içi reel ciro yıllık ortalama bazda %7,8 artarken, yurt dışı reel ciroda %11,1 düşüş yaşandı.
Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında özellikle yurt içi talebin canlanması ve üretimin artması sayesinde salgının başındaki kayıplarını sınırlandırmayı başaran demir-çelik sektörünün, 2021 yıl genelinde bir önceki yıla kıyasla daha olumlu bir performans sergilemesi bekleniyor. Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Aslan, sektörde 2021’de miktar bazında %10 artışla yaklaşık 23 milyon ton, değer bazında da %15 artışla yaklaşık 15 milyar USD ihracat hedeflendiğini kaydetti.
Kaynak: ekonomi.isbank.com.tr