Piyasa
Mayıs Ayı Bankacılık Sektör Kar Analizi
5 aylık kümülatif özkaynak karlılığı %9,7 (Mayıs: %7,8) Bankacılık sektörü Mayıs ayı net karı, aylık %14 düşüşle 4mlr TL (yıllık…
5 aylık kümülatif özkaynak karlılığı %9,7 (Mayıs: %7,8)
Bankacılık sektörü Mayıs ayı net karı, aylık %14 düşüşle 4mlr TL (yıllık -%48) ve özsermaye karlılık oranı %7,82 (12 aylık kümülatif: %9,8) seviyesinde gerçekleşti. Net faiz geliri, kredilerden alınan faiz gelirlerindeki artışla aylık %13 artışla 16,8mlr TL’ye (yıllık -%4) yükseldi ve net faiz marjı %3,03’ten %3,38’e yükseldi (TL kredi mevduat makası +21baz puan, döviz makası +45baz puan, TL ve döviz menkul kıymet getirileri +74baz puan ve +33baz puan). 4,5mlr TL’ye gerileyen ticari zarar (Nisan: 5mlr TL zarar) ve 8,7mlr TL’ye gerileyen faaliyet giderleri (aylık -%7, yıllık +%15) aylık net karı destekledi. Diğer taraftan, 7,2mlr TL’ye yükselen karşılık giderleri (aylık +%95, yıllık +%3) aylık net karı baskıladı. Artan karşılık giderleriyle toplam risk maliyeti Nisan’daki %0,99 seviyesinden %1,88 seviyesine yükseldi. Komisyon gelirleri yıllık %45 artışla 4,5mlrTL’ye (aylık -%3) yükselirken, faaliyet giderleri yıllık %15 artışla (aylık -%7) 8,7mlrTL’ye yükseldi. Düşük 5 aylık kümülatif özkaynak karlılığına karşın, BDDK bankaları kar odaklı politikalara karşı uyardı ve bankalara kamu hizmeti ifa ettiklerini hatırlattı.
Karlılık iyileşmesi risk maliyeti ve döviz kuruna bağlı
Makro belirsizlikler göz önüne alındığında, bankalar beklentilere paralel Mayıs’ta yüksek risk maliyeti açıkladı. Uzun süredir belirttiğimiz üzere, donuk alacaklardaki belirsizlik nedeniyle, yüksek seviyelerdeki karşılık giderlerinin karlılığı baskılamaya devam etmesini bekliyoruz. Yılın ikinci yarısında bu bağlamdaki belirsizlik ortadan kalktığında, varlık kalitesi ve risk maliyeti beklenen özkaynak karlılığındaki iyileşme için belirleyici faktörler olacaktır. Ancak, beklenenin üzerinde kur seviyeleri, risk maliyeti üzerinde yukarı yönlü risk oluşturmaktadır.
Sermaye Rasyolarında sabit seviyeler
SYR ve Ana SYR aylık 7bp ve 10bp daralmayla %17,9’a ve %13,6’ya geriledi. 2020’deki yüksek kredi büyümesine rağmen, BDDK’nın yılsonuna kadar sağladığı kolaylık da düşünüldüğünde bu oranlar sektör için yeterli.
Kaynak: Yatırım Finansman