Raporlar
2021 Temmuz Ayı Bankacılık Sektör Kar Analizi
Artan ticari zararla %12 aylık özkaynak karlılığı Bankacılık sektörü Temmuz ayı net karı, aylık %29 daralmayla 6,4mlr TL (yıllık -%21)…
Artan ticari zararla %12 aylık özkaynak karlılığı
Bankacılık sektörü Temmuz ayı net karı, aylık %29 daralmayla 6,4mlr TL (yıllık -%21) ve özsermaye karlılık oranı %12,1 (12 aylık kümülatif: %10,2) seviyesinde gerçekleşti. Karlılıktaki aylık daralma temel olarak 7,5mlrTL’ye (Haz: 4,1mlrTL) yükselen ticari zarardan kaynaklandı. Bunun yanında, 4,6mlrTL’ye (aylık -%39, yıllık +%100) gerileyen diğer gelirler de karlılıktaki daralmanın diğer bir sebebi olarak gerçekleşti. Diğer taraftan, net faiz geliri, kredilerden elde edilen faiz gelirlerindeki artışla, aylık %9 artışla 19,7mlr TL’ye (yıllık -%7) ve net faiz marjı %3,56’dan %3,88’e yükseldi (TL kredi mevduat makası +42baz puan, döviz makası -50baz puan, TL ve döviz menkul kıymet getirileri +106baz puan ve -24baz puan). Komisyon gelirleri yıllık %25 artışla 5,0mlrTL’ye (aylık -%7) yükselirken, faaliyet giderleri yıllık %13 artışla (aylık +%3) 8,8mlrTL’ye yükseldi. Karşılık giderleri aylık %35 daralmayla 5mlrTL’ye (yıllık +%3) gerilerken toplam risk maliyeti Haziran’daki 205bp seviyesinden 145bp seviyesine geriledi.
Karlılıkta iyileşme risk maliyeti ve marjlara bağlı
Aylık veriler kredilerden elde edilen faiz gelirlerinde hafif iyileşmeye işaret etse de, 2020’de kamu bankalarındaki düşük faizlerle yüksek kredi büyümesi kaynaklı, 2021’in ikinci yarısında da sektör net faiz marjının baskı altında kalacağı görüşündeyiz. Bunun yanında, bireysel kredilerdeki çeyreklik yüksek artış için alınması muhtemel BDDK önlemleri de önümüzdeki dönemlerde sektör karlılığını olumsuz etkileyebilir. Varlık kalitesi kısmında, kamu bankaları ve özel bankaların düşük risk maliyeti açıkladıklarını görsek de provizyonlama politikaları, karşılık oranları ve özkaynak karlılıkları açısından bankalar değişiklik göstermektedir. 2Ç sonuçlarından da gördüğümüz üzere en beğendiğimiz iki banka olan GARAN ve YKBNK ihtiyatlı karşılık politikaları ile sektörde daha güçlü pozisyonda bulunarak yüksek özkaynak karlılıkları açıkladılar. Yukarıda bahsedilen karşıt trendler, orta vadede varlık kalitesinde devam eden belirsizlik ve olası makro volatiliteler sektöre temkinli yaklaşmamıza sebep olmaktadır.
Sermaye Rasyoların yeterli seviyelerde
SYR ve Ana SYR aylık sırasıyla 30bp ve 16bp daralmayla %17,5’e ve %13,4’e geriledi. 2020’deki yüksek kredi büyümesine rağmen, BDDK’nın yılsonuna kadar sağladığı kolaylık da düşünüldüğünde bu oranlar sektör için yeterli.
Kaynak: Yatırım Finansman