Döviz
Gedik Yatırım, yılın ilk çeyreğindeki kur etkilerinin olası etkilerini araştırdı…
2021 yılının ilk çeyreğinde (Ocak – Şubat – Mart) kur cephesinde volatilite yüksek seyretti. TCMB’nin hamleleri ve sıkı duruş konusunda…
2021 yılının ilk çeyreğinde (Ocak – Şubat – Mart) kur cephesinde volatilite yüksek seyretti. TCMB’nin hamleleri ve sıkı duruş konusunda verilen güçlü mesajların etkisiyle şubat ayının son bölümüne kadar Türk Lirası’nın değer kazandığı görülürken, şubat ayının son bölümünden itibaren küresel çapta artış kaydeden enflasyon endişelerine bağlı olarak ABD uzun vadeli tahvil faizlerinde etkili olan yükseliş ve dolardaki değer kazanımları gelişen ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturdu.
Şubat ayının son bölümünden itibaren Türk Lirası’nda kazançların belirli ölçüde geri verildiği görülürken, mart ayının son bölümünde TCMB başkan değişimi sonrasında TL’deki değer kayıpları hız kazandı. Türk Lirası’ndaki fiyat hareketlerinin 2021/1Ç finansallarına olası etkisi çalışmamızda hesaplanmıştır. Değerlendirme şirketlerin 2020/12 dönemi finansal sonuçlarındaki döviz pozisyonlarının korunduğu varsayımı altında yapılmıştır. Bu nedenle 2021 yılının Ocak – Şubat – Mart dönemi içerisinde döviz pozisyonlarındaki olası değişimler bu hesaplamada yer almamaktadır.
Bir hissenin ya da sektörün cazip olup olmadığı konusunda döviz varlık/yükümlülük pozisyonlarına bakarak bir tercih yapılması tek başına yeterli olmamaktadır. Şirketlerin finansal sonuçlarında yer alan kur etkisi tablosu şirketin yabancı para varlık ve yükümlülüklerine göre hazırlanmaktadır. Hesaplanan olası kur etkisinde esas faaliyet dışı kur gelir/giderleri dikkate alınmaktadır. Şirketin esas faaliyetleri sonucunda oluşabilecek kur gelir/giderleri hesaplamanın içinde yer almamaktadır. Örneğin şirketin Euro üzerinden yükümlülüklerinin bulunması durumunda Euro’daki değer kazançları şirketin finansallarını olumsuz etkileyebilecek ve bu etki finansman gelir/gider dengesi kaleminde görülecektir. Ancak aynı zamanda şirketin satış gelirlerinin Euro ağırlıklı olması bu olumsuz etkiyi ortadan kaldırabilecek ve hatta kur etkisi projeksiyonunda sunulanın aksine şirket kârlılık rakamlarını olumlu etkileyebilecektir. Bu sebeple yalnızca olası kur etkisine göre bir şirkete yatırım kararı verilmemelidir.
Kur Tarafındaki Değişimler
– 31 Aralık 2020 ile 31 Mart 2021 tarihleri arasında Türk Lirası karşısında Dolar %12,22; Euro %7,16; İngiliz Sterlini %13,12 ve Japon Yeni %4,53 oranında değer kazanmıştır. Türk Lirası’nın diğer para birimleri karşısında değişiminin yanında Euro/Dolar, Dolar/Japon Yeni gibi önemli paritelere de bakmak gerekmektedir. 31 Aralık 2020 ile 31 Mart 2021 tarihleri arasında Euro; Dolar karşısında %4,51 oranında değer kaybederken; Dolar/Japon Yeni paritesi de %7,35 oranında yükseliş göstermiştir.
– Fonksiyonel para birimi Türk Lirası olan şirketler için olası etki hesaplanırken yukarıda yazılan ve aşağıdaki tabloda gösterilen kur değişimleri dikkate alınmıştır.
– 2021 yılının ilk çeyreğinde TL, önemli para birimleri karşısında sert değer kayıpları kaydetmiştir. Bu görünüm altında döviz yükümlülüğü olan şirketler kurdaki yükselişten olumsuz etkilenirken, döviz varlığı olan şirketler olumlu etkilenmektedir.
Araştırma Raporunun Detaylarına ? Buradan ? Ulaşabilirsiniz
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Gedik Yatırım