Ekonomi
Gece Bülteni: ‘Yeni senaryolar, yeni dengeler…’
Gelişmiş Merkez Bankaları, pandemi dönemi sonrasında atılan teşvik adımlarının geri çekilmesinde oldukça kararlı görünüyorlar...
Gelişmiş Merkez Bankaları, pandemi dönemi sonrasında atılan teşvik adımlarının geri çekilmesinde oldukça kararlı görünüyorlar. FED Başkanı Powell, geçen haftaki FED Para Politikası Toplantısı’nda varlık alımı azaltımına ne zaman başlayacağını açıklamadı, fakat 2022’nin ortasına kadar varlık alımlarını sonlandırmak istediklerini açıkladı.
Delta varyantının ekonomik büyüme üzerinde yarattığı baskıların, ABD piyasalarında Eylül ayı içerisinde yaşanan kırılganlıkların ve son olarak Evergrande’nin Çin’in Lehman Brothers’ı olacağına yönelik endişelerin, FED’i yolundan çeviremeyeceğini gördük! BOE, İngiltere’de yaşanan tedarik sıkıntıları ve delta varyantı nedeniyle, 3. Çeyrek ekonomik büyüme beklentisini %2.9’dan %2.1’e düşürdü. FED gibi BOE de gelecek dönem artan enerji maliyetlerini ve enflasyonist bekleyişleri daha önemli gördü. BOE’nin 2022’nin Şubat ayında ilk faiz artırımı bekleniyor. ECB de varlık alımlarının hızını yavaşlatmaya başladığını geçtiğimiz toplantıda açıklamıştı. Merkez Bankaları büyümenin sürdürülebilir, ama enflasyonun sürdürülemez olduğu konusunda piyasalara mesaj veriyorlar. Enflasyon korkuları, piyasalarda emtiaya olan talebi artırıyor ve aynı zamanda sıranın faiz artırımına geleceği beklentileri ise tahvil faizlerini yükseltiyor. Bankacılık, enerji ve emtia sektörü bu yeni dengelerden olumlu etkilenerek borsalarda Eylül ayı volatilitesini düşürdüler. Senaryolar ve dengeler yılın son çeyreği ile birlikte değişmeye başlıyor ve 2022’de kartlar büyük ihtimalle yeniden dağıtılıyor olacak.
Dolar/TL’de 8.78–8.80 önemli destek aralığı
TL yeni haftaya moralli bir başlangıç yaptı. Almanya seçim sonuçları sonrasında dün euro dünyada geriledi, ABD dayanıklı mal siparişlerinin Ağustos ayında beklentileri aşması doları güçlendirdi. TL ise iki para biriminin oluşturduğu sepeti %0.89 ile yendi. Fakat bu güç kazanımının geçici olduğunu 8.78–8.80 desteklerinin korunacağını düşünüyoruz. Kısa vadeli dirençlerimiz sırasıyla 8.84 ve 8.89’dur.
Kısa vadede 1397–1400 direnci güçlendi
Haftaya tepki alımları ile başladık ama 1400 direncini aşamadık. Bugünde 1397–1400 direncinin etkili olmasını 1375 ve 1365’e doğru baskının devam etmesini bekliyoruz.
Ekim vadeli BIST30 kontratı
Dün tepki alımları geldi, artı bir kapanışa rağmen dirençler kırılamadı. Dün test edilen ama kırılamayan seans içi ortalamamız bugün 1508’den geriliyorken, düşen ana kanal direncimiz 1520’den gerileyecek. 1508–1520 direnç bölgelerine tepkilerin bugünde satışla karşılanmasını, yeni kısa vadeli dip dengesinin 1460–1470 aralığında olmasını bekliyoruz. 1520’nin kırılması Eylül ayı başından bu yana olan düşen trendi sonlandırır.
Ekim vadeli Dolar/TL
Dün dolar spotta 8.89, Ekim ayı vadelilerde 9.05 direncinden kar realizasyonu gerçekleşti. 9.00 desteğinin kırılması, seans içi ortalaması olan 8.96 seviyesine kadar düşüşü tetikledi. Bugün 8.96 desteğinin korunmasını ve yeniden 9.00 üzerine yönelim yaşamasını bekleyebiliriz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
ÜNLÜ & Co