Döviz
Barclays: 2021 sonunda Dolar/TL 14,50 seviyesinde olacak!
Uluslararası yatırım bankası Barclays, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), faizleri yüzde 12 seviyesine indireceğini ve 2021 sonunda dolar/TL'nin 14,50 seviyesinde olacağını öngördü...
Barclays ekonomistleri, Türkiye’ye ilişkin kapsamlı bir araştırma raporu yayınladı. Kurum raporunda, Türkiye’nin 2018’e kıyasla kur şoklarına karşı daha hazırlıklı olduğunu fakat o zamandan bu yana tüm metriklerin de iyileşme göstermediğini belirtti.
Enflasyonun gelecek aylarda keskin bir şekilde yüzde 30’a tırmanmasını bekleyen ekonomistler, dolarizasyonun yüksek kalmaya devam etmesini beklediklerine de dikkat çekti. Dolar/TL ’nin 2021 sonunda 14.50 lira olmasını bekleyen Barclays, 2022’nin ortasından itibaren ise dolar kurunun 16’ya ulaşacağını öngördü.
FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR
Aralık ayındaki TCMB toplantısında 200 baz puanlık bir faiz indirimi beklediğini belirten banka, ocak ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısından ise 100 baz puanlık bir indirim daha olmasını öngördü.
Dünya gazetesinin haberine göre Barclays, TCMB’nin düşük faiz söyleminin tam olarak hangi rakama işaret ettiğinin de belirsiz olduğunu ama tüm planlanan faiz indirimlerini gelecek iki toplantıda gerçekleştireceğini vurguladı.
Raporda, enflasyonda devam eden bozulmaya ve artan TL oynaklığına rağmen, yetkililerin açıklamalarını ‘güvercin’ olarak yorumlayan Barclays, TL oynaklığını/seviyesini ise irrasyonel olarak değerlendiriyor.
Merkez Bankası’nın ise yönlendirmelerinin gevşeme döngüsündeki kararlılığı ortaya koyduğunu belirten kurum, tartıştığı en kritik noktanın ise uygulanan para politikası deneyinin nasıl sona ereceği olduğuna da işaret etti.
DAHA FAZLA DÖVİZ SATIM MÜDAHALELERİ GÖRÜLEBİLİR
Önceki kur ataklarında yaşananlara bakarak Merkez Bankası’nın bir noktada önden yüklemeli faiz artışlarına başlayarak tepki verdiğini hatırlatan Barclays ekonomistleri, şu an Merkez Bankası’nın enflasyonu ‘geçici’ olarak değerlendirdiğine de vurgu yaptı.
Kurum raporunda, finansal istikrar tarafında şirketlerin düşük yabancı para borçlanmasının Merkez Bankası’na daha rahat bir ortam yarattığını kaydederek tipik bir önden yüklemeli reaksiyonu daha mümkün bulduklarını ancak sözlü müdahale, faiz indirim döngüsünün sona erdiğine ilişkin iletişim, daha fazla döviz satım müdahalelerinin de görülebileceğini ifade etti.
‘ANI DURUŞ’ BEKLENTİSİ YOK
TL’nin önemli bir baskı altında olduğunu kaydeden kurum, daha zayıf bir TL’nin, daha yüksek enflasyon anlamına geleceğini ve bunun da daha düşük reel politika faizlerine yol açabileceğini kaydederek Merkez Bankası’nın ise sürece faiz indirimleriyle biraz daha zorlaştırdığını dile getirdi.
Yerellerin dolarizasyonunun da bu politikalarla desteklendiğini belirten kurum, sonuçta TL’nin daha da zayıfladığına işaret etti.
Barclays ekonomistleri Türkiye ekonomisinde ani bir duruş ise beklemiyor. TL’nin zayıflığı ‘ani durma’ dönemlerini hatırlatsa da Türkiye’nin henüz o durumda olmadığını dile getiren ekonomistler bunun nedenini de TL’deki istikrarsızlığın cari açık finansmanı sorunlarından değil düşük politika faizi ve yüksek enflasyondan kaynaklanmasına bağladı.