Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ: Enflasyonda yükseliş eğilimi sürüyor

Enflasyonda yükseliş eğilimi, elektrik ve doğalgaz zammı, gıda fiyatları, ekonomik açılma, yüksek emtia fiyatları öncülüğünde devam ediyor. Temmuz’da enflasyon aylık bazda %1,80 ile beklentilerin (Akbank: %1,57, piyasa medyan: %1,57) üzerinde artarken, enflasyona en önemli katkılar konut ve gıda kalemlerinden geldi...

ANALİZ: Enflasyonda yükseliş eğilimi sürüyor

Makro: Enflasyonda yükseliş eğilimi sürüyor; Temmuz’da %18,95’e ulaştı…

Enflasyonda yükseliş eğilimi, elektrik ve doğalgaz zammı, gıda fiyatları, ekonomik açılma, yüksek emtia fiyatları öncülüğünde devam ediyor. Temmuz’da enflasyon aylık bazda %1,80 ile beklentilerin (Akbank: %1,57, piyasa medyan: %1,57) üzerinde artarken, enflasyona en önemli katkılar konut ve gıda kalemlerinden geldi. Yıllık enflasyon ise %17,53’ten %18,95’e yükselerek, %19 olan politika faizinin hemen altında gerçekleşti. Geçtiğimiz 4 ayda ortalama aylık bazda %4,1 artan ÜFE, Temmuz’da %2,46 arttı ve yıllık ÜFE %42,89’dan %44,92’ye yükseldi. ÜFE-TÜFE makası 25,97 puan ile yeni rekor yüksek seviyeye ulaştı. Çekirdek enflasyon ise aylık bazda %0,62’lik artışa karşın, yıllık bazda %17,42’den %17,22’ye geriledi.

TCMB; geçtiğimiz hafta yayınladığı Enflasyon Raporu’nda yılsonu enflasyon beklentisini %12,2’den %14,1’e yükseltmiş, enflasyonun %12,2-%16 aralığında olmasını beklediğini belirtmişti. Enflasyon beklenti patikasının üst bandının ise %19’lar seviyelerinde olduğu görülüyor. TCMB açıklamalarında ise; enflasyonun üzerinde bir politika faizi verileceğine vurgu yapmıştı. Enflasyonun yüksek seviyelerini yılın son 2 ayına kadar korunmasını, son 2 ayda ise baz etkisiyle gerilemesini bekliyoruz. TL’de son dönemde yaşanan toparlanma, enflasyonda risklerin bir miktar sınırlanmasına olanak tanıyabilecek.

Temmuz ayında aylık bazda enflasyona en önemli katkılar konut, gıda, ulaştırma, ile lokanta ve oteller kalemlerinden geldi

Konut: Konut kalemi de aylık bazda %5,07 arttı ve enflasyona 0,77 puan ile en yüksek katkıyı yaptı. Artışta elektriğe yapılan %15, doğalgaza yapılan %12’lik zammın yanı sıra, tüp gaz fiyatlarındaki artış ile konut yapı ürünleri fiyatlarında da belirgin artışlar görüldü. Elektrik ve doğalgaz zammının dolaylı etkileri de genel enflasyon düzeyi açısından risk oluşturuyor.

Gıda: Gıda fiyatları Temmuz’da aylık bazda %2,77 arttı ve aylık enflasyona 0,73 puan katkı yaptı. Aylık bazda artış, 2003’ten bu yana var olan verilerde, en yüksek 2. Temmuz ayı gıda fiyatı artışı (2016 Temmuz: %3,15). Temmuz ayı artışı mevsimsel ortalamaların da üzerinde; 5 yıllık ortalama -%0,05, 10 yıllık ortalama -%0,02 idi. Aylık bazda; işlenmemiş gıda fiyatları, taze meyve sebze fiyatlarındaki %5,59’luk artışla, %2,99 artarken, işlenmiş gıda fiyatları da %2,58 arttı. Yıllık gıda enflasyonu %24,92’ye yükseldi. Sene başından bu yana olan artış ise %12,9’a ulaştı. TCMB, son Enflasyon Raporu’nda 2021 gıda enflasyonu tahminini %13’ten %15’e yükseltmişti.

Ulaştırma: Özellikle LPG zammının etkisiyle, ulaştırma kalemi enflasyonu aylık bazda %1,08 artarken, enflasyona 0,17 puan katkı yaptı. Otomotiv fiyatlarında artış sınırlı kaldı.

Lokanta ve oteller: Ekonomik açılmanın devam eden etkisiyle aylık bazda %2,72 arttı ve aylık enflasyona 0,17 puan katkı yaptı. Bu kalemde yukarı yönlü risklerin devam ettiğini değerlendiriyoruz.

Giyim: Mevsimsellikle aylık bazda %2,13 geriledi ve enflasyonu 0,12 puan aşağı çekti.

Makro: Enflasyonda yükseliş eğilimi sürüyor; Temmuz’da %18,95’e ulaştı…

Çekirdek enflasyon aylık bazda %0,62 ile sene başından bu yana en düşük artışını kaydederken, yıllık bazda artış %17,47’den %17,22’ye geriledi. Aylık bazda temel mallar enflasyonu %0,02 gerilerken, hizmetler enflasyonu %1,31 arttı. Yıllık temel mallar enflasyonu %21,22, hizmetler enflasyonu %13,75’te. Kurda görülen stabilizasyonun devamı çekirdek enflasyondaki iyileşmenin devamına destek verebilir.

ÜFE’deki artış bir miktar ivme kaybetti. Temmuz’da da aylık bazda %2,46 artarken, yıllık ÜFE %44,92’ye ulaştı; Ekim 2018’den bu yana en yüksek seviyede. Sene başından bu yana toplam ÜFE artışı %25’e ulaştı. Yıllık artışa en önemli katkıların ana metaller (+8,78 puan), gıda ürünleri (+7,60 puan), tekstil ürünleri (+3,95 puan), petrol ürünleri (+3,65) kalemlerinden geldiği görülüyor. Bu durum özellikle temel mallar ve gıda kaynaklı risklerin devam edebileceğine işaret ediyor.

Gelecek dönemde de enflasyon üzerinde riskler devam ediyor:

Enflasyon beklentileri yükselişinisürdürüyor.

ÜFE’de devam eden artış ve ÜFE-TÜFE makasının açılmaya devam ediyor oluşu, ÜFE kaynaklı geçişkenlik
risklerini canlı tutuyor.

Global emtia fiyatları ve gıda fiyatları göreli yüksek seyrini koruyor.

Tedarik zinciri aksaklıkları kaynaklı riskler devam ediyor.

Diğer taraftan;

Cari dengenin Ağustos’ta pozitife dönme ihtimali, Ağustos ayı boyunca düşük göreli dış borç ödemeleri ve
turizm girişleri kurda stabilizasyonun devamına olanak tanıyarak, kur kaynaklı baskıların azalmasını
sağlayabilir.

Bireysel kredi düzenlemeleri de iç talep kaynaklı baskıları azaltabilir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ak Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler