Ekonomi
Ak Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten…
Hafta boyunca küresel çapta, başlıca merkez bankası kararları, küresel ekonomik aktiviteye ilişkin veri akışı, OPEC+ toplantısı ve ABD’de bütçe gelişmeleri takip edildi. Merkez bankalarının faiz artırımlarında hızlı davranmayacağı fikrinin güçlenmesi, küresel çapta özellikle kısa vadeli faiz oranlarını baskılıyor...
Küresel piyasalar, merkez bankası kararlarını fiyatlamaya çalışıyor
Hafta boyunca küresel çapta, başlıca merkez bankası kararları, küresel ekonomik aktiviteye ilişkin veri akışı, OPEC+ toplantısı ve ABD’de bütçe gelişmeleri takip edildi. Merkez bankalarının faiz artırımlarında hızlı davranmayacağı fikrinin güçlenmesi, küresel çapta özellikle kısa vadeli faiz oranlarını baskılıyor. Dolar ise, dolar cinsi faizlerdeki gerilemeye rağmen göreli güçlü seyrini koruyor.
Yurt içinde ise, Ekim ayı PMI imalat sanayi beklenti endeksi ve enflasyon verileri ile Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’ın açıklamaları takip edildi.
Fed, varlık alım programında azaltım kararı aldı
Fed Çarşamba günü açıkladığı para politikası kararında, piyasa beklentilerine paralel olarak, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmezken, varlık alım programında aylık net varlık alımlarını 10 milyar $ devlet tahvillerinden, 5 milyar $ konuta dayalı menkul kıymetlerden azaltma kararı aldı. Kurum, ABD’de ekonomik aktivitenin güçlenmeye devam ettiğini vurgularken, gözlenen yüksek enflasyonun geçici olmasının beklendiği söylemini korudu. Fed; varlık alımlarında benzer azaltımların gelecek aylarda da olmasının beklendiğini açıkladı. Faiz artırımlarının başlaması ise, yakın zamanda beklenmiyor. Diğer taraftan İngiltere Merkez Bankası da, bir kesim analistlerin faiz artırımı beklentilerinin aksine, politika faizini %0,10’da sabit tutarken, uyguladığı varlık alım programının büyüklüğünü de 895 milyar £ düzeyinde korudu.
OPEC+ ülkeleri, dün gerçekleştirilen toplantının ardından, Aralık ayında ham petrol üretim artışını 400 bin varil düzeyinde tuttu
Son günlerde başta ABD olmak üzere bazı ülkeler, grubun petrol üretimini artırmasına yönelik eleştirilerde bulunuyordu. Brent petrol fiyatı, ABD ham petrol stoklarındaki haftalık artışın da etkisiyle haftalık bazda %4 düşüşte, 80,5 $/varil düzeylerinden işlem görüyor.
Küresel ekonomik verilerde, bir miktar yavaşlama sinyalleri gözleniyor, ancak olumlu trend büyük ölçüde korunuyor
ABD’de ISM imalat sanayi endeksi Ekim’de 61,1’den 60,8 seviyesine sınırlı gerilemekle birlikte güçlü seyrini sürdürdü. Markit imalat sanayi PMI endeksi ise Ekim’de öncü açıklanan 59,2 seviyesinin altında 58,4 olarak gerçekleşti. ABD’de bugün açıklanan Ekim tarım dışı istihdam artışı ise, beklenti üzerinde 531 bin oldu. Euro Bölgesi’nde bileşik beklenti endeksi, Ekim’de 56,2’den54,2’ye geriledi.
Merkez bankaları kararlarının ardından, piyasa faiz oranlarında gerileme eğilimi gözleniyor
Geçtiğimiz haftayı %0,50 düzeyinde kapatan ABD 2 yıl vadeli devlet tahvili getirisi, %0,44 düzeyine kadar gerilerken, 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi ise %1,49’a geriledi. Dolar endeksi ise ılımlı değerlenme eğilimini sürdürüyor; endeks haftalık bazda %1,3 yükseliş ile 94,5 düzeylerinde.
Yurt içinde, tüketici enflasyonu Ekim’de aylık bazda %2,39, yıllık bazda ise %19,89 artış gösterdi
Aylık enflasyon artışında gıda, giyim, konut ve ulaştırma fiyatları kalemlerindeki artışlar öne çıkarken çekirdek enflasyon, yıllık bazda %16,98’den %16,82’ye geriledi. ÜFE aylık bazda %5,24 artış
gösterirken, yıllık artış %46,31’e yükseldi. Ekim ayında PMI imalat sanayi beklenti endeksi ise 52,5’den 51,2’ye gerilemekle birlikte 50 eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etti. Ekim ayında reel efektif döviz kuru ise 63,09’dan 60,37’ye geriledi.
Yurt içi piyasalarda ise, hafta boyunca yaşanan ekonomik veri akışı fiyatlanmaya çalışıldı
$/TL haftalık bazda %1,9 civarında yükselişle 9,71 düzeylerinden işlem görürken, tahvil piyasasında 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri 64 baz puan gerilemeyle %19,32düzeylerinde.
Üretici fiyatlarında artış devam ediyor…
ABD’de üretici fiyatları Eylül’de aylık %0,5 artarken, yıllık artış ise %8,3’den %8,6’ya yükseldi. Küresel çapta enflasyon ivmelenmeye devam ediyor. Bunda yarı iletken kıtlığı, tedarik zincirindeki
sıkıntılar ve emtia fiyatlarındaki artışlar etkili oluyor. Tüm bu riskler üretici fiyatları, tüketici fiyatları ve ithalat fiyatları üzerinde yukarı yönlü risk oluşturuyor. Bu sorunların 2022 yılında da devam edeceği tahmin ediliyor. Tedarik zincirlerindeki darboğazların hafiflemesi, enflasyonist baskıların azalması için önem taşımakta. Ekim’de üretici fiyatlarının aylık bazda %0,6 artış göstermesi, yıllık artışın ise%8,6 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Çin’de ÜFE rekor yüksek seviyelerde…
Çin’de de üretici fiyatlarında yüksek artışlar görülüyor. ÜFE, Eylül’de yıllık %10,7 ile rekor yüksek artış gösterdi. Kömür kıtlığının etkisiyle artan enerji fiyatları enflasyonu yukarı çeken en önemli faktör. Önümüzdeki aylarda da artan emtia fiyatları, güçlü ihracat talebi kaynaklı enflasyon beklentilerinde yükselişin sürmesi bekleniyor. Ayrıca kömür kıtlığının global tedarik zincirinde darboğazlara yol açabileceği değerlendiriliyor. Ülkede yıllık tüketici enflasyonunda artış ise %0,7 seviyesinde. Ekim’de ÜFE’nin yıllık %12,5, TÜFE’nin ise %1,4 artış göstermesi bekleniyor.
Cari dengenin Eylül’de fazla vermesini bekliyoruz…
Cari açıkta iyileşme sürüyor; Ağustos ayında dış açıktaki azalış ve hizmet gelirlerindeki artışın sürmesinin etkisiyle cari denge 0,5 milyar $ fazla verdi.. Bunun neticesinde 12 aylık kümülatif açık
rakamı da 27,6 milyar $’dan 23,0 milyar $’a geriledi. Eylül’de ihracat, dış talepte devam eden toparlanmanın etkisiyle yıllık %30 artış gösterdi. İthalat ise altın ithalatındaki normalizasyona karşın,
emtia fiyatlarındaki artış ve iç talepteki olumlu seyrin etkisiyle yıllık %12 arttı. Bunların neticesinde dış ticaret açığı yıllık bazda %47,5 azaldı. Dolayısıyla Eylül ayında dış açıktaki azalış ve hizmet
gelirlerinin olumlu eğiliminin etkisiyle, cari dengenin 1,7 milyar $ fazla vermesini bekliyoruz.
Sanayi üretimi artışında bir miktar ivme kaybı bekleniyor
Sanayi üretimi, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak Ağustos’ta %5,4 artarken, takvim etkisinden arındırılmış yıllık bazda artış ise %9,7’den %13,8’e yükseldi. Yıllık artışta ara malı üretimi öne çıktı. Eylül ayına ilişkin öncü göstergeler olumlu görünümün devam ettiğine işaret ediyor. İmalat sanayi aktivitesine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksi, Eylül’de 54,1’den 52,5’e gerilemekle birlikte 50 eşik seviyesi üzerinde kalarak, imalat sanayinde genişlemenin sürdüğüne işaret etti. Reel kesim güven endeksi (m.a.) 112,2’den 113,3’e, kapasite kullanım oranı %76,8’den %77,8’e yükseldi. Sanayi üretiminin ise yıllık %9,5 artış göstermesi bekleniyor.
Enflasyon beklentilerinde artış devam etti…
Ekim ayındaki Piyasa Katılımcıları Anketi’nde, yıl sonu kur beklentisinde belirgin yükseliş görülürken, enflasyon beklentileri de bozulmaya devam etmiş idi. 2021 büyüme beklentisi Ekim’de %8,2’den %8,9’a yükseldi. Yılsonu enflasyon beklentisi ise %16,74’ten %17,63’e yükseldi. 12 ay sonrası enflasyon beklentisi %12,94’ten %13,91’e, 24 ay sonrası enflasyon beklentisi ise %10,71’den %11,27’ye yükseldi; 2019 ortasından bu yana en yüksek seviyedeler. TCMB son yayımlanan Enflasyon Raporu’nda 2021 yıl sonu enflasyon tahminini %14,1’den %18,4’e revize etti (bant aralığı
%17,3-%19,5).
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Ak Yatırım