Genel
Murat Yetkin: Türkiye ABD ile yeni anlaşma zemini arıyor
Türkiye Covid-19 salgınıyla değişimi hızlanan siyasi dengeler içinde ABD ile yeni bir anlaşma zemini arıyor; en azından Ankara’nın verdiği sinyaller…
Türkiye Covid-19 salgınıyla değişimi hızlanan siyasi dengeler içinde ABD ile yeni bir anlaşma zemini arıyor; en azından Ankara’nın verdiği sinyaller o yönde.
ABD ile “daha eşit” bir ortaklık için bir süredir Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’dan gelen sinyaller, son olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ifadeleriyle somutlaşmaya başladı.
İlginç olan bu işaretlerin Rusya ile Suriye başta olmak üzere hassas alanlarda gerilimin yeniden artmaya başladığı bir dönemde yapılıyor olması. Dolayısıyla taktik bir hamle mi, stratejik bir hamle mi olduğu konusunda erken yargıya varmamak gerekiyor. Rusya ve Suriye konusuna geleceğiz, ama Akar’ın ABD ile yeni ortaklık arayışı işareti sayılacak ifadelerine bakalım.
Akar, Sedat Ergin’in Türkiye-ABD ilişkilerine dair sorularını yanıtlarken şunları söylemiş:
• “Türkiye bölgesinde ABD için güçlü, etkin ve güvenilir bir müttefiktir. Eğer ABD Ortadoğu coğrafyasında bulunacaksa Türkiye ile işbirliği yapması lazım. ABD’nin bölgede işbirliği yapacağı ülke biziz.”
Savunma Bakanı, Suriye ve Libya örneklerini vererek “Bizimle işbirliği yapmayınca ne olduğunu hep birlikte gördük” de demiş. “Amerika, Amerika gibi hareket etmeli” sözüyle Türkiye’nin ABD’ye hâlâ değer verdiğini göstermek istiyor.
Siyasi pazarlığa kapı açma girişimi
Önemli bir konu daha var Akar’ın vurguladığı ki bunu aylar önce daha örtülü bir şekilde Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politikalar Danışmanı (ve sözcüsü) İbrahim kalın da söylemişti. Akar, hayli açık konuşmuş:
• “ABD ile S-400 ya da F-35 meselelerini bir şekilde çözebiliriz. Ancak ABD, Suriye’de YPG ile bir ittifak içinde hareket ettiği sürece, bu ilişkilerin en önemli meselesi olarak kalır, ilişkilerde çok ciddi sıkıntılar yaşarız. Bu, ABD ile ilişkilerde birincil konumuzdur.”
Bu sözlerden üç sonuç çıkarabiliriz:
1- Ankara bir süredir kurduğu S-400/YPG denklemi somutlaştırmış,
2- Ankara’nın denklemi “Birincil konu Rusya’dan S-400 alımı” diyen Washington’un denklemiyle uyuşmuyor,
3-“Bir şekilde çözebiliriz” ifadesi ise de siyasi pazarlığa kapı açma isteğini gösteriyor.
Akar’ın devamındaki sözlerinden Türkiye’nin ABD ile yeni bir anlaşma arayışı doğrultusunda ilk adımı attığını gösteriyor. Bu adım, YPG konusunda ABD’ye belli bir “anlayış” gösterme adımıdır.
Yazının tamamı burada.