Sosyal Medya

Ekonomi

Maraş açılımının iptalini isteyen AB’den Türkiye’ye yaptırım tehdidi

Avrupa Birliği Türkiye’den, Kıbrıs’taki kapalı şehir Maraş’ın Türk yönetimi altında açılmasıyla ilgili planı geri çekmesini talep etti. Maraş meselesi hakkında…

Maraş açılımının iptalini isteyen AB’den Türkiye’ye yaptırım tehdidi

Avrupa Birliği Türkiye’den, Kıbrıs’taki kapalı şehir Maraş’ın Türk yönetimi altında açılmasıyla ilgili planı geri çekmesini talep etti. Maraş meselesi hakkında birlikten yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs ziyaretinde yeni safhası açıklanan Maraş planı nedeniyle Türkiye kınandı. Açıklamada Türkiye’ye yaptırım tehdidi de yer aldı.

AB’nin açıklamasında “Avrupa Birliği, Türkiye’nin tek taraflı adımlarını ve Türkiye Cumhurbaşkanı ve Kıbrıs Türk toplumu liderinin 20 Temmuz 2021’de çitlerle çevrili Maraş’ın yeniden açılması konusunda yaptığı kabul edilemez açıklamaları şiddetle kınıyor. AB, BM Güvenlik Konseyi Başkanı’nın Konsey adına 23 Temmuz 2021’de yaptığı açıklamayı ve özellikle Güvenlik Konseyi’nin Maraş’ta önceki karar ve açıklamalarına aykırı olarak devam eden tek taraflı eylemlerden duyduğu derin üzüntüyü kınamasını ve ifade etmesini memnuniyetle karşılamaktadır” denildi.

TÜRKİYE’YE ‘GERİ ÇEK’ ÇAĞRISI

AB son Maraş açıklamasında Türkiye’yi kınamakla yetinmedi. Birlik, Maraş konusu hakkında Kıbrıs Türk tarafını değil, Ankara’yı muhatap aldığını belirtti ve Türkiye’den Maraş’ın Türk yönetimi altında açılması planını geri çekmesini talep etti.

AB konu hakkında Ankara’ya şu mesajları gönderdi: “AB (Maraş ile ilgili) eylemlerin ve Ekim 2020’den bu yana Maraş konusunda atılan tüm adımların derhal geri alınması çağrısında bulunuyor. AB, Maraş’ın herhangi bir bölümünü sakinleri dışındaki insanlar tarafından çözüme kavuşturma girişimlerini kabul edilemez olarak gören ve bu alanın Birleşmiş Milletler yönetimine devredilmesi çağrısında bulunan, özellikle 550 (1984) ve 789 (1992) sayılı kararlarla ilgili ilgili BM Güvenlik Konseyi Kararları tarafından yönlendirilmeye devam etmektedir. Maraş ile ilgili olarak bu Kararlara uygun olmayan hiçbir eylem gerçekleştirilmemelidir. BM Güvenlik Konseyi Kararlarına tam saygı ve uygulama, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (UNFICYP) Maraş bölgesinde hareket özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara derhal son verilmesini de gerektiriyor”.

MÜZAKERE ÇAĞRISI

AB son gelişmelerin ışığında Kıbrıs’ta müzakere sürecinin tekrardan başlamasının önemine de işaret ederek Türk tarafının bu hedefe odaklanmasını talep etti. “AB, Kıbrıs sorununun siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelinde, ilgili BM Güvenlik Konseyi Kararları uyarınca ve AB’nin kurulduğu ilkeler doğrultusunda kapsamlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasına tam bağlılığını sürdürmektedir”, denilen açıklamada ayrıca, “Türkiye’nin ilgili BM Güvenlik Konseyi Kararları uyarınca kapsamlı bir çözüm müzakerelerinin yeniden başlamasına yapıcı bir şekilde katkıda bulunmasının çok önemli olduğu” vurgusu öne çıktı.

YAPTIRIM TEHDİDİ

AB Maraş için hazırlanan Türk planının geri çekilmemesi durumunda Türkiye’nin yaptırım olasılığı ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında da bulundu. Birliğin açıklamasının ilgili bölümünde şu ifadelere yer verildi: “Bakanlar, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nin 550/84 ve 789/92 sayılı kararlarına aykırı eylemlerinin geri çekilmemesi durumunda, bir sonraki toplantılarında bu eylemleri değerlendirecekler. (AB’li bakanlar) Avrupa Konseyi üyelerinin 25 Mart 2021 açıklaması uyarınca, AB’nin, uluslararası hukuka aykırı olarak yenilenen provokasyonlar ve tek taraflı eylemler durumunda, kendi çıkarlarını ve Üye Devletlerinin çıkarlarını savunmak ve bölgesel istikrarı korumak için elindeki araç ve seçenekleri kullanma kararlılığını yeniden teyit etmiştir”.

Gazete Duvar

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler