Dünya Ekonomisi
Karadeniz ısınıyor: ABD, Rusya-Ukrayna geriliminin ortasında Karadeniz’e savaş gemisi göndermeyi düşünüyor
ABD’li bir savunma yetkilisi Perşembe günü CNN’e verdiği demeçte, ABD’nin Rusya’nın Ukrayna’nın doğu sınırındaki askeri varlığını artırması üzerine Ukrayna’ya destek…
ABD’li bir savunma yetkilisi Perşembe günü CNN’e verdiği demeçte, ABD’nin Rusya’nın Ukrayna’nın doğu sınırındaki askeri varlığını artırması üzerine Ukrayna’ya destek gösterisi için önümüzdeki birkaç hafta içinde Karadeniz’e savaş gemileri göndermeyi düşündüğünü söyledi.
Yetkili, ABD Donanması’nın Karadeniz’de rutin olarak faaliyet gösterdiğini, ancak şimdi savaş gemilerinin konuşlandırılmasının Moskova’ya ABD’nin yakından izlediğine dair özel bir mesaj göndereceğini söyledi.
ABD’nin, Türkiye’ye boğazların kontrolünün denize girmesini sağlayan 1936 (Montrö) anlaşması uyarına göre Karadeniz’e girme niyetini 14 gün önceden haber vermesi gerekiyor. Henüz bir tebligat gönderilmiş mi belli değil.
Savunma yetkilisi ayrıca, Donanma’nın Rus deniz faaliyetlerini ve Kırım’daki herhangi bir asker hareketini izlemek için Karadeniz üzerinde uluslararası hava sahasında keşif uçakları uçurmaya devam ettiğini söyledi.
Çarşamba günü, iki ABD B-1 bombardıman uçağı Ege Denizi üzerinde misyonlar yürüttü.
ABD, Rus güçlerinin toplanacağını saldırgan bir eylem için duruş olarak görmese de, yetkili CNN’e “bir şey değişirse karşılık vermeye hazır olacağız” dedi. Şu anki değerlendirmelerinin Rusların eğitim ve tatbikatlar yaptığı ve istihbaratın daha fazla eylem için askeri emirler göstermediği yönünde olduğunu belirten yetkili, ancak bunun her an değişebileceğinin farkında olduklarını kaydetti.
ABD’li üst düzey ulusal güvenlik yetkilileri, Rusya ve Ukrayna’nın tansiyonu yükselirken mevkidaşlarını aradı.
Biden yönetimi ve uluslararası toplum, Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginliğin artmasından duydukları endişeyi dile getirdiler. Geçtiğimiz haftalarda Başkan Joe Biden, Dışişleri Bakanı Tony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan Ukraynalı mevkidaşlarıyla konuştular.
Perşembe günü Beyaz Saray basın sözcüsü Jen Psaki, Rusya’nın eylemlerinin “derinden endişe verici” olduğunu söyledi.
“ABD, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki hareketleri de dâhil olmak üzere son zamanlarda Ukrayna’nın doğusunda artan Rus saldırganlıklarından giderek daha fazla endişe duyuyor. Rusya’nın Ukrayna sınırında 2014’ten bu yana her zamankinden daha fazla askeri bulunuyor. Sadece bu hafta beş Ukrayna askeri öldürüldü. Bunların hepsi derinden endişe verici işaretler.” dedi.
Bakan ayrıca, Rus hükümetinin eylemlerinin gözden geçirilmesinin “aylar değil haftalar içinde” sonuçlanacağını ve Moskova’ya yeni yaptırımların bu hafta getirilmeyeceğini de belirtti.
Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı da Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki davranışlarından duydukları endişeyi dile getirdi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price bu hafta yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın sınırlarında ve işgal altındaki Kırım’da Rus asker hareketleri hakkında yayılan güvenilir raporlar da dâhil olmak üzere, Ukrayna’nın doğusunda son zamanlarda artan Rus saldırganlıklarından endişe duyuyoruz.” dedi.
Yetkili, “Rusya’dan bu provokasyonlarla ilgili bir açıklama istedik, ancak en önemlisi Ukraynalı ortaklarımızla doğrudan sinyal verdiğimiz bir güvence mesajıdır.” dedi.
Pentagon sözcüsü John Kirby bu hafta yaptığı açıklamada, “tüm tarafların Minsk Anlaşması’na uymasının” ve “Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine Rusya tarafından saygı duyulmasının” önemli olduğunu söyledi.
Alman hükümeti sözcüsüne göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel Perşembe günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i durumu tırmandırmamak için asker çekmeye çağırdı.
Kremlin’in çağrıyı yorumlayışı da Putin’in, Kiev’i “kışkırtıcı eylemlerle” suçlamasıydı.