Sosyal Medya

Ekonomi

DEVA Partisi / İbrahim Çanakcı: Gençlerin hayalleri, ülkenin hedefleri küçülürken kim büyüdü?

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, yılın ilk çeyreğindeki büyüme oranlarını “çarpık büyüme” diye niteledi...

DEVA Partisi / İbrahim Çanakcı: Gençlerin hayalleri, ülkenin hedefleri küçülürken kim büyüdü?

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, yılın ilk çeyreğindeki büyüme oranlarını “çarpık büyüme” diye niteledi. “En iyimser senaryoda dahi 3 yıllık ortalama büyüme hızının yüzde 2,5 ila 3 civarında olacağı beklentisi resesyon ve fakirleşmedir” diyen Çanakcı etiket fiyatlarının ve mutsuzluğun büyüdüğünü söyledi.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Ocak-Mart 2021 döneminde gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artmasını değerlendirdi. Çanakcı şu ifadeleri kullandı;

‘Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi büyüme hızını aşağı çekti’

“Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, sadece bugünümüzü değil ülkemizin uzun dönemli ve potansiyel büyüme hızını da ciddi biçimde aşağıya çekti. Bu yılın tamamı için en iyimser büyüme senaryosunda dahi 2018-2021 dönemindeki ortalama büyüme hızı yüzde 2,5-3 civarında olacak. Birçok uluslararası kuruluş da Türkiye için uzun dönemli büyüme tahminlerini ciddi biçimde aşağı çekti. Bu oranlar, nüfus artış hızı ve istihdam yaratma ihtiyacı yüksek olan ülkemiz için resesyon ve fakirleşme demektir. Ne yazık ki gerçek tablo budur. Bu tabloda ‘suni ve çarpık büyüme’ yazmaktadır.”

‘Çarpık büyümenin bedeli diğer göstergelerde ağır yara almak oldu’

“Ortada güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme yoktur. Bu suni ve çarpık büyümenin bedeli; ülkemizin enflasyon, kur, döviz rezervleri, Hazine borcu, bankaların kredi portföyü, ülke risk primi gibi çok sayıda göstergede ağır bir yara alması olmuştur. Bu suni ve çarpık büyüme makroekonomik ve finansal dengeleri ciddi biçimde bozma pahasına elde edilmiştir.”

‘Halkımız yoksullaşırken kim büyüdü?’

“Her üç kişiden biri ve genç kadın işgücünün yarısına yakını işsiz veya atılken, istihdam seviyesi üç yıl öncesinin bile altında kalırken, yoksulluk derinleşirken bu suni ve çarpık büyüme değil de nedir? Ekonomiyi algı yönetimiyle götürebileceğini zanneden iktidara soruyoruz. Kim büyüdü? Halkımız daha fazla yoksullaşırken kim büyüdü? Vatandaş temel gıdaları bile taneyle, gramla, çeyrek litreyle satın alırken kim büyüdü?”

“Türkiye’de neyin büyüdüğü, neyin küçüldüğü çok açık” diyen Çanakcı sözlerini şöyle sürdürdü;

‘’Gençler hayallerini süsleyen planları gerçekleştiremiyor’

“Ülkemizde gençlerin hayalleri küçüldü. Gençler, hayallerini süsleyen planları gerçekleştiremiyor. İşsizlerin umutları küçüldü. İşsiz vatandaşlarımız, iş bulmak bir yana dursun, iş bulma umudunu yitiriyor.”

‘Bugünler için yoksulluk intiharları değil, kişi başı 20 bin dolar hedefleniyordu’

“Kurumlara güven küçüldü. 7’den 70’e tüm vatandaşlarımız açıklanan rakamları şakacı bir gülümsemeyle karşılıyor. Esnafın işi küçüldü. Maliyetleri günbegün artıyor ancak esnaf satış yapamıyor. En önemlisi de ülkemizin hedefleri küçüldü. On yıl önce bugünler için kişi başına ortalama 20 bin dolarların hedeflendiği ülkemizde bugün yoksulluk intiharları konuşuluyor.”

‘Gelir dağılımı bozuldu’

“Gayrisafi Katma Değer içerisinde İşgücü ödemelerinin payının bir yılda yüzde 3,5 puan gerilemesi, net işletme artığının ise 3,9 puan artması gelir dağılımının sabit gelirliler aleyhine bozulduğunun göstergesidir. Zenginin zenginleştiği, fakirin fakirleştiği bir büyümedir bu.”

‘Enflasyon, borç ve mutsuzluk büyüdü’

“Peki tüm bunlar küçülürken ne büyüdü? Enflasyon, etiket fiyatları, vatandaşın borcu büyüdü. Hazine’nin borcu, bütçe açığı, cari açık büyüdü. Gelir dağılımındaki uçurum büyüdü. İşsizlik, yoksulluk, mutsuzluk büyüdü.”

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler