Ekonomi
YASED: ‘Sürdürülebilir fon ve tahvillerin payı artacak, Türkiye ortak bir gündemle hareket etmeli…’
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Sekreteri Serkan Valandova, önümüzdeki dönemde sürdürülebilir fon ve tahvillerin küresel finans piyasasındaki paylarının giderek artacağını belirtti...
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Sekreteri Serkan Valandova, önümüzdeki dönemde sürdürülebilir fon ve tahvillerin küresel finans piyasasındaki payları giderek artacağını belirterek “Türkiye’nin de bu piyasadan alacağı payı maksimize etmek için çok sayıda kurum ve kuruluşun ortak bir gündem etrafında hareket etmesi gerekli” dedi.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Sekreteri Serkan Valandova, Etki Yatırımı Danışma Kurulu’nun (EYDK) “Birlikten Kuvvet Doğar” temalı konferansında yaptığı konuşmada önümüzdeki dönemde sürdürülebilir fon ve tahvillerin küresel finans piyasasındaki paylarının giderek artacağını belirtti. Valandova, Türkiye’nin bu piyasadan alacağı payı maksimize etmek için çok sayıda kurum ve kuruluşun ortak bir gündem etrafında hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de etki yatırımı modelinin gelişmesini ve etki yatırımı ekosisteminin oluşturulmasını sağlamak amacıyla kurulan Etki Yatırımı Danışma Kurulu’nun (EYDK) “Birlikten Kuvvet Doğar” temalı konferansı düzenledi. Konferansta konuşan YASED Genel Sekreteri Valandova, YASED olarak her biri sektörünün küresel düzeyde önde gelen firmaları olan üyelerinin Türkiye ekonomisine olan katkısını yakından takip ettiklerini belirtti. YASED üyelerinin toplam yatırımlar, istihdam, ihracat, Ar-Ge altyapısı üzerinde ciddi katkıları olduğunu kaydeden Valandova, “Ancak etkimizin bununla sınırlı olmadığını da biliyoruz. Doğrudan istihdamın yanında sektörlerde uçtan uca yarattığımız dolaylı istihdam ve birçok sektörde yaratılan pozitif dışsallıklar sağlıyoruz. Tedarik zincirlerimiz aracılığıyla sektörlerin tüm ekosistemine aktardığımız know-how, kurumsal çalışma yaklaşımları ve standartlar getiriyoruz. Çevreye duyarlı teknoloji ve üretim süreçlerinin kullanıma alınmasını sağlıyoruz. Kobilerin, sanayi bölgelerinin, yerleşimlerin ülkeye ve dünyaya bağlanmasına yardımcı oluyoruz. Gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projeleri ile gündem yaratma ve kırılgan kesimlerin desteklenmesine katkı sağlama gibi birçok olumlu etkimiz var. Biz bu etkileri daha sistemli ve kantitatif bir şekilde izlemek, etkiyi en üst düzeye çıkaracak ve işbirlikleri için görünür kılacak şekilde kapasite geliştirmeyi düşündük” dedi.
‘SKA’lar hakkında farkındalık yaratmayı hedefliyoruz’
Yakın bir dönemde hayata geçirdikleri Sürdürülebilir Kalkınma Platformu ile çevresel sürdürülebilirlik başta olmak üzere Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar) hakkında farkındalığın artırılması ve YASED üyelerinin iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması için çaba harcadıklarını kaydeden Valandova, şöyle devam etti: “Dolayısıyla çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim prensiplerini esas alan ve SKA’ların hayata geçirilmesinde finansal bir katalizör görevi ifa eden etki yatırımı, YASED için de öncelikli bir konu. Bu yıl içerisinde resmen kurulan EYDK’nın kuruluş sürecine katkı veren ve bünyesinde temsil edilen kurumlardan biri olmaktan da memnuniyet duyuyoruz. 2015’ten bu yana küresel etki yatırımı yapılan varlıkların hacminin çok yüksek oranlarda gelişim gösterdiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde sürdürülebilir fon ve tahvillerin küresel finans piyasasındaki payları giderek artacak. Türkiye’nin de bu piyasadan alacağı payı maksimize etmek için çok sayıda kurum ve kuruluşun ortak bir gündem etrafında hareket etmesi gerekli.”
Valandova son olarak, etki yatırımı ekosisteminin politika çerçevesi ile uygulama araçlarının eşzamanlı olarak geliştiğini, iki alan arasındaki uyum ve koordinasyonun sağlanmasında EYDK’nın önemli bir rol üstlenebileceğini ifade etti.