Döviz
Uluslararası Piyasalar – Türk Şirketleri Eurotahvili Fiyatlamaları
İş Yatırım – Uluslararası Piyasalar – Türk Şirketleri Eurotahvili Fiyatlamaları Fed’in uzun süredir vurguladığı piyasayı destekleyici adımların devamı, piyasa açısından…
İş Yatırım – Uluslararası Piyasalar – Türk Şirketleri Eurotahvili Fiyatlamaları
Fed’in uzun süredir vurguladığı piyasayı destekleyici adımların devamı, piyasa açısından olumlu yönlerinin yanı sıra, enflasyon beklentilerinin de artmasına etki ederek piyasada dönem dönem tedirginliği artırıyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan yüksek enflasyon rakamı sonrasında endeksler olumlu performans gösterse de, bu hafta ortasına kadar gerek endeksler gerek bazı emtialar özelinde performans daha negatif tarafta oldu. ABD hazine tahvillerinde yaşanan satışlar getiri arayışında olan yatırımcılar tarafından karşılanırken, Türk hazine eurotahvillerinde izlenen pozitif sayılabilecek seyir, küresel piyasalarda hafta ortasında biraz daha azalan risk iştahı sonrası eksiye döndü.
Türk hazine eurotahvilleri, geçtiğimiz hafta bayram tatilinde USD/TL’de yaşanan yükselişin etkisiyle negatif tarafta işlem görürken, yeni haftaya daha pozitif tonda başladı. Cuma kapanışa göre 5-7 baz puan daralan getiriler hafta ortasına kadar yatay kalırken, lokal aktivitesinin yine tatil nedeniyle sınırlı olduğu Çarşamba seansında, piyasanın daha olumsuz tonda işlem görmesi ile primlerini geri verdi. Beş ve on yıl vadeli kıymetler sırasıyla 5,20% ve 6,40% getiri seviyelerinde işlem görürken, ülke risk primi 407 baz puana yükseldi. Şirket tarafında, likidite koşulları ve olumsuz piyasa koşullarında dahi yabancıların pozisyon azaltmayı tercih etmemesi ile pozitif seyir sürdü. Lokaller daha çok 2021-23 arası vadeleri tercih ederken, yabancılar daha uzun vade senior kıymetlerde satıcı oldu. İhraç tarafında son dönem artan aktivite bu hafta önce Zorlu Holding’in “Yenilenebilir Enerji” kolu Zorlu Renewables, ardından Arcelik’in Euro cinsi kıymet ihracı için bankalara yetki verilmesi ile hız kazandı. Arcelik, beş yıl vadede 3% getiri ile €350 milyon “Yeşil bono” ihracı gerçekleştirirken, yabancıların talebi oldukça kuvvetli oldu.
ABD hazine tahvillerinde enflasyon beklentileri satışa etki etse de, getiriler son dönemde genel olarak bulunulan bantların dışına çıkmakta zorlanıyor. Geçtiğimiz hafta enflasyon verisi ile aynı gün yapılan on yıl vadeli tahvil ihracının ardından bu vadede getiriler 1,70% seviyesine genişlerken, hafta başında tekrar 1,60% seviyesine daralma kaydedildi. Hafta genelinde bu bantta işlemler olurken, Fed toplantı tutanaklarında tahvil alımlarında yavaşlamaya değinilse de, 1,70% seviyesi kırılmadı ve getiriler altı baz puan aşağı geldi. Avrupa tarafında daha iyimser algı ile tahvillerden çıkış devam etti, Alman on yıllık tahvil getirisi -0,07% seviyesine kadar genişleme gösterdi.
Kaynak: İş Yatırım