Piyasa
SABAH Bülteni: Bu hafta piyasalarda ne olacak?
Bu hafta yurt dışı piyasalarda ne bekliyoruz? Haftanın en önemli yurt dışı gelişmeleri ABD enflasyonu ve çeşitli bölgelerden gelen sanayi…
Bu hafta yurt dışı piyasalarda ne bekliyoruz?
Haftanın en önemli yurt dışı gelişmeleri ABD enflasyonu ve çeşitli bölgelerden gelen sanayi üretimi verileri olacak. Salı günü saat 7:30’da Japonya Temmuz ayı sanayi üretimi açıklanacak. Buna göre Haziran’da %6,5 büyüyen sanayi üretiminin Temmuz’da %1,5 daralması bekleniyor.
Aynı gün 15:30’da ABD Ağustos TÜFE enflasyonu açıklanırken %5,4 seviyesinde olan enflasyonun %5,3’e düşmesi bekleniyor. Çarşamba günü saat 5:00’de Çin Ağustos ayı sanayi üretimi ve perakende satışları verileri açıklanacak. Sanayi üretiminin yıllık bazda %6,4’den %5,8’e, perakende satışların ise %8,5’ten %7,1’e gerilemesi bekleniyor. Aynı gün saat 9:00’da İngiltere TÜFE enflasyonu açıklanırken %2’lik enflasyonun Ağustos’ta %2,9’a yükselmesi bekleniyor. Yine aynı gün saat 12:00 ve 16:15’te sırasıyla Euro Bölgesi ve ABD sanayi üretimi verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde sanayi üretiminin yıllık bazda %9,7’den %6’ya gerilemesi beklenirken ABD cephesinde bir önceki ay %6,6 olarak gerçekleşen veri için henüz piyasa beklentisi bulunmuyor.
Perşembe günü saat 15:30’da ABD Ağustos ayı perakende satışlar verisi açıklanacak. Bir önceki aya göre %1,0 daralması beklenen perakende satışları Temmuz’da %1,1 daralmıştı. Cuma günü saat 9:00’da bu kez İngiltere perakende satışlarına odaklanıyor olacağız. Ağustos’ta yıllık bazda %2,6 büyümesi beklenen perakende satışlar Temmuz’da %2,4 büyümüştü.
Son olarak aynı gün saat 12:00’de Euro Bölgesi TÜFE enflasyonu açıklanırken %2,2 seviyesinde olan yıllık enflasyonun Ağustos’ta %3,0 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Bizim piyasaların gündemi
Yabancı yatırımcı hisse alımına devam etti…
3 Eylül haftasında yurt dışı yerleşikler 98,8 milyon dolar değerinde hisse senedi, 41,8 milyon dolar değerinde tahvil aldı. Bir önceki hafta hisse senedi alımı 43,1 milyon dolar olurken tahvil alımı 60,4 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Yıl başından bu yana bakıldığında yabancı yatırımcının hisse pozisyonu 1,3 milyar dolar azalırken tahvil pozisyonu 2,2 milyar dolar arttı.
Döviz mevduatları rekor kırmaya devam etti…
TCMB verilerine göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 3 Eylül haftasında 1,9 milyar dolar artarak 238,1 milyar dolar seviyesine geldi ve rekora devam etti. Verilere göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 1,5 milyar dolar, tüzel kişilerin döviz mevduatları 449 milyon dolar arttı.
Parite etkisinden arındırılmış döviz mevduatlarına bakıldığında ise haftalık bazda 1,0 milyar dolarlık yükseliş görülürken, bu yükselişin 901 milyon dolarını gerçek kişiler, 137 milyon dolarını tüzel kişilerin döviz mevduatlarındaki artışlar oluşturdu.
Bu hafta yurt içi piyasalarda ne bekliyoruz?
Haftanın verileri sanayi üretimi, ödemeler dengesi, bütçe dengesi ve beklenti anketi olacak. Pazartesi 10:00’da açıklanacak Temmuz ödemeler dengesinin 820 milyon dolar açık vermesi bekleniyor, bizim beklentimiz de 880 milyon dolar düzeyinde. Beklentimize paralel bir gerçekleşme 12 aylık toplam açığın 29,7 milyar dolardan 28,6 milyar dolara düşmesine neden olacak.
Aynı saatte açıklanacak Temmuz sanayi üretiminin takvim etkisinden arındırılmış bazda önceki seneye göre %16,86 büyümesi bekleniyor. Haziran ayında sanayi üretimi artışı %23,92 olmuştu.
Çarşamba 11:00’de açıklanacak Ağustos ayı bütçe dengesi ile ilgili bir piyasa beklentisi bulunmuyor ancak geçen sene Ağustos ayında bütçe dengesi 28,2 milyar TL açık vermiş, faiz dışı açık ise 40,1 milyar TL olmuştu.
Cuma 10:00’da Eylül Piyasa Katılımcıları Beklenti Anketi açıklanacak.
Beklenenden yüksek gelen enflasyon gerçekleşmesi sonrasında beklentilerin nasıl değiştiğini görmemiz açısından veri önemli olacak.
Ağustos ayında yılsonu enflasyon beklentisi %16,3, 12 ve 24 ay ileriye dönük enflasyon beklentileri %12,48 ve %10,52 düzeyindeydi. Ayrıca katılımcılar önümüzdeki 3 ay içerisinde politika değişikliği beklemedikleri, yılsonu USDTRY kurunun ise ortalama 8,943 civarında gerçekleşmesini beklediklerini belirtmişlerdi.
Dinamik Menkul Değerler sabah notu, Foreks aracılığıyla
Atilla Yeşilada: Faiz = Erken seçim ilişkisi
Dr Gürbüz’den Ekonomi Gündemi: Üretim, tüketim, bütçe, dış borç, konut, beklenti anketi
Akbank Araştırma: Cari açık ve sanayi üretimi tahminleri