Ekonomi
QNB Finansbank Sabah Notu
10 Eylül haftasında yabancı yatırımcıların portföylerinde tahvil kanalından fon girişi gözlenirken, swap ve hisse senedi pozisyonlarından çıkış olmuştur. Yurtiçi yerleşiklerin…
10 Eylül haftasında yabancı yatırımcıların portföylerinde tahvil kanalından fon girişi gözlenirken, swap ve hisse senedi pozisyonlarından çıkış olmuştur.
Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı ise artmaya devam etmiştir.
Konut fiyat endeksi Temmuz ayında aylık %2.8, yıllık %31 artış gösterdi. İnşaat maliyetlerinde Temmuz ayındaki yıllık %44.8’lik yüksek artış konut fiyatları üzerinde baskı yaratmaktadır.
Kredi kartı harcamalarındaki yıllık artış hızı son dönemde gerilemesine rağmen %50 civarında yüksek seyrederek, iç talepteki güçlü görünüme işaret etmeye
devam etmiştir.
Bugün yurtiçinde TCMB’nin piyasa katılımcıları anketi, AB’de de Ağustos ayı TÜFE artışı açıklanacak.
Yabancı portföyler ve yurtiçi DTH geçen hafta yatay kaldı
TCMB’nin açıkladığı son portföy verilerine göre, 10 Eylül haftasında yabancı yatırımcıların tahvil portföyüne 325 milyon dolarlık giriş gerçekleşirken, hisse
senetlerinden 53 milyon dolarlık çıkış olmuştur. Tahvil portföyüne Mayıs sonundan beri giriş 1.5 milyar dolara ulaşırken, hisse senetlerinde de 0.4 milyar dolar seviyesindedir.
Bunların yanında, BDDK’nın açıkladığı bankaların bilanço dışı döviz pozisyonu ve TCMB’nin swap miktarındaki değişimden, yurtdışı yerleşiklerin swap pozisyonlarındaki akımları hesaplıyoruz. Bu kanaldan ise 10 Eylül haftasında 0.3 milyar dolarlık sınırlı çıkış olmuştur. Burada fon hareketleri son dönemde dalgalı seyretmekle birlikte, son 3 aylık toplamda önemli bir fon hareketi gözlenmemiştir. TL cinsinden toplam fon hareketine (hisse, bono, carry trade) baktığımızda ise, yakın dönemdeki dip seviyeye Haziran ortasında ulaşıldığını, o tarihten beri ise nette 3.6 milyar dolarlık giriş olduğunu hesaplıyoruz. Son hafta içerisinde ise toplam pozisyon yatay kalmıştır
Yurtiçi yerleşikler tarafında ise, altın ve parite etkisinden arındırdıktan sonra gerçek kişilerin döviz mevduatında 10 Eylül haftasında önemli bir değişiklik olmazken, şirketlerin döviz mevduatında 0.5 milyar dolar artış gözlenmiştir. Bireyler tarafında son 12 haftadır kesintisiz devam eden ve 6.3 milyar dolara ulaşan artış eğilimi, durmuş gözükmektedir. Bu artışın en azından bir kısmının, yaz aylarında artan efektif girişleri ile ilgili olduğunu düşünüyoruz.
Konut fiyatlarında maliyet baskısı
Konut fiyat endeksi Temmuz ayında %2.8 aylık artış gösterirken, yeni konutlardaki aylık artış %3.0, yeni olmayan konut fiyatlarında ise %2.6 olmuştur. Yıllık fiyat artışı toplamda %31.0 ile önceki aya göre 1.8 puan artmıştır. Yeni konut fiyatlarındaki yıllık artış %35.4 ile daha yüksek olurken, yeni olmayan konutlarda ise %29.7 artış yaşanmıştır.
Konut fiyatlarında enflasyonun belirgin olarak üzerinde seyreden artış oranlarında, maliyet baskılarının da etkisi olduğunu düşünüyoruz. İnşaat maliyetleri ve konut fiyatları arasındaki makas 2018 yılındaki kur krizi sırasında açılmaya başlamıştır. 2020 yılında kredi kampanyalarını konut talebini ve fiyatları yükseltmesinin yanında, global enerjihammadde fiyatlarındaki gerileme sonucunda inşaat maliyetlerindeki artışın durulması ile aradaki makas kapanmıştır.
Ancak son dönemde global hammadde fiyatlarındaki artışın etkisi ile maliyetlerdeki artış güç kazanmıştır. TÜİK’in açıkladığı inşaat maliyetleri endeksi Temmuz ayında %44.8 yıllık artış gösterirken, konut metrekare fiyatındaki artış %35.2 ile daha düşük olmuştur.
Kaynak: qnbfinansbank.com