Piyasa
Eurobond ve CDS analizi: ABD tahvil faizleri yatıştı, Eurobond ve CDS’ler değer kazandı
Döviz cinsinde menkullerimiz değer kazanıyor, ama piyasa diken üzerinde
Cuma sabahı Asya’da ABD 10 yıllık devlet tahvilinim getirisi %1.548’le yeniden yükseliyor. ABD’de ilk işsizlik başvurularının düşmesi kadar Yellen’in sürekli ek mali teşvikten bahsetmesi de 10 ve 30 yıllıklarda satış getiriyor. Fakat, Hazine’nin 10 ve 30 yıl vadeli tahvil ihaleleri başarılı geçti. Yani, arz fazlası yok. AMB’nın tahvil alım programını hızlandırma kararı da Avrupa’da devlet tahvili getirilerini baskılayarak ABD tahvil pazarı üzerindeki stresi azaltabilir.
Öte yanda, Şubat’ta %1.7’ye yükselen ABD TÜFE’nin (çekirdek %1.3) baz etkisi nedeniyle Mart-Haziran döneminde %2’yi aşması bekleniyor. ING dün yazdığı raporda 10 yıllık tahvilin getirisinin bu dönem zarfında %2’nin üstüne çıkacağı, yılı ise %2’de kapatacağını öngördü.
Asya’da risk iştahının kısmen geri gelmesiyle birlikte Dolar Endeksi ivmesini yitirerek bir haftalık dibe düştü. Ayı pazarına giren Çin borsalarına kamu desteği haberleri de Asya’da risk iştahının toparlanmasına destek oldu. TSİ 07:00’de dolar/TL 7.50’de, bugün Başkan Erdoğan tarafından açıklanacak Ekonomik Reform Paketi’ni bekliyor.
Fakat, daha çok dolar ve global risk iştahına hassas Eurobondlarımız’ın fiyatı artarken, CDS primi ise geriledi, fakat 300 baz puanın üstünde kaldı.
İş Yatrım Perşembe akşamı itibarıyla piyasada oluşan fiyatlamayı şöyle anlattı:
ABD hazine tahvil getirilerinde yeni zirvelerin görülmesi ve artan oynaklık, endeksleri ve gelişmekte olan ülke kıymetlerini son dönemde olumsuz etkileyerek satış yaratırken, bu hafta ABD’de açıklanan enflasyon verisinin beklenti dışı yükselişe işaret etmemesi ve ABD hazine tahvil ihraçlarına talebin ve ihraç seviyelerinin makul seviyelerde olması ile risk iştahı tekrar yükseldi.
Türk hazine eurotahvillerinde Şubat sonunda başlayan sert satışların ardından, artan getiriler ve TL’de yaşanan toparlanma ile yabancı talebi güçlenerek getirileri tekrar aşağı çekti. Beş yıl vadeli ülke risk primi de 350 baz puana yaklaştıktan sonra 315 seviyesine geriledi.
Türk hazine eurotahvilleri, TL’de hafta başında yaşanan satışların ardından oldukça zayıf performansla haftaya başladı. ABD hazine tahvillerinde getirilerin yükselişe ara vermesi ve TL’ye gelen güçlü talep toparlanma yaratırken, ABD ekonomik verileri ve hazine ihraçları sonrası tekrar gelişmekte olan ülke kıymetlerine güçlü talep öne çıktı.
Hazine kıymetleri bugün daha güçlü ivme yakalarken, getiri eğrisi genelinde iki günde otuz baz puanın üzerinde daralma gerçekleşti. Beş ve on yıl vadeli kıymetler 4,65% ve 5,85% seviyesine daralırken, 7% seviyesinin üzerine çıkan uzun taraf ise 6,60% bölgesinde işlem gördü.
Şirket kıymetleri, hazine kıymetlerine göre güçlü performansı geriden takip etse de, alım talebinin satış taleplerinin birkaç katı olması ile likidite bir çok kıymette oldukça zayıfladı. Uzun vade sermaye benzeri kıymetlere hem yerli hem yabancı tarafından güçlü talep olurken, 2027-2031 bölgesinde kıymet bulmak daha zorlaştı. 2025-26 vade Senior kıymetlerde hafta ortasına kadar iki yönde işlemler olurken, bugün bu tarafta da alıcılar daha aktif oldu ve getiriler 30-35 baz puan aralığında daralma gösterdi.
Piyasanın ABD’de enflasyon verisi ile odaklandığı hazine ihraçları, Şubat sonunda yapılan ve tarihin en düşük taleplerinden birini gören yedi yıl vadeli tahvil ihracına kıyasla daha iyi oldu. Talep, her ne kadar ortalamanın altında kalsa da, piyasanın olumsuz yaklaşmasına neden olacak şekilde zayıf olmadı ve bugün yapılacak otuz yıl vadeli ihraç öncesi piyasanın daha iyi tonda işlem görmesine etki etti.
Avrupa Merkez Bankası toplantısında ise, tahvil alımlarının bu çeyrekte daha hızlı yapılacağının belirtilmesi, Alman hazine tahvil getirilerinde beş baz puanlık daralmaya yaratsa da, etkisi kısa oldu ve kıymetler -0,33% seviyesine geri döndü.