Borsa
Dövizde sıkıntı dalga dalga tüm piyasalara yayılıyor
Dolar/TL halen 7.80’de, çok daha yükseğe çıkabilirdi, ama ya bankalar yine Londra’da swap işlemlerini kitlediler, ya da dolar satacak taraf…
Dolar/TL halen 7.80’de, çok daha yükseğe çıkabilirdi, ama ya bankalar yine Londra’da swap işlemlerini kitlediler, ya da dolar satacak taraf bulunamadığı için, swap faizleri yine göklere yükseldi. Hazine’nin yüklü iç borçlanma takvimi ortasında DİBS getirileri %20’lere fırladı.
QNB Finansbank’a göre, yurtiçinde piyasalarda haftasonu gerçekleşen merkez bankası başkanı değişikliği sonrası oynaklık arttı. Dün sabah 8.00 seviyesinin üzerinde başlayan USD/TL daha sonra bu seviyenin altında geriledi ve geniş bir bantta dalgalandı. Kur bu sabah 7.85 seviyelerinde başladı. 5 yıllık Türkiye CDS’i Cuma günkü 305 baz puan seviyesinden 432 baz puana çıktı. 2 yıllık tahvil faizi 302 baz puan artışla %18.91’e, 10 yıllık tahvil faizi 405 baz puan artışla %18.89’a yükseldi.
Hazine dün 3 yıl vadeli, toplam 20.9 ton karşılığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraç etti. Bugün de iki ihale düzenleyecek olan Hazine, 5 yıl vadeli TLREF’e ve TÜFE’ye endeksli tahvilleri yeniden ihraç ederek bu ayki borçlanmasını tamamlayacak. Bu ay 29 milyar TL’lik iç borç servisi olan Hazine, 31.2 milyar TL borçlanma yapmayı planlamış, geçen haftaki 4 ihalede 8.4 milyar TL borçlanmıştı.
Dünkü ihalelerin TL karşılığı olan 9.2 milyar TL’yi de dikkate alınca, aylık borçlanma programını tamamlamak için 12.8 milyar TL ihraç yapması gerekli gözüküyor. Ancak olumsuz piyasa şartları sebebiyle ihraç muhtemelen bunun altında kalacaktır.
BloombergHT’ye göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yapılan koltuk değişimi sonrasında ilk işlem gününde yurtdışında gecelik TL swap faizleri yüzde 440’a yükseldi. Haftalık TL swap faizleri ise yüzde 250 seviyesine çıktı.
Cuma gününü yüzde 14,2 seviyesinde kapatan haftalık swap faizleri TCMB’deki görev değişikliğini takip eden ilk işlem gününde yüzde 100’e yükselmişti.
Yabancı yatırımcıların yine banka hisselerini satışa yazması sonucu, Borsa İstanbul’da devre kesici uygulandı, işlemler durduruldu. Halen Borsa İstanbul BİST-100 Endeksi %7 gerilemiş durumda.
Türkiye’de Borsa, DİBS ve swap sözleşmelerinde $20-25 milyar yabancı fonu olduğu hesaplanıyor. Eğer Ankara’dan mucize açıklamalar gelmezse, bu para kademeli olarak Türkiye’den çıkacak ve peşinden de doları yukarı itecek.
Piyasanın dengelenmesi için yerleşiklerin döviz satışı yapması gerekiyor, fakat enflasyonun süratle yükseldiği ve ekonomiye güvenin buharlaştığı bir ortamda niye DTH’ların bozdurulacağını çözemiyoruz.
ANALİZ: Dövizde kritik saatler yarın akşam
Reuters Analizi: ‘Ekonomi yönetiminin ilk mesajları tatmin edici bulunmadı’
Risk primi ve uzun vadeli Türk tahvillerinde sert yükseliş