Borsa
Çin kripto paraları neden yasakladı?
Kripto piyasası için, Elon Musk’ın bitcoin konusundaki U dönüşünden sonra, bir kötü haber de Çin’den geldi. Çinli yetkililer, dijital para…
Kripto piyasası için, Elon Musk’ın bitcoin konusundaki U dönüşünden sonra, bir kötü haber de Çin’den geldi.
Çinli yetkililer, dijital para birimlerinin ödeme olarak kullanılmaması gerektiğini söyleyen sert bir açıklama yaptı ve finansal kurumların kripto hizmetleri sunmasını yasakladı.
Ülkenin Ulusal İnternet Finans Kurumu, Çin Bankalar Birliği ve Çin Ödeme ve Takas Birliği tarafından Salı günü yapılan açıklamada, sanal para biriminin “gerçek bir para birimi olmadığı” ve dolayısıyla “para birimi olarak kullanılmaması ve kullanılmaması gerektiği” belirtildi.
Açıklamadan hemen sonra zaten çalkantılı bir hafta geçiren kripto para borsasında acı bir satış dalgası yaşandı.
Kripto yatırımcıları için zor bir hafta
Bitcoin Çarşamba günü yaklaşık dört ayın en düşük seviyesine düştü. Kripto para birimi, Ocak ayının sonundan bu yana görülmeyen bir seviye olan seans diplerinde 30.262 dolara düşmüştü.
Özellikle Elon Musk’ın Şubat ayı başlarında elektrikli otomobil devi Tesla’nın 1.5 milyar dolarlık bitcoin satın aldığını ve kripto para birimini arabaları için ödeme olarak kabul etmeye başlayacağını duyurmasından bu yana, kripto para birimi bu yılın büyük bir bölümünde büyük kötü darbeler aldı.
Ancak Musk’ın Tesla’nın artık Bitcoin’i ödeme olarak kabul etmeyeceğini duyurması – Tesla’nın elindeki Bitcoin hisselerini satmış olabileceğini gösteren bir dizi çelişkili tweet ile birleştiğinde – zaten yeni bir düşüş yaşayarak sallanan kripto para birimi için acımasız bir satışı ateşlemişti.
Çin Bitcoini nasıl etkileyecek?
Bu, Çin’in kripto üzerindeki ilk baskısı değil. 2017 yılında birçok kripto para borsasını kapattı ve ilk madeni para tekliflerini yasakladı. Ama neden şimdi yeni bir tepki ortaya çıktı?
Elbette her türlü olası sebep var. Açıklama, spekülatörler için tekrar eden bir endişeye işaret ediyor: “Son zamanlarda, kripto para fiyatları bir fırladı, bir düştü. Kripto para biriminin spekülatif ticareti toparlandı, piyasadaki dalgalanmalar insanların mülkünün güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye attı ve alışılan finansal düzeni alt üst etti”.
Bu sebepler kulağa mantıklı gelebilir, ancak Çin’in – ve aslında dünyadaki çoğu hükümetin – bağımsız kripto paralar fikrini sevmemesinin başka bir nedeni daha var; ülkelerin kendi dijital para birimlerine sahip olması. Bu gibi kısıtlamalar dijital paralarının sirkülasyonunu ve korunmasını sağlamak için ülkelerin işine geliyor.
Çin, dijital Yuan’ın blok zinciri tabanlı bir versiyonunu açıklayan ilk büyük ekonomi oldu.
Bitcoin ve dijital yuan sanal para birimleri olsa da benzerlik burada bitiyor. Bitcoin gibi kripto para birimleri doğası gereği merkezi değil, bu nedenle bir merkez bankası veya başka bir otorite tarafından kontrol edilemezler. Ancak Çin’in dijital yuanı oldukça merkezileşmiştir, yani herhangi bir para biriminde olduğu gibi, arz tamamen merkez bankası ve hükümet tarafından kontrol edilir. Bitcoin’in tasarlama sebebi de zaten bu; herhangi bir otorite tarafından kontrol edilmeyen bağımsız bir para birimi yaratmak.
Saxo Markets Asya Pasifik CEO’su Adam Reynolds’un belirttiği gibi, Çin’in yeni kısıtlamalarının nedeni, Çin’in dijital para emellerinin kripto para birimleri tarafından tehdit edilmesi.
Reynolds, “Çin’in sermaye kontrollerine, ülkedeki kripto para birimi alımları ve ülke dışına yapılan transferlerle meydan okunabilir. Bu nedenle, bunların ülkede kullanılmasından kaçınmak, sermaye kontrollerini sürdürmek için çok önemli. Güçlü sermaye kontrollerine sahip bir hükümet için kabul edilebilir tek dijital para birimi, kendi dijital para birimleridir” dedi.
Bu yatırımcı için ne anlama geliyor?
Çin’in yasağından ve kripto dünyasındaki son birkaç günden alınacak birkaç önemli mesaj var. Açık olanlardan biri, kripto para birimlerinin kullanımına alışmak mantıklı olsa da, emeklilik portföyünüzü üzerine yapacağınız bir pazar değil.
Daha da önemlisi, hükümetlerin rekabeti sevmediğini hatırlatıyor. Ve Çin’in tek olması muhtemel değil. Markets.com baş piyasa analisti Neil Wilson’ın belirttiği gibi: “Çin örneğindeki gibi diğer ülkelerin merkez bankaları kendi dijital para birimlerini çıkarırken bu trendi takip edebilir. Şimdiye kadar batılı düzenleyiciler Bitcoin konusunda oldukça rahattı, ancak bu yakında değişebilir”
Kaynak: moneyweek.com
Çeviri: Cem Cetinguc