Döviz
Bankacılık sektöründe beklentilere paralel sonuçlar
Bankacılık sektörünün Mayıs net kârı 4 milyar TL olarak gerçekle şti. Bu rakam aylık %7 düşüş gösterirken yıllık olarak ise…
Bankacılık sektörünün Mayıs net kârı 4 milyar TL olarak gerçekle şti. Bu rakam aylık %7 düşüş gösterirken yıllık olarak ise %48 düşüş gös te r di. Nisan/Mayıs net kar ortalamasını 1Ç21 ortalaması ile karşılaştırdığımızda net kar %24 düşüş göstermektedir. Mayıs ayı özkaynak karlılığı %7.7 seviyesine geriledi (2021 ilk 5 ay: %9.7).
Özel mevduat bankaları tüm banka grupları arasında aylık net kar gelişimi olarak daha olumlu ayrıştı. Yabancı mevduat bankaları ise çeyreklik net kar gelişimde daha olumlu ayrıştılar. Kamu bankaları ise karlılık gelişimi olarak geride kalmaya devam etmekteler. Kamu bankaları Mayıs’ta 647 milyon TL net zarar elde etti.
Sektörde net faiz gelirleri aylık sınırlı artış gösterirken, ticari/swap/kur sonuçlarının olumsuz etkisi ve artan karşılıklar nedeniyle aylık karlılık düşüş gösterdi.
Sektörün net faiz marjı aylık 23 baz puan artış gösterdi. Bu artışta TL kredi-mevduat makasında 18 baz puan iyileşme etkili oldu. Fakat artan swap/kur/ticari zararları ve karşılıklar sektörün karlılığını olumsuz etkiledi.
Komisyonlar geçen senenin düşük baz etkisi sayesinde yıllık %45 artarken, faaliyet giderleri ise yıllık %15 artış gösterdi.
Sektörün takipteki kredi oranı %3.7 ile önceki aya göre 5 baz puan düşüş gösterdi. Takipteki krediler karşılık oranı %77 seviyesinde gerçekleşti (Aralık: %75). Bankalar Mayıs’ta karşılıklarını arttırdılar. Brüt risk maliyeti Mayıs’ta 180 baz puan seviyesinde gerçekleşti (Nisan: 100 baz puan).
Sektörün sermaye yeterlilik ve çekirdek sermaye oranları ise sırasıyla %17.9 ve %13.6 seviyelerinde gerçekleşti.
Sonuçları banka hisseleri için nötr olarak değerlendiriyoruz. Kısa vadede makro-ekonomik göstergelerdeki gelişimin (enflasyon, tahvil faizleri, kurlar ve CDS) banka hisseleri için daha belirleyici olmasını bekliyoruz. 12 aylık vade için Garanti, Akbank ve İşbankası için AL tavsiyemizi koruyoruz.
Kaynak: Yapı Kredi Yatırım