Sosyal Medya

Genel

Emre Balıca: F İ K ne işe yarar?

  FİK hepimize hayırlı olsun. Fiyat İstikrar Komitesi. Hemen kötü düşünmeyin. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Haziran ayının son günü hayatımıza girdi.…

Emre Balıca: F İ K ne işe yarar?

 

FİK hepimize hayırlı olsun. Fiyat İstikrar Komitesi. Hemen kötü düşünmeyin.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Haziran ayının son günü hayatımıza girdi. Öyle hızlı girdi ki, girdiği gibi fiyatlarda istikrar görmemiş olacak, hafta bitmeden doğalgaz ve elektriğe zamlar da arkasından geldi.

Halbuki, ayın başında Başkan Erdoğan gaz müjdesi vermişti. 135 milyar metreküplük doğalgaz müjdesi.

Neyse asıl konu zamlar değil. Pardon fiyat güncellemesi değil. Asıl konu Merkez Bankası ve FİK.

Açın Merkez Bankasının web sayfasını, menüden görev ve sorumluluklara tıklayın. Birinci görev; Fiyat İstikrarı. İkinci görev; Finansal İstikrar.

Peki, kurulan komite hangi amacı taşıyor. Para ve maliye politikası arasındaki eşgüdümü gözeterek fiyat istikrarını sağlamaya yönelik önerileri geliştirmek. Fiyat istikrarını tehdit eden riskleri tespit ederek tedbirleri belirlemek ve uygulanmasına yönelik kararları almak.

Komite kimlerden mi oluşuyor? Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonluğunda; Hazine Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ticaret Bakanı, Strateji ve Bütçe Başkanı son olarak TCMB Başkanı. Gerek görülürse Üniversite ve STK’larda dahil edilebilir durumda.

Durun ya… Sıkılmayın hemen. Heyecanlı kısım şimdi başlıyor.

Ya arkadaş bana mı yanlış öğretti Üniversite de hocalarım. Bu Merkez Bankası dediğin şey bağımsız olmalı. Bağımsızlığı olmalı. Bankanın yöneticileri siyasi baskıdan uzakta olmalı. Eğitimleri buna uygun olmalı. Liyakat belki de en çok o kurumda olmalı.

Görevi eğer siyaset izin verirse ( ! ) fiyat istikrarını sağlamak ve eğer yine siyaset izin verirse (!) ekonomik istikrarı düzenlemek ve yine yine yine siyaset karışmaz ise ( ! ) döviz gibi kritik bir konuda para ve maliye politikalarını kullanarak doğru zamanda müdahale etmek.

Sayın Elvan, komite için Merkez Bankasına müdahale değildir; Komitenin görevi  “Arz şoklarına karşı çözüm önerileri geliştirmektir” demiş.  Pandemi döneminde zabıtalar market market çözüm sağlamaya çalışıyordu aslında. Komiteye ne gerek var.

Bu açıklamayı inandırıcı bulan varsa aranızda, yazının bundan sonraki kısmı açıkçası sizi çok ilgilendirmiyor. Çünkü ülke olarak zaten uzayda koloni kurmamıza ramak kaldığı için bu durum tamamen bizi kıskanan gavurların ve illimunatinin bir oyunu.

Hee… Bir de aşıyı para ile satan İngiltere’nin.

Baştan başlayalım ekonomide işlerin iyi gittiğini söylemek gerçekten zor. Bu durumun sadece pandemi süreci ile ilgili olmadığı aslında pandemi öncesinde de durumun hiç iç açıcı olmadığını kabullenmek lazım. Çünkü ekonomisi anlatıldığı kadar güçlü olan bir ülkeyi, pandemi teğet geçerdi.

Önümüzdeki dönem daha da zorlaşacak gibi duruyor. Şu an beklediğimiz neredeyse tek döviz kaynağı turizm. Ancak onun da bu koşullarda ümit ettiğimizi sağlaması zor gibi. Biraz iyimser olalım ve turizmden beklediğimizi aldığımızı düşünelim. Bizi kurtaracak mı?

Hayır.

Önümüzde bekleyen bir başka sorun aslında TCMB’nin bu koşullarda faiz indirimine gidebilme düşüncesi. Sayın Kavcıoğlu’ da, orada bir başka kelime oyunu yapıyor sanki. Faizin, enflasyonun üzerinde kalacağından bahsediyor hep. Bu da mevsim etkisi nedeniyle düşebilecek enflasyonun faiz üzerinde nasıl bir sonuca neden olacağı sorusunu doğuruyor. Ve yahut TUİK’ in enflasyonu nasıl açıklayacağını.

Aklıma gelmişken küresel de başımıza iş açacak konu ise FED’in tahvil alım kararındaki değişikliği ve faizleri yukarı çekme planı. Ülke olarak günlük planlar ile yaşadığımızı düşünürsek, bu kararlar en erken 2022 de önümüze gelecek. Önlem almaya ne gerek var değil mi?

Gerek var aslında ama bu durumu FİK daha iyi bilir. 1…2…8

Yazı bu sefer uzun oldu. Sıradaki şarkı size gelsin.

Athena grubundan FİK FİK.

….

Başından beri hiç normal olmadım

Normallerden çok uzaktayım

Ne dedilerse kâle almadım

Devam, devam, devam, devam

 

 

ENAG: TÜFE aylık yüzde 3.28 yükseldi

 

Kaya Özyürek: TCMB’nin Yeni Zorunlu Karşılık Hamlesi Ne Anlama Geliyor?

 

Erol TAŞDELEN: TCMB VE BDDK BANKALARIN ‘TEMERRÜT FAİZ KEYFİLİĞİNE’ DUR DEMELİ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler