Döviz
Commerzbank: TCMB para politikası enflasyonu tetikliyor, TL daha fazla değer kaybedecek!
TCMB’nin Eylül ayındaki toplantısına ait tutanakları, çoğu emsal merkez bankasının faiz oranlarını artırmaya zorlandığı küresel bir bağlamda, merkez bankasının gösterge…
TCMB’nin Eylül ayındaki toplantısına ait tutanakları, çoğu emsal merkez bankasının faiz oranlarını artırmaya zorlandığı küresel bir bağlamda, merkez bankasının gösterge oranını 100 baz puan düşürmeye devam etmesine dayalı olarak, son enflasyon baskısını geçici olarak reddetme tavrını vurguladı. Bu elbette yeni bir bilgi değil ve o günkü TCMB açıklamasında açıklandı – bu nedenle sürpriz değil.
Tutanaklar, TCMB’nin (son aylarda çok dalgalanan) sadece enerji ve hammadde fiyatlarını değil, aynı zamanda ekonominin yeniden açılması gibi talep yönlü faktörleri de enflasyon için geçici faktörler olarak gördüğünü doğruladı.
Benzer şekilde, daha önce açıklamada da belirtildiği gibi, faiz indirimine yönelik bir argüman olarak kurumsal kredi büyümesindeki yavaşlama vurgulanıyor.
Düzenli okuyucularımız böyle bir değerlendirmeye katılmadığımızı biliyorlar. Biz de enflasyonu her yerde yükselten birkaç güçlü geçici etki görüyoruz, ancak Türkiye örneğinde yüksek enflasyon yeni bir olgu değil. Daha önceki TCMB açıklamaları, istikrarlı bir şekilde değer kaybeden liranın ve döviz kurunun enflasyonun yükselmesindeki ana neden olduğunu savunuyordu – Ancak bu geçici bir bileşen değil ve para politikası durumu düzeltebilecek tek araç.
Enflasyonun son birkaç ayda yaklaşık %20’ye yükseldiğini unutalım.
Düşük faiz oranlarının gerekçesi olarak üstü kapalı olarak gösterilen %16,8’lik çekirdek enflasyon oranını ele alalım.
1) Enflasyon %16,8 ve hedef %5 iken, TCMB dışında faiz oranlarını düşürmeyi düşünen başka bir merkez bankasına pek işaret edemeyiz. Faiz oranını enflasyonun üzerinde tutma kuralı sadece keyfi bir kuraldı. Bu kuralı basitçe faiz oranının çekirdek enflasyonun hemen üzerinde tutulduğu bir kuralla değiştirebileceğimiz anlamına gelmez ve bu da ihtiyatlı para politikası olarak nitelendirilir.
2) Faiz oranlarını yükselten pek çok ihtiyatlı merkez bankası, enflasyonun kaynağı geçici de olsa, bunu sadece enflasyon beklentilerini frenlemek için yapıyor.
3) Tabii ki, yüksek enflasyona karşı koyacak daha sıkı para politikası ekonomiyi boğacaktır (sorun ortadan kalkana kadar bir süre), dolayısıyla bu durumda kredi büyümesi öncelik değildir.
Yıl sonuna kadar USD-TRY’nin mevcut seviyelerden önemli ölçüde yükselmesini bekliyoruz.
Commerzbank
Çeviri: Cem Cetinguc