Ekonomi
Ülke sosyal felaketi yaşıyor
Ekonomide yaşanan kötü gidişat ve derinleşen yoksulluk karşısında çaresiz kalan halk, çözümü borçlanmada buldu. Sadece on yılda yurttaşların toplam borcu…
Ekonomide yaşanan kötü gidişat ve derinleşen yoksulluk karşısında çaresiz kalan halk, çözümü borçlanmada buldu. Sadece on yılda yurttaşların toplam borcu ikiye katlanarak 2 trilyon TL’ye ulaştı. Bu durumun ülkeyi “sosyal felakete” sürüklediğini kaydeden CHP Milletvekili Tekin Bingöl, “AKP’nin yönetemediği ekonomi nedeniyle geçinemeyen, çareyi ise borçlanmakta bulan vatandaş için artık çalınacak kapı kalmadı. Ödenemeyen borçlar ve icra dosyaları her gün katlanıyor” dedi.
AKP döneminde devletin, özel sektörün ve vatandaşın borç yükü katlandı. Vatandaşın bankalara olan tüketici ve konut kredisi borçları 872 milyar TL, çiftçilerin 149 milyar TL, KOBİ’lerin iş yerleri için aldığı kredilerin toplamı 1 trilyon TL’ye ulaştı. Ödenemeyen borçlar nedeniyle her gün yaklaşık 30 bin dosyanın geldiği icra ve iflas dairelerinde 22 milyon dosya birikti. Alacakların takibe düşmesini öteleyen düzenleme ise ay sonunda sona eriyor.
BORCU OLMAYAN YURTTAŞ KALMADI
CHP’li Bingöl, çiftçiden esnafa, sanayiciden öğrenciye tüm yurttaşların son çare olarak gördüğü kredi borçlarına ilişkin, “Evine ekmek götüremeyen işçi, dükkanını bir gün daha açmanın hesabını yapan esnaf ve bir hasat daha görme niyetindeki çiftçi krediler alarak bankalara borçlandı. Ancak yönetilemeyen ekonomi nedeniyle kriz daha da derinleşince borçlar da katlanarak arttı. Her yıl milyarlarca liralık açıkla bütçe oluşturan AKP yönetiminde, Türkiye’de borçsuz vatandaş kalmadı. Doğan çocuğun geleceği bile ipotekli hale geldi” diye konuştu. Bingöl, AKP yüzünden halkın geleceğini ipotek altına alarak borçlandığını kaydetti. Öte yandan Bingöl, hazırladığı çalışmada şu tespitlere yer verdi:
“Vatandaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu son bir ayda 4 milyar TL artarak toplam 872 milyar liraya yükseldi. Bu borcun 718,6 milyar lirasını tüketici kredileri, 153,5 milyar lirasını da kredi kartları oluşturdu. Vatandaşın bankalara olan borcu 2002 yılında 6,8 milyar lira iken, 2011 yılında 230,5 milyar liraya, 2021 yılında da kredi borçları toplamı 872 milyar liraya yükseldi. Tüketici ve konut kredisi borçları toplamı son 10 yılda 4 kat arttı. Vatandaşın bankalara olan borçlarını ödeyemediği gerekçesi ile takibe alınan kredi borçları da son 10 yılda 3 kat attı.”
Bingöl, bankaların vatandaştan zamanında tahsil edemedikleri için takibe aldıkları ancak daha sonra da varlık yönetim şirketlerine sattıkları alacaklarından kaynaklanan borcu da Mart 2021 sonu itibarıyla 30,3 milyar liraya ulaştığına da dikkat çekti. Yurttaşların taksitli konut alımları nedeniyle Toplu Konut İdaresine (TOKİ) olan borçları ise 26,4 milyar lira düzeyinde bulunduğunu vurgulayan Bingöl, “Ayrıca bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan toplam borcu 2021’in 6 ayının ardından 928 milyar liraya ulaştı” ifadelerini kullandı.
Birgün