Gündem
Mandal: Yerli aşı, mutant virüse karşı etkili olacak
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, koronavirüse karşı üretilen yerli aşıların, mutant virüslere karşı etkili olabilecek şekilde tasarımlarının yapıldığını açıkladı. Mandal, Erciyes…
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, koronavirüse karşı üretilen yerli aşıların, mutant virüslere karşı etkili olabilecek şekilde tasarımlarının yapıldığını açıkladı. Mandal, Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen yerli aşının Faz-3 çalışmalarının Nisan ayının sonunda başlayacağını söyledi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal, koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Mandal, dünyada hangi tip aşı çalışılıyorsa Türkiye’de de o tip aşıların çalışıldığını, tasarım noktasında farklılık olduğunu belirtti.
Mandal, “Hocalarımızın geliştirmiş olduğu aşılar aşının özellikle mutant virüslere karşı, değişimlere karşı daha hızlı bir şekilde kullanılabilmesi için, etkili olabilmesi için, tek bir bölgeye yönelik değil, 4 bölgeye birden etkili olabilecek şekilde tasarımları yapıldı” dedi.
Türkiye’de ilk yeni tip koronavirüs vakasının görülmesinin üzerinden 1 yıl geçti. Koronavirüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin yanında, aşılama çalışması da devam ediyor. Çin’den getirilen inaktif aşı ile yaklaşık 8 milyon kişi aşılanırken, yerli aşının geliştirilmesine ilişkin çalışmalar da sürüyor. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ve TÜBİTAK’ın desteklediği 17 yerli aşı çalışması bulunuyor. Bunlardan Erciyes Üniversitesince geliştirilen aşı, yaygın kullanıma en yakın aşı durumunda. 5 Kasım 2020’de Faz-1 çalışmalarına başlanan aşıda şu anda Faz-2 çalışmaları devam ediyor.
TÜBİTAK Başkanı Mandal, dünyada hangi tip aşı çalışılıyorsa Türkiye’de de o tip aşıların çalışıldığını belirterek, “Orada herhangi bir şekilde farklılık yok. Türkiye’de çalışılan aşılarımızdaki farklılık tasarım noktasında. Geliştirilen aşıların önemli bir kısmı “spike protein” dediğimiz yüzeyindeki kısma yönelik; ama hocalarımızın geliştirmiş olduğu aşılar aşının özellikle mutant virüslere karşı, değişimlere karşı daha hızlı bir şekilde kullanılabilmesi için, etkili olabilmesi için, tek bir bölgeye yönelik değil, 4 bölgeye birden etkili olabilecek şekilde tasarımları yapıldı. Üretimleri de bu kapsamda. İnşallah sonuçları da bu faz çalışmaları esnasında hep birlikte görüyor olacağız. Türkiye sadece teknolojiyi takip etme noktasında değil aynı zamanda daha zorlu, güç koşullara yönelik de gelişecek olan ihtiyaçlar için bunu tasarlayabilecek ve geliştirebilecek noktada” diye konuştu.
Kaynak: karar.com