Gündem
İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepkiler: Kadın örgütlerinden geniş protesto gösterileri geliyor
Resmi Gazete’de cuma gecesi yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği açıklandı. Kadın örgütleri bugün çok sayıda kentte kararı protesto…
Resmi Gazete’de cuma gecesi yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği açıklandı.
Kadın örgütleri bugün çok sayıda kentte kararı protesto etmeyi planlıyor.
İstanbul Sözleşmesi, son birkaç yıldır kaldırılacağı söylentileri ile kamuoyu gündemindeydi.
Kadın hakları aktivistleri, avukatları ve insan hakları örgütleri, İstanbul Sözleşmesi’nin kadına karşı şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemekte, kadınları korumakta çok önemli bir anlaşma olduğunu vurgulayarak uzun zamandır kaldırılmaması yönünde kampanya yürütüyordu.
Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğine dair haberlerin cuma gecesi ortaya çıkması üzerine kadın hakları örgütleri #AklınızdanBileGeçirmeyin etiketiyle sosyal medyada tepkisini ortaya koydu.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, “İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıranlara karşı topyekün mücadeleye çağırıyoruz” tweetini paylaştı.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav da, “İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı binlerce kadın hayatta olacaktı. Dokunmayı #AklınızdanBileGeçirmeyin, uygulayın” dedi.
Protesto gösterileri yolda
Türkiye’nin cuma gecesi yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine tepkiler yağıyor.
Kadın örgütleri, hükümeti kararı geri çekmeye ve sözleşmeyi uygulamaya çağırdı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri bu taleple cumartesi günü ülkenin bir çok yerinde eylem çağrısı yaptı. Bu bağlamda İstanbul’daki eylemin 15.00’da Kadıköy İskele’de yapılacağı bildirildi.
Mor Çatı Vakfı’ndan yapılan açıklamada da, “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi reddediyoruz! Türkiye şiddetle mücadele yükümlülüğünden geri adım atmış olsa da, biz kadınlarla dayanışmamızı sürdürmeye ve birlikte güçlenmeye yıllardır olduğu gibi devam edeceğiz” denildi.
KADEM’den ‘İstanbul Sözleşmesi’ tepkisi: Kazanımların takipçisiyiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızlarından Esra Albayrak’ın kurucusu olduğu Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın ise Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olduğu KADEM, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılma kararına tepki gösterdi: “Şiddetle mücadele noktasında 6284 sayılı kanunun daha da güçlendirilmesi ve uygulamalardaki sorunların giderilmesi için tüm gücümüzle çalışacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.”
Kılıçdaroğlu: İktidardaki zorbaya kadınlar dersini verecek; İstanbul Sözleşmesi geri gelecek!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararnamesiyle çekilmesine ilişkin, “Gece yarısı kararnamesiyle 42 milyon kadının hakkı, hukuku onların elinden alınamaz. Sizin hakkınızı, hukukunuzu her yerde her platformda sonuna kadar savunacağım. Söz veriyorum” dedi. Kılıçdaroğlu, “İktidardaki zorbaya kadınlar dersini verecek; İstanbul Sözleşmesi geri gelecek!” dedi.
CP lideri Kılıçdaroğlu, kadınları her türlü şiddetten korumak, kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak ve toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine dayanan İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesine tepki gösterdi.
Twitter’dan “İktidardaki zorbaya kadınlar dersini verecek. #İstanbulSözleşmesi geri gelecek!” diyerek bir video paylaşan Kılıçdaroğlu, “Bir devlet gece yarısı kararnameleriyle yönetilemez. Bir gece yarısı kararnamesiyle 42 milyon kadının hakkı, hukuk onların elinden alınamaz” dedi.
Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“Bütün kadın kardeşlerime sesleniyorum; haklarınıza sahip çıkınız, hukukunuza sahip çıkınız. Sizin hayatınızı cehenneme döndürenlerin kimler olduğunu iyi öğreniniz. Kız çocuklarınızın hakkına, hukukuna sahip çıkınız.
Ben söz veriyorum. Her zaman her yerde her ortamda bütün kadınların hakkına, hukukuna sahip çıkacağım. Adalet neredeyse orayı arayacağım. Adaletten, sizden, sizin hakkınızdan, hukukunuzdan yana olacağım. Sizin hakkınızı, hukukunuzu her yerde her platformda sonuna kadar savunacağım. Söz veriyorum.”
Sözleşmeden Cumhurbaşkanlığı kararı ile çekilebilir mi?
CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Tuba Torun, Twitter’dan sözleşmenin kaldırılma yönetimine ilişkin şöyle bir açıklamada bulundu:
“İstanbul Sözleşmesi’nin 80. Maddesi Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği’ne yapacağı bildirimle Sözleşme’nin feshedilebileceğini belirtir. Kural olarak, bir uluslararası sözleşme nasıl yürürlüğe girdiyse aynı usulle feshedilir.
“İstanbul Sözleşmesi TBMM onayıyla yürürlüğe girdi, dolayısıyla aynı iradeyle, yani TBMM onayıyla Sözleşme’den çıkılabilir. Cumhurbaşkanı ‘Ben bu Sözleşme’den çıkıyorum, oldu” diyemez. Kararnameyle de olmaz. Diyeceksiniz ki, hukuk mu kaldı?”
Fakat Milletlerarası Andlaşmaların Onaylanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, bu yetkiyi Cumhurbaşkanı’na veriyor.
Kararnamesinin üçüncü maddesinde “Milletlerarası andlaşmaların onaylanması, bunların feshini ihbar etmemek suretiyle yürürlük süresini uzatma, Türkiye Cumhuriyetini bağlayan bir milletlerarası andlaşmanın belli hükümlerinin yürürlüğe konulması için gerekli bildirileri yapma, milletlerarası andlaşmaların uygulama alanının değiştiğini tespit etme, bunların hükümlerinin uygulanmasını durdurma ve bunları sona erdirme, Cumhurbaşkanı kararı ile olur” cümlesi yer alıyor.
Çeşitli