Sosyal Medya

Gündem

Geçen hafta piyasalarda ne oldu?

Piyasalar ABD gelişmelerini fiyatlıyor… Haftaya güçlü Euro Bölgesi ve ABD öncü PMI verilerinin etkisiyle başlayan global piyasalarda, hafta boyunca Fed…

Geçen hafta piyasalarda ne oldu?

Piyasalar ABD gelişmelerini fiyatlıyor…

Haftaya güçlü Euro Bölgesi ve ABD öncü PMI verilerinin etkisiyle başlayan global piyasalarda, hafta boyunca Fed üyelerinden gelen açıklamalar, olumlu ekonomik veri akışı, ABD bütçe gelişmeleri ve kripto para piyasalarındaki dalgalanmalar takip edildi. ABD getirileri yeniden bir miktar yükseliş eğiliminde.

Yurti çinde ise TL aktifler, ABD getirilerindeki yükselişin etkisiyle göreli zayıf bir seyir izliyor.

 

Vaka sayıları azalmaya devam ediyor; aşılanma hızlanıyor….

 

Global çapta haftalık ortalama vaka sayıları 538 binlere gerilerken, global çapta uygulanan aşı sayısı 1,78 milyara ulaştı. Yurt içinde ise haftalık ortalama vaka sayısı ise 8,6 bine gerilemiş durumda. Bu hafta itibariyle 50 yaş üstü aşılanmaya başlarken, halihazırda; 1 doz aşı uygulanan kişi sayısı 16,4 milyon, 2. dozu alanların sayısı 12,2 milyonda.

 

Global ekonomik veri akışı genel olarak olumlu….

 

Almanya’da IFO iş dünyası güven endeksi, aşılamada hızlanma ve ekonominin açılmaya başlamasıyla, son 2 yılın en yükseğinde. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 406 bin kişi ile pandemi sonrası en düşük seviyeye gerilerken, çekirdek dayanıklı mal siparişleri de güçlü arttı. ABD’de ilk çeyrek büyümesi %6,4 olarak açıklandı. Fed’in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları enflasyonu %2,4’ten %3,6’ya yükseldi; beklenti %3,5 idi.

Enflasyonist baskılar artışta. Çin’de ise; yüksek emtia fiyatları ve tüketimdeki zayıflığın etkisiyle, sanayi karları artışı yavaşladı.

 

Fed üyelerinin açıklamalarını takip ediyoruz….

 

Fed üyelerinin geneli enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu, varlık alımlarının azaltımı (tapering) konusunda ise Fed’in henüz hedeflerinden uzak olduğunu belirtiyorlar. Fed Başkan Yardımcısı Clarida, gelecek toplantıların birinde varlık alımlarını azaltma tartışmalarına başlanabileceğini bir noktaya gelineceğini, bunun veri akışına bağlı olacağını söyledi. Dallas Fed Başkanı Kaplan ise, tapering konusunun konuşulmaya başlanması gerektiği görüşünü yineledi.

ABD bütçesi bekleniyor. Basında yer alan bir habere göre; Biden’ın bugün 6 trilyon $’lık bütçe teklifi açıklaması bekleniyor. Paket; gelecek 10 yıl için 1,3 trilyon $’lık bütçe açığı öngörürken, 2031 yılında federal bütçe harcamaları 8,2 trilyon $’a, federal borç/GSYİH oranını %117’ye yükseltebilir. Haberin ve olumlu ABD verilerinin etkisiyle ABD tahvil getirileri ve dolar toparlanma eğiliminde.

 

Risk iştahı genel olarak olumlu….

ABD hisse senedi endeksleri bu hafta %0,8-%2,0 aralığında, Eurostoxx endeksi %1,0, Çin’in Şangay endeksi %3,3, MSCI GOÜ endeksi %1,8 yükseldi. Olumlu ABD verileri ve bütçe gelişmeleriyle, ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri %1,55’ten, dolar endeksi DXY 89,5’ten döndü; sırasıyla %1,61 ve 90,4 seviyelerindeler. €/$ paritesi, ECB üyesinden gelen tapering için henüz erken olduğuna yönelik açıklamalara karşın, haftalık %0,3 düşüşle 1,2145’lerde iken, GBP/USD ise BoE üyesinden gelen gelecek yıl faizlerde artırıma gidilebileceği, eğer toparlanma beklenenden hızlı olursa artışın daha erken de yapılabileceğine yönelik açıklamalardan destek buldu; 1,4150’lerde.

Gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimleri, emtia ihracatçısı ülke para birimleri öncülüğünde değer kazandılar; GOÜ para sepeti %0,2 değerlendi.

Emtia fiyatları yükselişte….

İran ile Batı arasında nükleer anlaşma beklentilerinin azalması, talep göstergelerinde artışla Brent petrol bu hafta %5,1 yükseldi; 69,8 $/varil’de. Altın ise hafta içinde 1.913 $/ons’a kadar yükseldikten sonra haftalık %0,6 yükselişle 1.893 $/ons’ta. Bitcoin haftalık %3,6 yükselişle 36.514’te.

 

Yurt içinde ise zayıf veri akışının olduğu haftada TL aktifler zayıf seyretti….

 

Bu hafta başında yurtiçinde Hazine ihaleleri takip edildi. Ayrıca; KOBİ’lere yönelik Nefes Kredisi’nin ayrıntıları da açıklandı. TL çapraz kurları, bugün yeni rekor yüksek seviyeleri gördüler. $/TL haftalık bazda %2,0 düşüşle 8,5875 seviyelerinde. BIST-100 haftalık bazda %2,3 düşüşle 1.412’lerde. Gösterge faiz %18,78, 10 yıllık getiri %18,68’de. 5 yıllık CDS 410’da.

 

Akbank Ekonomik  Araştırmalar

 

Ekonomide bütün çareler tükendi mi? | Atilla Yeşilada

 

Tim Ash: Türk Lirası neden değer kaybediyor, bundan sonra ne olabilir?

650 milyar dolar değerindeki iki ABD’li fon Türkiye’den çekilme kararı aldı

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler