Sosyal Medya

Ekonomi

Fitch: Türk şirketleri güçlenen dolar karşısında risklere açık

Fitch Ratings, Türk şirketlerinin döviz cinsinden borçları ile gelirleri arasındaki uyumsuzluğu daha fazla nakit döviz tutarak azalttıklarını, bununla birlikte döviz…

Fitch: Türk şirketleri güçlenen dolar karşısında risklere açık

Fitch Ratings, Türk şirketlerinin döviz cinsinden borçları ile gelirleri arasındaki uyumsuzluğu daha fazla nakit döviz tutarak azalttıklarını, bununla birlikte döviz borçlanmalarının hala genele yaygın olduğunu bildirdi.

Fitch, bu borçlanmaların her zaman etkin şekilde hedge edilmediğini veya döviz cinsinden gelirler ile dengelenmediğini de vurguladı.

Gelişmekte olan piyasa şirketlerinin ABD Doları’nın güçlenmesi riski ile karşı karşıya olduklarına işaret eden Fitch, “Türk şirketleri tarihi olarak bu risklere en fazla açık olanlar arasında yer alıyorlar. Raporumuz için değerlendirdiğimiz şirketlerin borçlarının ortalama %70’i döviz cinsinden ve gelirlerinin sadece %46’sı döviz” dedi.

Türk şirketlerinin döviz kuru risklerinin Türk Lirası’nın geçtiğimiz 10 yılda ağır değer kaybı ile ön plana çıktığını belirten Fitch, Fed’in yıl sonuna doğru tahvil alımını azaltmaya başlamasını beklediklerini ifade etti. “Eğer lira kötüleşir ise, döviz gelir, borç uyumsuzluğu olan şirketlerin döviz cinsinden borçlarını yerel para cinsinden gelirleri ile servis etmeleri gerekebilir” uyarısında bulunan Fitch, “Bu borçlar kısa vadeli olduğunda riskler daha da büyüyebilir ve şirketlerin kendilerini döviz cinsinden borcu nakit veya finansman bularak fiziki şekilde geri ödemek zorunda bir pozisyonda bulmaları daha olası hale gelir” dedi.

Türk şirketlerinin risklerini azaltmak için, toplam döviz borçları içinde toplam uyumlandırılmamış borç tutarını %71’den %53’e indirdiklerini ve hedge edilen borç oranını %26’dan %31’e çıkardıklarını belirten Fitch, şirketlerin döviz cinsinden nakit pozisyonlarını artırdıklarını, 2017’de %55 olan nakit içindeki döviz oranının %76’ya yükseldiğini de vurguladı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler