Dünya Ekonomisi
ABD Kabil’de Diplomatik Personelini Azaltıyor
ABD Dışişleri Bakanlığı Kabil’deki büyükelçiliğinde çalışanların sayısını azaltacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Afganistan’daki güvenlik durumu ışığında ABD’nin “sivil…
ABD Dışişleri Bakanlığı Kabil’deki büyükelçiliğinde çalışanların sayısını azaltacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Afganistan’daki güvenlik durumu ışığında ABD’nin “sivil ayak izini çekirdek diplomatik varlığa” indireceğini söyledi.
Price, basın brifinginde yaptığı açıklamada, “Büyükelçiliğimiz açık kalacak ve diplomatik misyonumuz devam edecek” dedi. Price, büyükelçiliğin yerinin değiştirilebileceğine yönelik iddialarla ilgili de, elçiliğin mevcut konumunda açık kaldığını kaydetti.
Diplomatik personelin çekilmesi sürecinin önümüzdeki haftalarda tamamlanacağını söyleyen Price, büyükelçilik personelinin taşınmasına yardımcı olmak için Kabil’deki Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı’na takviye ABD birliklerinin gönderileceğini kaydetti.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da büyükelçilik personelinin çekilmesini güvence altına almak için Afganistan’a geçici olarak gönderilecek asker sayısını yaklaşık 3 bin olarak açıkladı.
Pentagon sözcüsü John Kirby, ilk konuşlandırmanın önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde gerçekleşeceğini söyledi.
Durumun kötüleşmesi halinde bölgeye yaklaşık 3 bin 500 takviye ABD askerinin yanı sıra özel göçmenlik sürecinde olan Afganlar’ın işlerinin yürütülmesine yardımcı olmak için bin personel gönderilecek.
İngiltere de, vatandaşlarının ve yerel çevirmenlerin Afganistan’dan çıkmasına yardımcı olmak için yaklaşık 600 asker konuşlandıracağını açıkladı.
ABD ordusunun savaş bölgelerindeki personeli tahliye etmek için asker göndermesi yaygın olsa da takviye kuvvetler, tamamen çekilen ABD liderliğindeki uluslararası gücün sonuncusunun ayrılmasından sadece birkaç hafta önce Afganistan’a uçacak.
Doha görüşmelerinden Taleban’a çağrı
Öte yandan ABD, Çin ve diğer devletlerin özel temsilcileri, Afganistan için “büyük bir aciliyet meselesi” olarak hızlandırılmış bir barış süreci ve Afganistan’daki eyalet başkentlerine ve şehirlere yönelik saldırıların derhal durdurulması çağrısı yaptı.
Özel temsilcilerin Afgan hükümeti müzakerecileri ve Taleban ile bir araya geldiği Katar’daki görüşmelerin ardından yayınlanan bildiride, Afganistan’da “askeri güç kullanımı yoluyla dayatılan” hiçbir hükümetin tanınmayacağı da teyit edildi.
Barış görüşmelerindeki çıkmazı kırmayı amaçlayan Doha toplantıları, Taleban militanlarının Afganistan genelinde en az dokuz vilayet başkentini ele geçirmesiyle sonuçlanan saldırılar düzenlemesi ve ABD istihbaratının isyancıların başkent Kabil’i 90 gün içinde alabileceklerini bildirmesinin ardından gerçekleştirildi.
Vilayet başkentlerinde ve diğer şehirlerde şiddet ve saldırıların derhal durdurulması çağrısında bulunulan bildiride, her iki taraf da mümkün olan en kısa sürede siyasi bir çözüme ve kapsamlı bir ateşkese ulaşmak için adımlar atmaya çağrıldı.
Bildiride, Pakistan, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin de yer aldığı Doha görüşmelerine katılanların, “uygulanabilir” bir siyasi çözüme ulaşıldığında, Afganistan’a yeniden yapılandırma yardımı taahhüt ettikleri belirtildi.
VoA