Ekonomi
YORUM: Hükümet sosyal harcamalar için kolları sıvadı
Artan yoksulluk ve Erdoğan ve AKP-MHP ittifakının anketlerde erimesi, sonunda Başkan Erdoğan’a anlatıldı. Hükümet gerileyen onaylanma oranını geri almak için…
Artan yoksulluk ve Erdoğan ve AKP-MHP ittifakının anketlerde erimesi, sonunda Başkan Erdoğan’a anlatıldı. Hükümet gerileyen onaylanma oranını geri almak için yoğun bir saldırı başlattı. Bu saldırının ilk ayağı hükümeti sürekli ekonomiyle eleştiren muhalefeti susturmak üzerine kurulmuş. İkinci ayak ise hükümet çevrelerinin “Soluk Paketi” olarak adlandırdıkları bir mali harcama ya da sosyal harcama paketi hazırlanması.
Bazı kaynaklar, hükümetin aniden vatandaşın geçim sıkıntısına çözüm arama girişimini erken seçim sinyali olarak yorumluyor.
Siyasi cephede, Bahçeli Kılıçdaroğlu’na “suyu ısındı artık” diye gözdağı verdi. SABAH yazarı Mehmet Barlas ise CHP’ye HDP gibi kapatma davası açılabileceği tehdidini savurdu. Bu karşı saldırıyı ayrı bir yorumda inceleyeceğiz.
Bu YORUM’da hükümetin Soluk Paketi ile ilgili açıklamaları derledik. Bu derleme gerekli, çünkü artık Saray’da sözcü bile kalmadı. Erdoğan da paketin içeriği, zamanı ve meblağı hakkında açıklama yapmadı henüz. İşte bulduklarımız:
Enerji faturaları %3.5 ucuzlayacak
3093 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu ve 09.07.2008 tarihli 5784 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 11. maddesinde belirtildiği üzere, aylık elektrik tüketim bedelinin %2’si TRT payıdır.
TRT katkı payı ile TRT’ye yıllık 1 milyar lira üzerinden kaynak aktarılıyordu.
3096 sayılı Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun uyarınca, aktif enerji tüketim tutarı üzerinden yüzde 0,7 oranında alınan bedeldir.
Her iki kesintinin sona ermesiyle vatandaş, her 100 TL’lik bir elektrik tüketim bedeli üzerinde 3.25 TL daha az ödeyecek.
Karadeniz gazı yetişinceye kadar sabredin, bedava vereceğiz
Hükümet somut harcamalar yanında, bir kez daha “vaatler ekonomisinin” de kapısını araladı. Karadeniz doğal gazı daha karaya ayak basmadan halka dağıtıldı, bitti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği doğal gaz rezervlerine atıfta bulunarak, “Karadeniz’deki keşiflerimizin miktarını ve değerini artıracak yeni müjdeler için gün sayıyoruz” dedi.
Paketin boyutu hakkında en somut bilgiler Vedat Bilgin’de, ama o da çok bir şey bilmiyor
Çalışma ve Sosyal Yardım Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), 3600 ek gösterge ve asgari ücret konusunda çalışmalarının olduğunu kaydeden Bilgin, “Karar aşamasına gelince paylaşırız. Önümüzde olan konuların başında asgari ücret geliyor. Diğer bakanlıklarla ve kurumlarla bir araya gelip paylaşacağız” dedi.
Bakan Bilgin, 3’lü Danışma Kurulunun toplanması talimatını verdiğini ve önümüzdeki günlerde bu toplantının gerçekleştirileceğini belirtti. Asgari ücret tespitine ilişkin kamuoyu araştırması yapıldığını belirten Bilgin, bu kapsamda çalışan sayısına göre işverenlerin, profesyonel yöneticilerin, çalışan işçilerin ve asgari ücret dışında maaşla çalışan kişilerle anketler yapılacağını anlattı. 2 bin 500 kişiyle anket yapılacağını bildiren Bilgin, “Bu çalışma üniversiteler aracılığı ile yürütülüyor. Asgari ücret için bir hedef var, çalışma sürüyor. Aralıkta komisyon toplanacak, Anket çalışması ilişkin de kamuoyuna bilgi verilecek. Hangi meslek grubu ne bekliyor, hayat standartları neler, ücret durumları nasıl tüm bu beklenti ve detaylar araştırmada var” diye konuştu.
AKP’den asgari ücret tüyosu
AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan katıldığı programda “Asgari ücret 4 bin lira olacak mı?” sorusunu yanıtladı.
Özkan, “Bu dediğiniz anlattıklarımızdan çıkabilecek sonuç, belki bu tarafları gösterebiliyor. Endişe etmeyin diyorum” ifadelerini kullanırken şu ana kadar en yüksek zam olacağını öne sürdü.
Çalışma Bakanı: Asgari ücretten vergi alınmamasıyla ilgili çalışmamız var
Salı günü ek açıklamalar yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca kişiyi ilgilendiren asgari ücret, EYT ve 3600 ek gösterge hakkında açıklamalarda bulundu. Bilgin, asgari ücretten vergi alınmaması yönünde bir çalışmaları olduğunu söyledi.
Erken seçim yatırımı mı?
Daha 3 ün önce, Deutsche Welle bir haberinde erken seçim ihtimalini değerlendirip, şu kanıya varmıştı:
“Uzun süredir erken seçim konuşuluyor, ama sadece meclis aritmetiği değil, ekonomik durum ve iktidarın büyük oy kaybı da erken seçimi ihtimal dışı bırakıyor.”
Salı günü ise basın erken seçim haberlerine başladı.
Yeniçağ gazetesi yazarı Arslan Tekin, son zamları değerlendirirken “Zamlar ve yılbaşında ücret artışları erken seçimin işareti görülüyor. Para havadan gelmeyecek. Zam yapacaklar ki, para toplasınlar” dedi.
Cumhuriyet ise bir manşet haberinde “Her yıl aralık ayında belirlenen asgari ücret konusunda bu yıl tartışmalar erken başladı. Hükümetin erken seçim ihtimalini gündemde tutması asgari ücrette yüksek bir zam beklentisi yarattı. Türk-İş’in yaptığı hesaba göre ise artan enflasyon nedeniyle asgari ücret şu anda 3 bin 772 TL olmalı. Mevcut asgari ücret ile olması gereken ücret arasında neredeyse bin TL fark var. Türk-İş, asgari ücretin belirleneceği toplantılara bu hesapla oturacak.
MÜSİAD: Asgari ücret enflasyonun üzerinde artsın, faiz inişini destekliyoruz