Genel
Kontrolmatik, uydu ve uzay çalışmaları için kolları sıvadı
Elektrik dağıtım, endüstriyel ve ulaşım sektörlerindeki şirketlere mühendislik, tedarik, kurulum, dijital dönüşüm ve alt yapı entegrasyonları hizmeti veren Kontrolmatik, uydu…
Elektrik dağıtım, endüstriyel ve ulaşım sektörlerindeki şirketlere mühendislik, tedarik, kurulum, dijital dönüşüm ve alt yapı entegrasyonları hizmeti veren Kontrolmatik, uydu ve uzay teknolojileri alanında çalışma yapmak üzere yeni kurulan Plan S Uydu ve Uzay Teknolojileri A.Ş.’nin yüzde 25’ine ortak oldu.
Şirketin ilk amacı, alçak yörüngeye gönderilecek takım uydularla bir IoT ağı kurarak servis sağlayıcısı olmak.
Kurulduğu günden bu yana sadece Türkiye’de değil Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da 26 ülkede, kamu ve özel sektörde 300’ün üzerinde birçok başarılı projeye imza atan Kontrolmatik, hem uydu ve uzay teknolojileri alanında çalışmalar yapmak hem de uydu ve uzay araçları tasarlamak ve üretmek amacıyla 6 Temmuz’da tescil edilerek kurulan Plan S Uydu ve Uzay Teknolojileri A.Ş.’nin yüzde 25’ine ortak oldu.
Plan S Uydu ve Uzay Teknolojileri A.Ş.’nin ana faaliyet konuları olarak, Uydu ve uzay teknolojileri alanlarında çalışmalar yapmak, uydu ve uzay araçları tasarlamak ve üretmek amacıyla:-Her türlü kurum, kuruluş ve tüketiciye yönelik olarak, kara, hava, deniz ve uzay uygulamaları kapsamında uydu başta olmak üzere; her nevi uzay aracı, elektrik, elektronik, mikrodalga, elektro optik, güdüm, bilgisayar, bilişim, kriptoloji, güvenlik, mekanik, kimya ve benzeri konularda çeşitli yazılım, cihaz, sistem, araç, gereç ve platformlarının araştırma, geliştirme, mühendislik, üretim, test, montaj, entegrasyon ve satışını yapmak, satış sonrası hizmetini vermek, ticaretini yapmak sayılabilir.
“Uzay ve havacılık sektörüne Ar-Ge çalışmalarıyla öncülük edeceğiz”
Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, gerçekleştirilen ortaklık ile ilgili olarak, “Türkiye’de uydu teknoloji alanlarında çalışan firma sayısı hemen hemen yok gibi. Biz Kontrolmatik olarak bu alan ile yakından ilgileniyor, nesnelerin interneti ve uydu haberleşmesi ile ilgili yaptığımız projelerle de adımızdan sıkça söz ettireceğimize inanıyoruz. Plan S Uydu ve Uzay Teknolojileri şirketiyle gerçekleştirdiğimiz ortaklığın ülkemizin havacılık ve uzay sanayisine bulunacağı katkıdan dolayı çok heyecanlıyız. Yeni kurulan şirketimizin ARGE, inovasyon çalışmalarıyla uzay ve havacılık sektörüne öncülük edeceğine olan inancımız tam.” dedi.
İlk test uydusu 2023 sonunda gönderilecek
Sami Aslanhan, Plan S Uydu ve Uzay Teknolojileri şirketi ile ilk olarak alçak dünya yörüngesine gönderecekleri mini uydular ile halihazırda sahada kullanılan IoT sensörlerini birleştirip, bir IoT ağı kurarak, servis sağlayıcısı olmayı hedeflediklerini söyledi. Aslanhan açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Şu anda Türkiye’de ve çevresinde böyle bir çalışma yok. İlk kez yapılıyor olacak. Amacımız önümüzdeki yıl sonu ilk test uydusunu göndermek. 2023 sonunda da çalışacak takım uydularımızı göndermek. Bu uyduların, Türkiye ve çevresindeki bölgede bir yayın ağı oluşturarak çeşitli sektörlerden toplayacağı sensör datalarını işleyip yeryüzüne göndermesini sağlayacağız.”
2025’te 25 milyar nesne internete bağlanacak
Bu uyduları yörüngedeki Türksat uydularıyla karıştırmamak gerektiğini vurgulayan Sami Aslanhan, “Bizim uydularımız alçak yörüngede olacak ve tamamen endüstriye yönelik, ticari uygulamalara yönelik nesnelerin interneti (IoT) uydusu olarak düşünülmeli. 2025 yılında dünyada 25 milyar nesnenin doğrudan internete bağlanması öngörülüyor. Yani internete bağlanan cihaz sayısı, insan sayısının 7-8 katı olacak. Biz aslında buraya hazırlık yapıyoruz. Şu an mevcut alt yapılarla bunu gerçekleştirmek mümkün değil, özellikle dışarıdaki nesneler için uydu ağına ihtiyaç bulunuyor. GSM ya da Telekom şirketlerinden bağımsız bir ağ, bir platform kuracağız. Çok önemsediğimiz bir konu. Kullandığımız sensörlerin üretimini de yaptığımız için Kontrolmatik’in iştirak alanına giren, geleceğin bir konusu. Amacımız bu ürettiğimiz çok çeşitli sensörleri uydu üzerinden bağlayarak bir ekosistem, platform oluşturmak. Başka şirketler, start-up’lar için kanal açarak onların da faydalanmasını sağlamak.” dedi.
Aslanhan, “Kontrolmatik olarak şirketimizi her geçen gün ileriye taşıyacak, iş hacmimizi artıracak yeni ortaklık ve yatırımlarımız ile birlikte büyümeye devam edeceğiz. 5 yıl sonra çok farklı yerlerde olacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.
KONTROLMATİK HAKKINDA:
2008 yılında Türkiye merkezli kurulmuştur. İhraççının ana faaliyeti yurtiçi ve yurtdışı kamu kuruluşlarına ve özel ticari kuruluşlara başta elektrik üretim santralleri, elektrik iletim ve dağıtım tesisleri olmak üzere petrol, gaz, şeker, gübre, kâğıt, çimento, maden vb. endüstriyel proseslerde, ulaşım sektöründe ise altyapı projeleri için operasyonel teknoloji çözümleri sunmak, operasyonel teknoloji paketlerinin bilgi teknolojileri ile entegrasyon proje ve yazılımlarını gerçekleştirmek, yukarıdaki sıralanan tesis ve sektörlerinin dijital dönüşüm ve tüm
elektrifikasyon, koruma, kontrol, izleme, yazılım, haberleşme altyapıları, siber güvenlik ihtiyaçları için temel tasarım kapsamlarından başlayıp işletmeye alınmasına kadar gerekli tüm mühendislik, tedarik, kurulum, test ve devreye alma hizmetlerini uçtan uca, anahtar teslim tek bir çatı altında sunmak ve gerçekleştirmektir. Şirket Türkiye’deki önemli alt yapı projelerinde yer alırken General Electric’in (GE) ilgili ürün gruplarında Türkiye temsilciliğini de yürütmektedir. Diğer yandan sektörün önde gelen Huawei, ABB, Siemens, Nozomi, OSI Soft gibi firmalarıyla işbirlikleri de bulunmaktadır . ISO 9001, 14001, 18001, 27001 Uluslararası Akreditasyon Belgeleri’ne sahiptir.