Genel
DW Türkçe: Erdoğan ne yapmaya çalışıyor?
Reform yılı ilan edilen 2021’de HDP’ye kapatma davası açılması ne anlama geliyor? İktidar ne yapmaya çalışıyor? DW Türkçe İstanbul Koordinatörü…
Reform yılı ilan edilen 2021’de HDP’ye kapatma davası açılması ne anlama geliyor? İktidar ne yapmaya çalışıyor? DW Türkçe İstanbul Koordinatörü Bülent Mumay, baş döndüren gündemi 5 soru – 5 cevap ile yorumladı.
– 19 yıllık iktidarın niye reforma ihtiyacı olur?
Yaklaşık 19 yıldır Türkiye’nin dümeninde bulunan Erdoğan, 2020’nin son haftalarında durup dururken 2021’in “reform yılı” olacağını ilan etti. “Durup dururken”den kastım, ülkenin demokrasiye ihtiyacı olmaması değil. Erdoğan’ın kendi elleriyle otokrasiye taşıdığı Türkiye’yi, yeniden demokrasiyle tanıştırma gibi bir niyeti olmadığından… Peki bu reform vaadinin müşterisi, -daha diplomatik bir dille söylemek gerekirse- “alıcısı” kimdi?
Reformlarla tavlanmak istenenlerin, oy vermek dışındaki temel demokratik hakları bir bir ellerinden alınan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olmadığı çok açık. Bu vaatler açık biçimde, uluslararası mahfiller ve özellikle yabancı yatırımcıların gözünü boyamak için sıralandı. Tüm hesabını Trump’ın yeniden kazanacağına göre yapan Erdoğan, Biden’in zaferiyle birlikte oyun planını değiştirmek zorunda kaldı. ABD’yi yönetecek Demokrat bir başkanı etkilemek için “reform” sözcüğünü sıklıkla telaffuz etmeye başladı. Avrupa’nın da yeni ABD yönetimi ile birlikte hareket edeceğini ilan etmesi, Erdoğan’ın “reform” ihtiyacını artırdı.
– Eylem Planı’ndaki kilit madde hangisiydi?
Erdoğan, sıkıştığı ekonomi alanında elini rahatlatmak için de önce ekonominin dümenindeki damadını görevden aldı, akabinde reformları madde madde açıkladı. İnsan Hakları Eylem Planı’ndaki, zaten Türkiye’nin gerek kendi yasaları, gerekse imzaladığı uluslararası metinlerde yer alan maddelere takılmayın. Oradaki en önemli madde 7’inci sırada duruyor. Erdoğan, yine kendi politikaları yüzünden Türkiye’yi terk eden yabancı yatırımcılara şu sözü veriyor: “Devlet, girişim ve çalışma hürriyetini rekabete dayalı serbest piyasa kuralları ile sosyal devlet ilkesi çerçevesinde korur ve geliştirir.”
Özetle Erdoğan, buraya gelecek yatırımcılara “Malınızı mülkünüzü koruruz, sizin hak ve hukukunuzu koruruz” güvencesi vermek istedi. Yabancılar, bu vaatleri -piyasanın diliyle söyleyelim- satın alır mı bilinmez. Ancak “İnsan Hakları Eylem Planı”nın açıklanmasından hemen sonra yaşananlar, açıklanan maddelerin bu ülkede yaşayanlar için ilan edilmediğini ortaya koydu. Şair Yılmaz Odabaşı, 34 yıl önceki şiirinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a haraketten ifadeye çağrıldı. “Sürgün insanlık suçudur” diye tweet atan Demiryolları çalışanı, İzmir’den 1880 km uzaklıktaki Van’a sürüldü. Gazeteci Enver Aysever, paylaştığı karikatür nedeniyle gözaltına alındı. Reformlar dört nala hayata geçiyordu, en kritik son iki adım dün atıldı. Önce HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldü, akabinde HDP hakkında kapatma davası açıldı.
– Gergerlioğlu-HDP‘ye yönelik adımlar neden şimdi atıldı?
– Fezleke operasyonu neden Gergerlioğlu ile başladı?
– HDP hamlesi ile Erdoğan‘ın asıl hedefi ne?
Haberin devamı burada.