Genel
Dolardan sonra, faiz fiyaskosu
Hükümetin önce döviz kurunu yükseltmek, sonra da düşürmek için attığı adımlar, ekonomiye yarar sağlamıyor. Hükümet, ekonomi aktörlerinin döviz kuru veya…
Hükümetin önce döviz kurunu yükseltmek, sonra da düşürmek için attığı adımlar, ekonomiye yarar sağlamıyor. Hükümet, ekonomi aktörlerinin döviz kuru veya faizden ziyade, oynaklık ve belirsizlikten dolayı yanlış kararlar aldığını idrak edemiyor.
Nitekim, dolar/TL kuru TCMB’nin arka kapıdan FX satışları ile 10.90 düzeyine gerilerken, yeni plan mevduat ve kredi faizlerinde geri tepti. Yani, Erdoğan’ın israrla ekonomiye can vereceğini ileri sürdüğü kredi faizleri düşmüyor. Bu haberin konusu değil, ama devlet tahvili getirileri de düşmüyor. Aksine, %23’ün de üstüne çıkan 10 yıl vadeli DİBS’in yıllık bileşik getirisi yine “rantiyeye” yaradı.
Reuters: Türk bankaları mevduat faizlerini yüzde 20’nin üzerine çıkardı
Reuters haber ajansına konuşan kaynaklara göre Türk bankaları, yeni sistemin duyurulmasından sonra, lira mevduatlarını korumak için kredi faiz oranlarını yüzde 20’nin üzerine çıkardı.
Bir hafta önce yüzde 17-18 civarında olan mevduat faizleri yüzde 20’nin üzerine çıkarken, artan fonlama maliyetleri KOBİ kredi oranlarını da %30’un üzerine çıkardı. Haber ajansına konuşan banka kaynakları bu oranların geçtiğimiz haftalarda arttığını, ancak son günlerde daha da hızlandığını söyledi.
Bir banka kaynağı, “Kimse lira mevduatını kaybetmek istemiyor. Yıl sonuna yaklaşıyoruz ve bilançolar iyi görünmeli. Bu (plan) rekabeti artırdı ve geçen hafta mevduat faiz oranlarında artış olduğunu gördük.” dedi.
SÖZCÜ: KREDİ FAİZLERİNDE ÇOK SERT ARTIŞ
TCMB’nin politika faizini son üç ayda toplamda 500 baz puan düşürerek yüzde 14’e çekmesine rağmen, kısa vadeli ticari kredi faizleri dışında diğer kredi türlerinde faiz düşüşü olmamıştı.
Bu hafta ise kredi faizlerinde çok sert yükseliş oldu.
Ticari kredi ve ihtiyaç kredisinde faizler yüzde 30’lara kadar yükseldi. Bazı bankalarda bu oranlar yüzde 40’lı seviyeleri buldu.
TL mevduat faizlerinde de bu hafta 3-4 puanlık yükseliş yaşandı.
Bankacılık kaynakları bu durumun, düşük politika faizi ortamında oluşan yüksek dolarizasyon ve TL likidite sıkışıklığı sürecinde, yılsonu yaklaşırken bankaların bilançolarını korumak için TL’ye daha yüksek faiz vermesi yarışı ve bunun sonucu artan fonlama maliyetlerinin kredi faizlerine yansımasından kaynaklandığını söylüyor.
Ocak ve şubat aylarında resmi tüketici enflasyonun yüzde 30’lara yaklaşacağı beklentisi ve sermaye yeterlilik oranlarındaki bozulmaya karşı önlemler de bankaları kredi faizlerini yükseltmeye itti.
Kredi faizlerindeki ve mevduat faizlerindeki sert artış, TL’nin değer kazancında etkili olan bir diğer faktör oldu.
Öztrak: Erdoğan arka kapıdan döviz satma operasyonlarına yeniden başlamıştır
Atilla Yeşilada: Kur belirsiz, enfeksiyon yüksek
Kerim Rota Yazdı: Con Ahmet’in “Işıltılı” Dönüşü