Döviz
ABD enflasyonu beklentinin çok üzerinde
ABD tüketici fiyatları Nisan ayında 2009’dan bu yana en fazla tırmanarak enflasyonun gidişatı hakkındaki tartışmaları yoğunlaştırdı. Tüketici fiyat endeksi, artan…
ABD tüketici fiyatları Nisan ayında 2009’dan bu yana en fazla tırmanarak enflasyonun gidişatı hakkındaki tartışmaları yoğunlaştırdı.
Tüketici fiyat endeksi, artan talebin şirketlere daha yüksek maliyetler geçirmeleri için olanak tanımasıyla ve ikinci el otomobil maliyetlerindeki rekor artışın etkisiyle bir önceki aya göre %0,8 arttı.Çalışma Bakanlığı’nın verileri, genel TÜFE’deki artışın üçte birinden fazlasını oluşturan ikinci el araçların maliyetinde % 10’luk bir artış olduğunu gösterdi. Yeni araç fiyatları da yükseldi.
Çalışma Bakanlığı’nın Çarşamba günkü verilerine göre, oynaklık gösteren gıda ve enerji bileşenleri hariç, çekirdek TÜFE Mart ayına göre %0,9 arttı. Çekirdek enflasyondaki artışın geniş tabanlı oluşu dikkat çekici ve 1982’den bu yana en büyük aylık artış. Yıllık TÜFE rakamı, Nisan 2020’deki pandemi etkisiyle % 4,2’ye yükseldi. Baz etkisi olarak bilinen bu fenomen, Mayıs ayı rakamını da çarpıtarak devam eden enflasyon tartışmasını endişe seviyesine çekmekte.
Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı ankette medyan tahminler TÜFE’de %0,2 ve çekirdek seviyesinde enflasyonun %0,3 artacağı yönündeydi. ABD tahvilleri verilerin ardından düşerken, 10 yıllık getiri %1.647’ye yükseldi; dolar tırmandı ve S&P 500 vadelileri kayıplarını derinleştirdi.
Piyasa artık ilk faiz artış beklentisin 25 baz puanla Aralık 2022’ye çekmiş durumda.
Fed yetkilileri ve ekonomistler geçici artışı kabul etmekle birlikte, artan emtia maliyetleri, trilyonlarca dolarlık devlet ekonomik teşviki ve daha yüksek işgücü maliyetlerinin ilk belirtilerine karşı enflasyonist baskılarda daha güçlü bir toparlanma olup olmayacağı şimdiden tartışma konusu.
Baz etkisiyle de yükselen çekirdek TÜFE önlemi 12 ay öncesine göre %3’e yükseldi. Son bir yıldır yıllık çekirdek enflasyon ölçümü %2’nin altındaydı.
Çarşamba günkü rapor, ekonominin bazı kesimlerindeki fiyat baskılarının artışına ilişkin bilgiler sunuyor. Ücretler toparlanma belirtileri gösterdi, tedarik zinciri zorlukları teslimat sürelerini uzattı ve malzeme fiyatlarını daha yükseğe taşıdı.
Üreticiler için zorlayıcı olmakla birlikte, tüketici talebinin şişmesi, firmalara yeni maliyetlerin bir kısmını yansıtabilecekleri konusunda daha fazla güven verdi. Devam ederse, üretim darboğazları tüketici enflasyonunda bir ivmelenme riski oluşturabilir.
Fed Başkanı Jerome Powell, harcama ve arz darboğazlarındaki toparlanmadan kaynaklanan fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskının enflasyon üzerinde sadece “geçici” bir etkisi olacağını söyledi, ancak çoğunluk buna katılmıyor. Tahvil piyasası tüketici fiyat enflasyonunun önümüzdeki beş yıldaki hızına ilişkin beklentiler bu haftanın başlarında artarak 2006’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Bloomberg – Money Markets