Sosyal Medya

Döviz

Yerlilerin DTH’larında düşüş devam ediyor; yabancı sermaye girişi çok kısıtlı

TCMB haftalık verilerine göre: Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesapları (DTH) 21 Mayıs haftasında 227,7 milyon dolar olarak 14 Mayıs…

Yerlilerin DTH’larında düşüş devam ediyor; yabancı sermaye girişi çok kısıtlı

TCMB haftalık verilerine göre:

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hesapları (DTH) 21 Mayıs haftasında 227,7 milyon dolar olarak 14 Mayıs haftasında göre 215 milyon dolar arttı.

Gerçek kişilerin yabancı para mevduatları 392 milyon dolar artışla 142,8 milyar dolar,

Tüzel kişilerin yabancı para mevduatları 177 milyon dolar azalışla 84,9 milyar dolar oldu.

Parite etkisini ayırınca:  Yurt içi yerleşiklerin DTH’ları gerçek kişilerde USD 0,6 milyar ve tüzel kişilerde USD 0,4 milyar azalmış durumda.

Yerleşiklerin döviz mevduatı Ocak ayında 236 milyar dolarla zirveye ulaşmış ve Mart ortasında 230 milyar dolara gerilemişti. Ağbal’ın banka başkanı olduğu dönemde yapılan faiz artışları, sermaye girişi ile değerlenen TL bu süreçte etkiliydi.  Ağbal’ın Mart ortasında beklenmedik görevden alımı ile hızla değer kaybeden TL yerlilerin döviz mevduatlarında kar satışı yapmalarına kapıyı açmıştı.  Böylece yerlilerin döviz mevduatları Nisan başında 221,2 milyar dolara gerilemişti. O tarihten beri kademeli olarak yükselişte.

Yabancılar portföy girişi yapıyor ama rakamlar küçük

Yabancı yatırımcılar, Mart ayında Ağbal’ın görevden alınmasıyla başlayan sermaye kaçışından bu yana en fazla haftalık girişi gerçekleştirdi. 21 Mayıs haftasında yabancı yatırımcılar tahvil tarafında 175 milyon dolarlık, hisse senedi tarafındaysa 51 milyon dolarlık alımı yaptı.  Bu haftanın verileriyle art arda dört haftadır yabancılar tarafında net portföy girişi izleniyor.  Yeni Başkan Kavcıoğlu’nun erken bir faiz indirimi yapmayacağı açıklamaları bu harekette etkili.

Söz konusu son dört hafta toplam:

– Hisse senedi alımı USD 223 milyon; Ağbal’ın gidişinden bu yana hisse senedinden çıkış USD 896 milyon,

– Tahvil alımı USD 351 milyon; Ağbal’ın gidişinden bu yana tahvilden çıkış USD 904 milyon,

– Ağbal’ın görevden alınışından bu yana swap yoluyla çıkan USD 9,2 milyar dolar.

– Dolayısıyla 19 Mart haftasından itibaren sermaye hareketlerinde USD 10,97 milyar dolarlık çıkış söz konusu.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler