Döviz
Türkiye’nin pandemi zirvesine yaklaşan CDS risk primi KKTL planı hakkında şüpheleri yansıtıyor
Türk lirasındaki bu haftaki tarihi ralli, ülke hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki yatırımcıları rahatlatmak için çok faydalı olmadı. Türkiye’nin borç…
Türk lirasındaki bu haftaki tarihi ralli, ülke hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki yatırımcıları rahatlatmak için çok faydalı olmadı.
Türkiye’nin borç riskinin bir ölçüsü olan beş yıllık kredi temerrüt swapları, hükümetin para birimini güçlendirme adımlarıyla ilgili duyurusunun ardından iki gün boyunca düştükten sonra bile 16 ayın en yükseğine yakın seyrediyor. Yatırımcılar, Türkiye’nin temerrüde düşmesine karşı kendilerini sigortalamak için hem Moody’s Investors Service hem de S&P Global Ratings tarafından iki adım daha düşük puan alan Irak’tan daha fazla para ödüyorlar.
Ayı piyasasında dönüşen ve yirmi yıldan uzun bir süredir en dik dört günlük düşüşünü tamamlayan ülkenin gösterge Borsa endeksi de aynı derecede endişe verici sinyaller veriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yatırımcılara para biriminin değer kaybından korunma sözü veren tedbirleri, ülkenin mali dengesi üzerindeki etkileri nedeniyle endişeleri artırıyor.
Berlin merkezli Capitulum Asset Management GmbH’nin baş yatırım sorumlusu Lutz Roehmeyer, “Plan, kısaca sürdürülemez,” dedi ve “Türk tasarruf sahiplerinin sermaye kayıplarının sadece bir kısmını durduruyor. Hala şemaya güvenmeyen ve hala lira yerine ABD doları tutmayı tercih eden insanlar olabilir.”
Lirayı kurtarma
Erdoğan’ın bu hafta açıkladığı adımlar, liranın Eylül ayından bu yana merkez bankasından gelen 500 baz puanlık faiz indirimi sonrasında sert düşüşe geçmesiyle geldi. Cumhurbaşkanı, yatırım cezbetmek ve azalan popülaritesini artırmak amacıyla borçlanma maliyetlerini düşürmek için politika yapıcıları yönlendiriyor. Ancak faiz indirimleriyle enflasyonun hızlanması, yatırımcının merkez bankasına olan güvenini sarsıyor.
Plana göre, Türkiye Hazinesi, para biriminin düşüşlerinin banka faiz oranlarını aşması halinde lira mevduat sahiplerinin uğrayacağı zararları telafi edecek. Örneğin, bankalar bir yıllık lira mevduatlar için %15 öderse, ancak para birimi aynı dönemde dolar karşısında %20 değer kaybetmesi durumunda, Hazine -yani vergi mükellefleri- mevduat sahiplerine farkı ödeyecek.
Bloomberg