Sosyal Medya

Döviz

FT: TL’deki düşüş gelişmekte olan piyasaların karşı karşıya olduğu riskleri hatırlatıyor

Kağıt üzerinde, Covid-19 şoklarından kurtulduğu için küresel büyüme 2021’de gelişmekte olan piyasa para birimleri ve tahvilleri için harika bir yıl…

FT: TL’deki düşüş gelişmekte olan piyasaların karşı karşıya olduğu riskleri hatırlatıyor

Kağıt üzerinde, Covid-19 şoklarından kurtulduğu için küresel büyüme 2021’de gelişmekte olan piyasa para birimleri ve tahvilleri için harika bir yıl olmalıydı. Ancak Türkiye’nin bu yılki endişe verici kur düşüşü, gelişmekte olan piyasa dünyasında işlerin bazen nasıl korkunç bir şekilde yanlış gidebileceğini gösterdi.

Gelişmekte olan piyasa gücü için kontrol listesinde birkaç temel madde listelenebilir: güçlü ihracat büyümesi, büyük gelişmiş ekonomilerde uzlaşmacı para politikası, yükselen döviz rezervleri ve güçlü emtia fiyatları. Yine de JPMorgan’ın gelişmekte olan piyasa para birimleri endeksi bu yıl yüzde 9 düştü ve faizler yükseldi.

Bu, en azından kısmen geleneksel ekonomik ortodoksluktan sapan veya çok fazla borç alan ülkelerin kur zayıflığı ve daha yüksek tahvil getirileri ile bedel ödediği finansal piyasalardaki “kanunsuz” etkinin geri dönüşünden kaynaklanmakta. Büyük, gelişmiş ekonomilerde, bu tür güçler hala sessiz. Gelişmekte olan pazarlarda öyle değil.

Türkiye, Ankara’nın ekonomi yönetimine ilişkin endişeleri derinleştiren yeni faiz indirimleri sonrasında son iki haftadır liradaki yüzde 20’lik düşüşten sonra en belirgin örnek.

Türkiye’nin ekonomik temelleri birçok açıdan yıllardır en iyisi olmasına karşın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi konusundaki ısrarı lirayı baskı altına aldı.

Temmuz 2019’da Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı görevden aldı. Lira izleyen ay boyunca değer kazandı ve 2019 sonunda kabaca değişmedi. Erdoğan bu yıl Mart ayında Naci Ağbal’a karşı aynı eylemi tekrarladığında, lira iyileşmeden önce bir günde yüzde 15 düştü ve o zamandan beri değer kaybediyor.

Ancak geçen hafta yapılan bir faiz indirimi -Eylül ayından bu yana üçüncü kez- lirayı serbest düşüşe geçirerek dolara karşı 13’e taşıdı (Ağbal’ın görevdeki son gününde 7,2 ile karşılaştırıldığında değer kaybına dikkat edilsin). Lira için en kötü gün, Erdoğan’ın yüksek faiz oranlarının enflasyona neden olduğu yönündeki alışılmışın dışı görüşlerine olan bağlılığını yinelemesinin ardından geldi.

Türkiye’nin durumu en uç nokta olabilir, ancak Brezilya’dan Güney Afrika’ya kadar olan piyasalarda da yatırımcı isyanları yaşandı.

Gelişmekte olan piyasalar üç faktör tarafından aşağı sürüklendi. Birincisi doların gücü. Gelişmekte olan piyasalar ABD para birimi güçlü olduğunda her zaman değer kaybeder. Dış borç ödemelerini daha maliyetli hale getirir ve yatırım çıkışlarını teşvik edebilir.

İkincisi Covid. Aşı dağıtımı gelişmiş ekonomilerde başladı, coşku yarattı ve geçti, arkasından hayal kırıklığı geldi. Gelişmekte olan piyasalar da hayal kırıklığına doğru gitti. Aşıların yoksul ülkelere ulaşması yavaş. Mevcut olsalar bile, aşılama oranları düşüktür.

Üçüncüsü ve muhtemelen en zor olan, gelişmekte olan piyasaların mali harcamalara rahat bir yaklaşımla popülist, bazen öngörülemeyen hükümetler için ödediği bedel.

Büyük gelişmiş ekonomilerin aksine, gelişmekte olan piyasalar politika cephesinde çok daha az esnekliğe sahiptir. Gelişmekte olan piyasalarda yaşayanlar birikimlerini dövize ve hatta açık denizlere taşımaya çok daha yatkındır ve bu da hem tahvil fiyatlarının hem de döviz kurlarının yeniden fiyatlanmasına neden oluyor.

Türkiye’nin ötesinde, gelişmekte olan piyasalarda daha uzun vadeli tahvillerdeki getiriler mali sürdürülebilirlik konusunda şüphelere yol açıyor. Brezilya’nın politika oranı yüzde 7,75 olmasına karşın, 10 yıllık tahviller yüzde 12 getiri sağlamakta. Güney Afrika’nın rakamları yüzde 3,75 ve yüzde 10. Güney Afrika tahvilleri Covid sonrası kayıplarını geri almakta zorlanırken, Brezilyalı yatırımcılar ülkenin kur artışlarının periyodik aşamalarından birine girdiğini varsayıyor.

Bu ülkeler, sermaye kaçışını engellemek için ya birkaç yıl içinde daha yüksek kredi riskine ya da uzun vadeli yüksek faize katlanmak zorunda. Maliye bakanlarının çoğunu kıskandıracak kadar güçlü mali pozisyona sahip Rusya bile 10 yıl vadeli borç almak için yaklaşık yüzde 9 ödüyor.

Bu oranlar, G20 faizlerinin tarihsel olarak hala düşük olduğu bir dünyada bir anormallik gibi görünüyor. Teknoloji hisse senetleri veya dolandırıcılığa eğilimli kripto para birimleri için stratosferik değerleme için ödeme yapmaktan mutlu olan yatırımcılar, daha yoksul ülkelerle karşılaştıklarında aniden ayık ve temkinli hale geliyor gibi görünüyor. Gelişmekte olan piyasalar nadiren güven vericidir.

Bu, Covid salgınından bu yana gelişmekte olan piyasalar ilk salgın sırasında diğer her şeyle birlikte satılırken, geçen yılın sonlarında sağlam bir ralli JPMorgan’ın yerel para birimi gelişmekte olan piyasa borcu endeksinde 2020’nin dördüncü çeyreğinde yüzde 9,6 getiri sağladı ve endeks yılın başında tüm zamanların en yüksek seviyesinden ulaştı.

Bir yatırımcı için seçilecek yol açık aslında: gelişmekte olan piyasa varlıkları ucuz, ancak bunlara yapılan yatırımlar en iyi dolar dışı para birimlerinden finanse edilir ve sorumlu hükümetlere sahip ülkelere yatırım yapmak daha iyidir.

Financial Times

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler