Sosyal Medya

Ekonomi

Turizm’de yine zor yaz

Turizm sezonu bu yıl da pandeminin etkisiyle son dakika satışlara kaldı. Erken rezervasyon dönemi bitmedi ancak yerli turistin talebi de beklemede.…

Turizm’de yine zor yaz

Turizm sezonu bu yıl da pandeminin etkisiyle son dakika satışlara kaldı. Erken rezervasyon dönemi bitmedi ancak yerli turistin talebi de beklemede. Oda fiyatlarında maliyet ve kur sebebiyle geçen yıla göre yüzde 30’lara varan artışlar var.

Dünya’dan Selenay Yağcı’nın haberine göre erken rezervasyonda umduğu talebi bulamayan sektör temsilcileri, herkesin tatile ihtiyacı olduğunu düşünerek, talebin nisan mayıs gibi hareketleneceğini belirtiyor. Sektör, iç turizmin son dakika satışlarla geçen yılı aşmasını bekliyor.

Yaz tatile olan talep aydan aya artış gösterirken, en çok temmuz ve ağustos ayları tercih ediliyor. Bu yıl da villa ve tekne tatiline olan ilgi devam ediyor ve burada rezervasyon artışları yüzde 50‘yi aşıyor.

Enuygun’un verilerine göre en çok ilgi gösterilen bölge Akdeniz oldu. Normalleşme haritasındaki mavi renkli şehirleriyle Güneydoğu Anadolu da en çok ilgi gösterilen bölgeler arasında yer alıyor. Kültür turlarına olan ilginin yeniden canlanması bekleniyor.

Mayısta kültür turlarına ilgi var

Bu yıl turizmin geçen yıldan çok daha iyi olacağını umut ettiklerini söyleyen Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, turizmde iyileşmenin de aşılanmaya paralel artış göstereceğini ifade etti.

İç turizmde de artış beklediklerini belirten Polatoğlu, şunları söyledi:

“Deniz-Kum-Güneş turizminde geçen yıla göre yüzde 100, kültür turlarında da yüzde 200 civarı artış bekliyoruz. Otel fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 2530 civarında bir artış söz konusu. Bu da enflasyon, döviz kurlarının ve talep artışı göz önüne alınırsa normal sayılır. Temmuz ağustos ayları özellikle Bodrum ve Çeşme Türk turistler tarafından şimdiden talep patlaması yaşıyor. Kültür turlarına ise mayıs-haziran aylarında ilgi var. Karadeniz, Kapadokya ve son 2 yıldır moda olan Gaziantep, Hatay, Kayseri ve Adana illerimize yapılan gastronomi ve kültür turlarına rağbet çok büyük.”

Son dakikada yoğun talep olacak

Tatil Sepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, “Geçen yıla göre, fiyatlarda otel bazlı farklılık var. 2021 yaz tatili fiyatlarında, geçen yıla oranla ortalama yüzde 20-25 civarında bir artış oldu. Dövizdeki artışlar ve otellerin maliyetlerinde ciddi artışlar olunca, bu durum bir şekilde fiyatlara da yansıyor. Fiyatların, kısmen de olsa talebe olumsuz etkisi oluyor. Ancak bir yılı aşkın süredir evlere kapanan insanlar, bu olumsuz ruh halinden sıyrılmak için tatile her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyor. Tatil talebinin her ay artarak geliştiğini gözlemliyoruz. Özellikle sezon yaklaştıkça, son dakika satışlarında çok daha yoğun bir talep olacak” dedi.

Ramazan Bayramı ile talebi artar

Yerli turistin kasım itibarıyla başlayan erken rezervasyon fırsatlarından faydalanmaya başladığını ve sezon için düşük de olsa talebin geldiğini ifade eden Küçükyılmaz, şunları söyledi:

“Bu bizleri umutlandırıyor. Kış sezonunda kayak otelleri ve termal otellere talep aldık. Kış tatili isteği, yaz sezonda da bu talebin oluşacağının göstergesi. Ramazan Bayramı ile iç pazar talebi artar. Yeni sezonda ise, 2020’nin üzerinde bir iç pazar rakamı ile karşılaşmayı öngörüyoruz. 2019 sezonu kadar olmasa da yine de ciddi bir toparlanma bekliyoruz. Aşı, seyahat izin kısıtlamaları sezonun nasıl şekilleneceğini belirleyecek en önemli etken. Mayıs sonu itibariyle ciddi bir hareketlenme bekliyoruz.”

‘Rusya’dan talep yüksek, sezonda fiyatlar yükselir’

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca, iç pazara yönelik çok ciddi erken rezervasyon kampanyaları bulunduğunu belirterek, “Rusya’dan talep yüksek, sezonda fiyatlar yükselir” dedi.

Rezervasyonlar beklentinin altında

Yazının devamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler